VIDEO Ai auzit de peștera incredibil de frumoasă din epoca paleoliticului? E la 3 ore de Capitală

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.09.2023 - 11:09

Peștera Devetașka din Bulgaria este o locație impresionantă care a oferit adăpost comunităților umane încă din paleoliticul târziu și a continuat să fie locuită timp de zeci de mii de ani. Interesant că această locație se găsește la doar 3 ore de condus din București.

SHARE

Chiar dacă în prezent este părăsită de oameni, rămâne un sit de importanță atât la nivel național, cât și internațional, adăpostind aproximativ 30.000 de lilieci.

Ai auzit de peștera incredibil de frumoasă din epoca paleoliticului. E la 3 ore de Capitală

Cunoscută în Bulgaria sub numele de Devetàshka peshterà, peștera este situată la aproximativ 18 kilometri nord de Lovech, în apropierea satului Devetaki și la numai trei ore de București cu mașina.

Peștera este formată prin eroziunea rocilor solubile, evidențiindu-se diverse galerii de peșteri și sisteme subterane de drenaj.

Pe lângă dimensiunile sale impresionante - aproximativ 2 kilometri în lungime, cu o sală de intrare imensă înaltă de 60 de metri - peștera are șapte deschizături uriașe care permit lumii exterioare să pătrundă, conferindu-i denumirea de Maarata sau Oknata ("ochii").

La aproximativ 200 de metri de intrare, peștera se ramifică în două direcții. Partea stângă este străbătută de un mic râu, formând lacuri și cascade în miniatură, în timp ce partea dreaptă este caldă și uscată, oferind mai multe încăperi, culminând cu o sală rotundă cunoscută sub numele de Altar.

Printre frumusețile sale, peștera găzduiește stalactite și stalagmite spectaculoase, râuri subterane, cupole naturale impresionante și arcade, oferind o explicație clară pentru alegerea acesteia drept locuință de către diverse comunități umane.

Descoperită inițial de un savant bulgar în 1921, peștera Devetașka nu a fost săpată în întregime până în anii '50, când s-a propus transformarea sa într-un depozit masiv.

Oamenii preistorici au populat peștera acum 70.000 de ani

Studiile au demonstrat că a fost locuită aproape neîntrerupt încă din paleoliticul târziu, primele semne ale prezenței umane datând de acum aproximativ 70.000 de ani. De asemenea, peștera conține una dintre cele mai bogate surse de artefacte culturale din neolitic (mileniul VI - mileniul IV î.Hr.).

În anii '50, peștera Devetașka a fost folosită în scop militar și pentru stocarea petrolului, ceea ce a dus la deteriorarea unor formațiuni naturale din interior.

Astăzi, interiorul conține baze de beton unde au fost instalate rezervoare mari de petrol, iar o cale ferată a fost construită pentru a ajunge la intrarea în peșteră, fiind găsite chiar și rămășițe ale unui pod peste râu.

Peștera a devenit probabil cel mai cunoscută pentru apariția sa în filmul de acțiune "The Expendables 2" din 2011, unde Sylvester Stallone a aterizat cu un avion în bârlogul subteran al lui Jean Claude Van Damme.

După filmare, cercetărorii bulgari au observat o scădere semnificativă a populației de lilieci din cauza stresului indus în timpul producției, iar Curtea Supremă Administrativă a Bulgariei a concluzionat că filmarea a încălcat reglementările de mediu ale țării.

 În iunie 1996, peștera Devetașka a fost declarată monument natural.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te