VIDEO Zațul de cafea poate face mai mult rău plantelor. Omoară „dăunătorii”, dar distruge rădăcinile

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.09.2022 - 17:28
Zațul de cafea pentru plante- Foto: PEXELS PHOTOS/Binyamin Mellish

Cât de bun este în realitate zațul de cafea pentru grădina ta? Deși este cunoscut ca un bun îngrășământ pentru plante, există mai multe motive pentru care să nu îl folosim la creșterea plantelor.

SHARE

Principala afirmatie care apare in legatura cu zatul de cafea este ca aceasta substanta ne va ajuta sa crestem aciditatea solului, mai ales pentru unele plante care au nevoie de un pH mai inalt al solului.

Bineinteles, prima intrebare care apare aici este cat de acid este totusi zatul de cafea? Conform cercetarilor, realizate de Universitatea Oregon, boabele de cafea sunt acide, acestea fiind solubile in apa. Prin urmare, este acida si nu neaparat zatul care ramâne.

Citește și: Conducerea Comisiei Juridice a făcut dreptul la privat. Vicol, la „fabrica de diplome” Spiru Haret

Compost din zațul de cafea

Conform unui studiu, cativa specialisti au analizat trei tipuri diferite de compost, unul din ele fiind zatul de cafea, pentru a vedea ce efect au asupra florilor.

Citește și: Actul normativ privind construcția spitalelor are peste 25 de ani. A fost aprobat unul nou

Concluzia lor a fost ca zatul de cafea mareste mortalitatea ramelor, prin urmare zatul de cafea elibereaza anumiti compusi chimici care ucid ramanele. Unele plante vor avea chiar de suferit din cauza zatului de cafea.

Microflora ce se formeaza la nivelul solului ar putea de asemenea sa fie distrusa de zat, acesta avand si proprietati antibacteriene.

Zațul de cafea și melcii

Daca am aflat mai devreme ca zatul are capacitatea sa ucida diferite vietati, atunci am putea crede ca sfatul potrivit caruia zatul de cafea merita folosit pentru a scapa de melci este unul cat se poate de corect.

Doar ca lucrurile nu sunt atat de simple.

Aveti grija insa ca zatul pe care il puneti impotriva melcilor sa nu il plasati prea aproape de plante, altfel florile vor fi cele ce vor avea de suferit.

Motivul nr. 1 pentru care nu ar trebui sa utilizezi zat de cafea la flori

Stiinta ne invata ca ea, cofeina, a fost prima data o mutatie petrecuta la nivelul plantelor, care a fost copiata accidental si transmisa mai departe.

Cafeina le-a dat plantelor (precum cele de ceai, cacao, cafea) un avantaj in privinta evolutiei / cresterii fata de plantele concurente din preajma lor.

Cum? Cofeina din frunzele cazute ale acestor plante „otravesc” solul, astfel incat alte plante din apropiere sa nu mai creasca si sa nu mai ia din resursele solului, potrivit Case Frumoase.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te