VIDEO Un film românesc, presupus distrus de bolșevici, a fost găsit în Italia după 60 de ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.01.2023 - 16:47

În urmă cu câțiva ani, cinematograful românesc a primit un cadou neașteptat: unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite filme românești a fost recuperat, după ce până atunci se credea pierdut pentru totdeauna.

SHARE

La acea vreme (n.r. 2010) presa italiană scris despre un eveniment neobișnuit și anume descoperirea absolut întâmplătoare în arhivele studiourilor Cinecita din Roma a filmului „Odesa în flăcări”, despre care se credea că a dispărut fără urmă și cu siguranță fără șansa de a fi recuperat vreodată. Dar miracolele se întâmplă, scrie royalsblue.com.

„Odesa în flăcări” este un film care a fost realizat în 1942 și este o coproducție româno-italiană, fiind înregistrat în istoria cinematografiei europene și nu doar ca o adevărată capodoperă a genului căruia îi aparține.

Înainte de marea descoperire, au rămas câteva recenzii, mici articole de ziare și afișe ale filmului. 

„Odesa în flăcări” spune povestea refugiaților din Basarabia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu accent pe ororile comise de trupele NKVD, organizație din care a crescut ulterior celebrul KGB.

Filmul a fost interzis imediat după ce Uniunea Sovietică a ocupat țara noastră. Cei care au lucrat la film într-un fel sau altul au fost aruncați în închisori.

Drept urmare, o vreme a fost depus în arhivele de film la categoria filmelor cenzurate și interzise. Drept urmare, filmul a fost complet oprit de la a fi difuzat la noi, atât în cinematografe, cât și în decoruri restrânse. De mulți ani s-a crezut că a dispărut cu totul din arhive, dar o copie mai exista în Italia.

Imediat după decembrie 1989, un număr de cercetători în istoria filmului au încercat fără succes să găsească filmul, dar investigațiile lor nu au ajuns nicăieri. La scurt timp după aceea, s-a ajuns la concluzia că „Odesa în flăcări” nu va fi găsită niciodată, fiind distrusă în întregime de regimul trist amintit care a pierit odată cu Revoluția din 1989.

Mai mult, s-a dezvăluit că Securitatea a dat ordine „prin care se dispune distrugerea filmelor de război din anii 1940-1944, considerate fasciste și imperialiste, adverse ordinii socialiste”, relata în 2010 Cotidianul.

O bucată importantă din istoria cinematografiei, redescoperită

Acest film documentar și, în cele din urmă, capodopera cinematografică îi aparține regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai apreciați artiști de nișa sa la acea vreme.

La rândul său, scenariul îi aparține dramaturgului român Nicolae Kirițescu.

„Odesa în flăcări” este nimic mai puțin decât o continuare a tradiției care a fost inaugurată de primul mare film românesc, apărut în 1912 și care a adus un omagiu victoriei trupelor române în Războiul de Independență din 1877.

Se poate spune că acest film este o bucată din istoria cinematografiei românești și italiene și, mai mult, o demonstrație nerușinată a ceea ce se întâmpla aici în 1942.

Citește și: Israelul a distrus un convoi iranian de 25 de camioane cu arme pentru milițiile pro-Assad din Siria

De menționat că a apărut la Festivalul de Film de la Veneția, unde, de altfel, a câștigat Marele Premiu, șocând pe acei telespectatori care poate nu au înțeles amploarea problemei când era vorba despre ocupația bolșevică și teroarea stalinistă.

Evident, comuniștii au făcut tot posibilul pentru a ascunde existența acestui film, deoarece spunea o poveste care nu le-a făcut niciun merit – dimpotrivă.

Citește și: VIDEO Moscova: „Rusia, pe punctul de coliziune directă cu NATO”. Va înghiți Moldova și Europa de Est

Un astfel de film nu ar fi decât să slăbească puterea pe care o aveau bolșevicii în țara noastră și de la noi totul s-ar fi prăbușit ca pe domino.

Filmul poate fi găsit pe YouTube, în versiune integrală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te