VIDEO Cum atacă F-15EX, unul din cele mai periculoasă avioane ? SUA au doar 3. Preț: 100.000.000 $

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.11.2023 - 15:16
Avionul Boeing F-15EX - Foto: Profimedia Images

Cum atacă F-15EX, unul din cele mai periculoasă avioane. SUA și-au permis doar 3. Ele au un preț de 100.000.000 $

SHARE

Cum atacă  F-15EX, unul din cele mai periculoasă avioane. SUA și-au permis doar 3. Ele au un preț de 100.000.000 $.

Boeing se așteaptă să livreze următorul avion de vânătoare F-15EX Eagle II al Forțelor Aeriene ale SUA până la sfârșitul lunii noiembrie, la aproape un an după ce compania a planificat inițial și cu patru luni în urma estimării revizuite.

Citește și: Olanda trimite avioane de luptă F-16 în România pentru antrenamentul piloților ucraineni

Acest F-15EX, al treilea pe care Boeing l-a produs până în prezent pentru Forțele Aeriene, a efectuat primele două zboruri pe 27 octombrie la fabrica Boeing din St. Louis, Missouri, a declarat compania, care a publicat o înregistrare video a unui zbor într-o postare pe rețelele de socializare.

Citește și: VIDEO Piloții ucraineni încep antrenamente pe F-16 în România în 2 săptămâni. Cine trimite avioanele

Cum atacă  F-15EX, unul din cele mai periculoasă avioane ?

Rob Novotny, directorul de dezvoltare a afacerilor F-15 de la Boeing, a declarat într-un interviu acordat joi publicației Defense News că producția celui de-al patrulea F-15EX este finalizată, iar livrarea acestuia va urma la scurt timp după cel de-al treilea.

Dar Novotny a recunoscut, de asemenea, că producția F-15EX de la Boeing nu a fost atât de rapidă pe cât își dorea compania și că Forțele Aeriene și-au exprimat nemulțumirea față de ritmul și problemele de producție.

"Pe scurt, ne-am ratat ținta", a declarat Novotny, fost pilot de F-15, comandant de escadrilă și general de brigadă pentru Forțele Aeriene, care s-a alăturat Boeing în aprilie. 

F-15EX-urile includ multiple îmbunătățiri față de versiunile anterioare ale celui de-al patrulea generație de avioane de luptă, inclusiv avionică avansată și capacități îmbunătățite de război electronic.

De asemenea, se așteaptă ca F-15EX să poată transporta până la 12 rachete aer-aer, mai mult decât orice alt avion de luptă al Forțelor Aeriene.

O rachetă aer-aer este o rachetă lansată de pe un avion în scopul de a distruge un alt avion. Rachetele aer-aer în general sunt antrenate de una sau mai multe motoare de rachetă, de obicei cu combustibil solid, dar uneori și cu combustibil lichid. 

Faptul că Boieng F-15 EX are 12 rachete ce pot fi folosite contra altor avioane îl face printre cele mai periculoase din lume.

Conform noului acord, prețul pentru un F-15EX va începe de la "aproximativ" 90 de milioane de dolari pentru lotul 2, va crește la 97 de milioane de dolari în lotul 3 și apoi va scădea la 94 de milioane de dolari în lotul 4, potrivit unui purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te