Vizionara Li Edelkoort: Îmbrățișarea copacilor va înlocui în curând îmbrățișarea iPhone!

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 04.09.2019 - 15:53
Li Edelkoort

Lidewij Edelkoort vine la București, în cadrul Mazars Forum, pe 4 septembrie. Cu această ocazie, a acordat un interviu pentru Newsweek România.

SHARE

Lidewij Edelkoort este unul dintre cei mai faimoși vizionari din lume și o gânditoare care călătorește prin lume pentru a studia evoluția tendințelor socio-culturale înainte de a împărtăși aceste informații cu clienții săi din industrii diverse precum moda, textile, interioare, mașini, produse cosmetice, retail și produse alimentare.

A contribuit la modelarea produselor pentru mărci internaționale, printre care Coca-Cola, Nissan, Camper, Siemens, Moooi și Douwe Egberts. În industria frumuseții, Studio Edelkoort's a dezvoltat concepte și produse de înfrumusețare pentru Estée Lauder, Lancôme, L'Oréal, Shiseido, Dim și Gucci.

Newsweek România: Lumea din jurul nostru devine din ce în ce mai digitalizată, conectată și autonomă. Cum vedeți impactul acestor tehnologii asupra vieții noastre viitoare?

Li Edelkoort: Într-adevăr, viitorul va deveni și mai inteligent, iar oamenii se vor conecta în moduri mai profunde și mai intuitive, cu toate că omenirea va lupta împotriva atacurilor distructive venite dinspre aspectele negative ale Inteligenței Artificiale, pentru a obține încă o dată autonomia.

Și astfel vom vedea renașterea analogului, în paralel. Acest lucru va duce în cele din urmă la o societate hibridă care va îmbina atât înalta tehnologie cât și obiecte și produse create în mod „clasic”. Cu cât viața noastră devine mai digitală, cu atât dorim textură pe suprafețe și materiale.

Moda nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani, spre deosebire de alte industrii. Textilele și țesăturile rămân în continuare în prim plan. Cum arată inovația în materiale de înaltă tehnologie?

Textilele există încă din epoca bronzului și nu s-au schimbat prea mult de-a lungul secolelor. Încă de la început, au fost dezvoltate tehnologii pentru modele, țesături și finisaje. Prin urmare, este puțin probabil că hainele vor deveni ceva pe care să le pulverizezi sau să le imprimi direct pe corp.

Cu toate acestea, așteptăm textile produse cu nano-tehnologie, astfel încât imprimarea 3D să poată furniza în cele din urmă materiale maleabile. Până acum, materialele tipărite 3D au fost dure și mai degrabă sculpturale. Recenta inovație a imprimării 3D direct pe materialele textile, realizată de către Stratasys, va schimba industria, fie înlocuind sau adăugând la meșteșugul paietelor, a broderiei și multor altele.

Cum vedeți impactul imprimării AR, VR și 3D asupra stilului nostru de viață?

Când sunt folosite în domeniul sănătății și în domeniile menite să aducă bunăstare, toate aceste tehnologii se vor dezvolta tot mai mult, dar revenind la răspunsul la prima dumneavoastră întrebare, cred într-o contra-mișcare în care oamenii vor reveni la realitatea reală. Preocuparea ecologică actuală pentru planeta noastră va contribui enorm la o inversare profundă a valorilor. Îmbrățișarea copacilor va înlocui în curând îmbrățișarea iPhone!

Așteptând cu nerăbdare următorii ani, ce credeți că se va schimba în ceea ce privește casele, arhitectura și design-ul sub influența digitalizării?

Digitalul va fi integrat în case într-un mod mai invizibil și mai emoțional, anticipând ceea ce începe să se întâmple deja de astăzi. Este posibil să apară un al doilea sau un al treilea Internet, sau cel puțin o segmentare a actualului curent web. Poate că dispozitivele viitorului ne vor ajuta prin filtrarea sau eliminarea e-mail-urilor junk și prin oferirea a exact ceea ce avem nevoie, fără întreruperi de publicitate și fără supraveghere.

Credeți că locuințele construite ca sanctuare vor continua să existe? De exemplu, în industria auto, vorbim din ce în ce mai mult despre conducere autonomă și auto-sharing.

Da, de fapt, am creat o întreagă previziune asupra stilului de viață în cămine create ca sanctuare și acest lucru va continua cu siguranță în următorul deceniu. În vremurile haotice și îngrozitoare în care trăim, oamenii vor căuta în mod natural răspunsuri și vor găsi confort în propriul cerc interior. Oamenii vor acorda o atenție mai mare modului său de viață individual, făcând o casă în care să poată cultiva tot ce e uman.

În căutarea păcii interioare, oamenii încearcă să facă ceva extraordinar din obișnuit, acordând atenție tuturor simțurilor; aspiră să își ia timpul din timp, căutând o lume în interiorul unei lumi, un moment pentru a experimenta pur și simplu faptul că ești prezent.

Un loc în care să ne împărtășim existența cu oamenii și animalele pe care le prețuim, recunoscând forța de legătură dintre toate ființele vii. Crearea unei atmosfere care trebuie să fie liniștitoare și reconfortantă, ideea unei case care se vindecă. Timpul pentru experiențe exterioare devine a doua natură, explorarea noastră interioară devine parte a strategiei noastre de supraviețuire.

Lidewij Edelkoort vine la București, în cadrul Mazars Forum, pe 4 septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te