Explorarea zonelor viticole, degustările de vin, alături de alte activităţi culturale, recreative şi gastronomice pot descrie o vacanţă ideală. Aceasta este, pe scurt, ideea filmului "Wines of Romania - Pure Experiences".
“Ideea unui film de tip documentar care în care să surprindem conexiunea dintre cramele din România, soiurile autohtone de struguri, locurile din proximitate şi activitătile reacreative cu care ne întâmpină localnicii a venit din dorinţa de a le arăta turiştilor detalii despre experienţele pe care le pot trăi la noi în tară“, spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro şi ReVino.ro şi iniţiator al filmului documentar "Wines of Romania - Pure Experiences".
România a devenit, în ultimii ani, o destinaţie turistică tot mai vizibilă, numărul străinilor, dar şi al localnicilor care aleg să exploreze ţara este în creştere. Totuşi, în continuare, potenţialul este încă unul foarte mare şi neexploatat în totalitate. Un motor de creştere pentru turism îl pot reprezenta chiar zonele viticole răspândite în toată ţara. Deschiderea de care dau dovadă proprietarii de crame, dar şi de pensiuni, vinurile din soiuri autohtone, reinterpretarea reţetelor şi activitătilor tradiţionale, toate ajutate de peisajele autentice atrag turiştii români şi străini. Dar nu toţi vizitatorii ştiu ce lucruri pot descoperi într-o vizită în România şi cum câteva zile petrecute în natură, cu oameni interesanţi pot să îţi schimbe starea de spirit pentru o perioadă lungă de timp.
"Wines of Romania - Pure Experiences" este un film documentar de genul Travelogue care prezintă experienţa unui englez naturalizat în România, Robert Marshall, aflat în vizită, într-un weekend, la o cramă din Transilvania şi în împrejurimile acelor locuri. În primul episod el se duce în locurile unde a luat viată Feteasca Regală.
“Filmul pe care l-am făcut pleacă de la ideea că turismul viticol înseamnă mai mult decât o simplă vizită la o cramă, unde degustam un vin şi apoi plecăm. Înseamnă, de fapt, suma experienţelor pe care le poate avea cineva atunci când ajunge într-o anumită zonă: oameni, locuri, mâncăruri, tradiţii, sau chiar noi prieteni. Cred că este foarte important să înţelegem şi cum ne pot percepe alţii, atunci când vrem să încurajăm turismul viticol. De aceea, am ales să spunem povestea locurilor cu ajutorul lui Robert Marshall, un englez pasionat de vinuri care şi-a propus să înţeleagă mai bine esenţa culturii locale. Ca să aveţi o idee despre cum s-au întâmplat lucrurile, imaginaţi-vă cum arată un englez spilcuit, cu batistă mereu la buzunarul de la piept, cosind iarba sau “ciorchind” paharele într-o şură veche”, spune Cătălin Cazacu, regizor BlackHat Production şi iniţiator al filmului documentar "Wines of Romania - Pure Experiences"
Episodul pilot a fost filmat în vara acestui an şi este o initiativă personală a Alinei Iancu împreună cu Cătălin Cazacu şi este realizat din resurse proprii.