VIDEO Care e primul lucru pe care trebuie să-l faci după un divorț? Ce este doliul de despărțire?

DE Mihai Duță | Actualizat: 13.04.2025 - 08:05

Multe cupluri au trecut prin momente grele pe care nu au știut să le gestioneze în urma unor despărțiri dureroase. Psihologul Keren Rosner a explicat la Newsweek Life ce este de făcut pentru a trece mai ușor peste doliul de despărțire.

SHARE

Multe cupluri au trecut prin momente grele pe care nu au știut să le gestioneze în urma unor despărțiri dureroase. Psihologul Keren Rosner a explicat la Newsweek Life ce este de făcut pentru a trece mai ușor peste doliul de despărțire.

Care e primul lucru pe care trebuie să-l faci după o despărțire? Ce este doliul de despărțire

Newsweek Life: Cum pot trece doi parteneri peste doliul de despărțire?

Keren Rosner:  Până la urmă toți am trecut prin doliu de despărțire. E o perioadă foarte sensibilă și unele persoane au tendința fie să se însingureze și să își plângă de milă, fie să să fie abuzive cu prietenii și cu familia. Ar trebui să fie un echilibru. În primul rând să-și accepte emoția, să nu o nege și să n-o reprime, pentru că dacă este reprimată s-ar putea ca, la un moment dat, să să apară sub o altă formă neplăcută sau sub forma unor convingeri.

Citește și: VIDEO Cât de mult trebuie să se implice părinții în rezolvarea temelor copiilor?

Dar dacă lași să trăiești suferința pe care o consideri normală și în același timp să nu fii centrat pe ceea ce s-a întâmplat și să idealizezi relația, că asta facem,

De foarte multe ori idealizăm și ne aducem aminte doar de lucrurile frumoase și atunci regretăm acele momente extraordinar de plăcute. Însă nu este bine să rămânem centrație pe ceea ce s-a întâmplat și să idealizăm relația.

Citește și: VIDEO Cât de nocive sunt pedepsele în educația copiilor? Ce trebuie să știe părinții și bunicii

Trebui să ne concentrăm și pe lucrurile neplăcute și pe motivele care ne-au dus la despărțire. Și dacă procesul de exprimare a emoțiilor este însoțit și de planul de a face ceva, ceva ce n-ai făcut de mult, ceva ce ți-ai dorit și n-ai avut timp, ceva ce ți-ar face plăcere, cred că te ajută foarte mult.

Eu sfătuiesc cuplurile care se despart să plece într-o excursie de câteva zile într-un loc în care n-au fost niciodată împreună, pentru că nu au amintiri comune și nu pot să lege de anumite locuri sau momente persoana de cae s-au despărțit. Astfel au posibilitatea să trăiască o purificare în acele zile și să-și pună gândurile în ordine, să vadă ce să facă cu viitorul lor, să nu se centreze pe trecut, pe ce a fost și cum a fost, și pe persoana de care s-au despărțit, ci pe viitor.

Citește și: VIDEO Cum convingi un copil de până în 3 ani să se spele, să se îmbrace și să meargă la grădiniță

Ce este foarte important și ce aduce drama despărțirii, de multe ori, sunt fricile care stau în spate. Nu despărțirea în sine este motivul cel mai important al suferinței.

Procentul cel mai important sunt fricile pe care le purtăm și traumele pe care le ducem cu noi, adică frica de singurătate, teama că n-o să mai găsim o persoană potrivită, frica de a fi blamați social. 

Aceste frici sunt atât de puternice încât chiar suntem dispuși să acceptăm niște compromisuri. Adică știu că nu este bun partenerul sau partenera mea, dar nu mă despart, mai încerc, ți mai dau încă o șansă. Tu știi sigur că ori câte șanse vei da relația nu va fi una funcțională. Dar dai șanse pentru că-ți este teamă că nu o să te descurci singur.

Sunt foarte multe cazuri din acestea și ar trebui ca, în această situație, persoana care este afectată să apeleze la un specialist și împreună să-și rezolve temerile care n-au legătură cu relația, și au legătură poate cu copilăria sau poate cu convingerile disfuncționale despre sine și despre lume și despre cum să îți găsești un partener. Desigur sunt foarte mulți oameni care își caută parteneri și îl vei găsi pe cel potrivit. dacă îți dai voie să fii liber și să privești în jur, să nu fi blocat într-o relație care a fost și că să ruminezi tot timpul gânduri legate de ce ar fi putut să fie.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te