VIDEO Povestea casei răsturnate din județul Sibiu: A costat 300.000€ și e magnet pentru turiști

DE Alin Crișan | Actualizat: 27.01.2023 - 18:34
Casa răsturnată de la Sibiu - Foto: InfoInsider
Casa răsturnată de la Sibiu - Foto: Agerpres

Casa răsturnată din județul Sibiu a devenit magnet pentru turiștii de pretutindeni, fiind printre puținele de acest fel din România. Investiția a ajuns până la 300.000 de euro.

SHARE

Cea mai ''trăsnită'' casă din judeţul Sibiu, construită cu acoperişul în jos, reprezintă un magnet pentru turiştii de pretutindeni, ea devenind ''vedeta'' ultimelor luni în cunoscuta zonă turistică numită "Valea Avrigului", unde se află numeroase cabane şi pensiuni.

Citește și: BNR: „Avem 0,85% din PIB pensii speciale; în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5%”

Casa răsturnată este singura de acest fel din judeţ, potrivit Asociaţiei Judeţene de Turism, şi printre puţinele din România.

Un turist poate ajunge de la Sibiu la Casa răsturnată în aproximativ 40 de minute, dacă merge cu maşina, drumul fiind accesibil. Practic, din municipiul Sibiu se ajunge în oraşul Avrig pe drumul naţional, iar din Avrig până la Casa întoarsă, călătoria mai durează câteva minute, pe un drum asfaltat numit "Valea Avrigului".

Citește și: 1,8 milioane de români, mai aproape de civilizație: Vor fi conectați la rețeaua de canalizare

Odată ajunşi în zonă, turiştii fac cunoştinţă cu Brambura Park, locul în care se află această casă unică din judeţul Sibiu. Când intră pe poarta parcului, unde literele sunt aşezate în toate poziţiile, vizitatorii îşi dau seama că au ajuns în cel mai ''trăsnit'' loc din judeţul Sibiu. Poarta de intrare, prevăzută cu două turnuri, se aseamănă cu cea a vechilor cetăţi medievale. De pază sunt câţiva soldaţi britanici de jucărie, unul dintre ei de înălţimea unui adult, costumat asemenea celor din filmele de animaţie, cu o haină roşie şi o mare pălărie sub care se văd doi ochi iscoditori. După poarta desprinsă parcă din basme, turistul intră pe aleile care duc la casa cu acoperişul în jos. În dreapta acesteia se află un loc de joacă generos, iar în faţa ei, un restaurant modern. În stânga sunt alte locuri de joacă şi o mică grădină zoologică privată.

Taxa de acces în Brambura Park este de 10 lei pentru fiecare persoană. Cine doreşte să viziteze şi Casa întoarsă achită suma de 30 de lei. Copiii cu vârsta de până la trei ani beneficiază de gratuitate.

La niciun an de la inaugurare, Casa întoarsă de pe Valea Avrigului numără foarte mulţi vizitatori. Şi în mini-vacanţa prilejuită de Mica Unire, aproape o mie de persoane zilnic au ales să vină aici.

"Mă bucur că, din fericire, oamenii au venit şi în mini-vacanţa aceasta, în număr destul de mare. Şi asta ne bucură. Au venit şi (...) pe ploaie şi când e soare. Majoritatea oamenilor care vin sunt din toată ţara, cam din toate judeţele găsim numere la maşinile din parcare", a declarat Leo Klingeis, patronul parcului de distracţii unde se află Casa întoarsă.

Cu o investiţie de peste 300.000 de euro, numai în realizarea Casei răsturnate, şi de peste un milion de euro, pentru tot ce înseamnă în prezent acest parc "brambura", Leo Klingeis speră să dea lovitura în turismul destinat tuturor categoriilor de vârstă, după ce ani de zile a fost implicat, alături de fratele său, în construcţia primului hotel de gheaţă din România, cel aflat la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş.

Leo recunoaşte că o casă întoarsă costă dublu faţă de o casă normală şi totul este mult mai complicat de realizat.

"Cam toate se complică, de la proiectare, la instalare, la montaj, la construcţie. Este un pic altfel, dar se poate realiza şi costă mai mult. Sincer, cred că aproape la dublu sunt costurile faţă de o casă normală", afirmă Leo Klingeis.

Casa întoarsă are ferestre cu jardiniere puse invers. Practic, perdelele şi florile de la geam sunt cu susul în jos. În loc de parter, vei vedea acoperişul, cu hornul fixat în pământ. În loc de acoperiş, în partea de sus a construcţiei se observă pragul casei, cu terasa şi corpurile de iluminat fixate invers.

Cine intră în Casa întoarsă are nevoie de curaj, un simţ dezvoltat al umorului şi să aibă dorinţa unei experienţe de neuitat. Încă din prag, se observă că uşa de la intrare este montată invers, cu o clanţă pusă pe dos. Dacă în casele obişnuite se intră la parter, aici se ajunge direct în mansarda podului.

De ce o casă întoarsă? Pentru că turiştii nu se mai mulţumesc acum să meargă la munte, unde doar să se cazeze, să mănânce şi să se plimbe sau să schieze. Patronul, care în urmă cu zece ani se aventura şi realiza împreună cu fratele său primul hotel de gheaţă din România, de data aceasta a vrut să dovedească faptul că o afacere de succes se poate construi şi cu susul în jos. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te