1,8 milioane de români, mai aproape de civilizație: Vor fi conectați la rețeaua de canalizare

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.01.2023 - 21:48
Canalizare - Foto: Capital

Aproape 2 milioane de români vor fi conectaţi la sfârşitul acestui an la reţeaua de apă şi canalizare prin proiectele de infrastructură selectate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020, potrivit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Guvernul României, prin MIPE, continuă dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din România prin creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentarii cu apă potabilă a populației, în scopul îndeplinirii cerințelor acquis-ului de mediu al UE şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu", arată un comunicat al MIPE.

Citește și: David Popovici, declarat sportivul anului 2022, în România: „Inspirăm prin munca noastră generații”

"Să trăiești fără apă curentă și canalizare este de neconceput pentru un standard normal de viață. Tocmai de accea, este o componentă pentru care am considerat că este moral să aloc o atenție deosebită. Pe parcusul celor două mandate în MIPE, pentru sectorul de apă și apă uzată am semnat personal 21 contracte de finanțare cu o valoare de 11,45 miliarde lei, respectiv 2,26 miliarde euro. În total, prin intermediul POIM 2014-2020 s-au semnat 65 proiecte de investiții în infrastructură, în valoare de peste 6 miliarde euro.

Mai departe, putem privi spre viitorul cu optimism. Politica de Coeziune 2021-2027 ne aduce resursele pentru alți 3.768 km conducte noi sau optimizate apă și 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată", a transmis ministrul Marcel Ioan Boloș.

Contracte de 6,79 miliarde de euro pentru rețeaua de apă

În perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finanțare în sectorul de apă și apă uzată din România cu o valoare totală eligibilă de 33,6 miliarde lei (6,79 miliarde euro), din care 19 contracte în valoare totală eligibilă de 437,15 milioane lei (88,32 milioane euro) sunt finalizate.

Citește și: Două turiste din Spania, șocate de ce au descoperit la București: „Am dormit cu cuțitele la cap”

Dintre cele 108 proiecte, 43 sunt de proiecte asistență tehnică în valoare totală eligibilă de 531,95 milioane lei (107,48 milioane euro) și 65 reprezintă proiecte de investiții în infrastructura de apă și apă uzată. Acestea din urmă însumează 33,07 miliarde lei (6,68 miliarde euro) valoare totală eligibilă, investițiile contribuind la creșterea nivelului de trai a locuitorilor din România prin asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate și la creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te