Actul normativ privind construcția spitalelor are peste 25 de ani. A fost aprobat unul nou

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.09.2022 - 16:04
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila- Foto: GOV.RO

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila, a aprobat un nou normativ privind construcţia şi modernizarea spitalelor, care permite elaborarea unor proiecte cu fluxuri medicale şi instalaţii corecte, reducându-se posibilitatea interferenţelor dintre circuitele din unităţile sanitare.

SHARE

Documentul stabileşte elementele tehnice şi condiţiile minime de calitate pe care trebuie să le asigure construcţiile cu funcţiunea de spital, indiferent de profilul şi capacitatea acestora, pe întreaga durată de existenţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Normativul de construcţii în vigoare este vechi de 25 de ani, datează din 1997 şi nu mai oferă soluţii moderne pentru construcţia şi modernizarea spitalelor, a explicat ministrul Dezvoltării, potrivit unui comunicat de presă.

Citește și: VIDEO Cum să ai o grădină plină de flori și nu de buruieni. Cunoaște „adversarul” ce te invadează

"În România există peste 400 de spitale care funcţionează în 1.363 clădiri, majoritatea acestora fiind construite pe baza unor normative vechi. Avem nevoie de reglementări moderne, adaptate normelor europene pentru construcţia de spitale noi şi pentru modernizarea şi restructurarea clădirilor actuale. Acestea sunt condiţii de bază pentru o infrastructură spitalicească modernă şi servicii sanitare adecvate oferite cetăţenilor", a precizat Cseke Attila.

Citește și: Primarul din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, arestat la domiciliu. DNA îl voia după gratii

Normativul se aplică pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea construcţiilor cu funcţiunea de spital, a incintelor şi terenurilor aferente, prevăzute a se realiza pe teritoriul României, în vederea alinierii la normativele europene, respectiv la cerinţele tehnice şi funcţionale, precum parametrii de proiectare şi funcţionare a sistemelor de ventilare, climatizare şi condiţionare.

"Instalaţiile corect proiectate şi executate reduc semnificativ riscul apariţiei infecţiilor nosocomiale, al incendiilor, adică al evenimentelor din care pot rezulta pierderi de vieţi omeneşti", a evidenţiat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, o altă modificare semnificativă adusă de noile normative reprezintă corelarea lor cu referinţele medicale stabilite de Ministerul Sănătăţii pentru buna funcţionare a spitalelor.

La elaborarea acestui normativ au participat universităţi tehnice de specialitate, experţi cheie din toate domeniile specifice şi s-au organizat consultări cu ministerul de resort.

Noile normative pentru construcţia spitalelor, semnificativ simplificate şi reduse de la aproape 200 de pagini la 112, vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României.

MDLPA a iniţiat modificarea a zeci de normative de construcţii în anul 2021. Primul normativ actualizat a fost cel pentru construcţia creşelor, urmat de normativul privind construcţia şcolilor şi liceelor. După elaborarea normativelor privind construcţia spitalelor, Ministerul Dezvoltării va moderniza şi alte reglementări în domeniul construcţiilor, cum ar fi cel pentru grădiniţe şi cele pentru construcţia clădirilor eficiente energetic, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te