Leguma numită și „aurul alb” care reduce colesterolul și previne îmbătrânirea. Toți se feresc de ea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.03.2025 - 07:29
Leguma numită și „aurul alb” care reduce colesterolul și previne îmbătrânirea. Toți se feresc de ea - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Leguma numită și „aurul alb” care reduce colesterolul și previne îmbătrânirea. Toți se feresc de ea - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Leguma numită și „aurul alb” care reduce colesterolul și previne îmbătrânirea. Toți se feresc de ea - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Leguma numită și „aurul alb” care reduce colesterolul și previne îmbătrânirea. Toți se feresc de ea - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Există o legumă numită și „aurul alb”, ce este foarte iubită de români, dar cu siguranță nu știau că are atâtea beneficii pentru organism. Potrivit experților aceasta reduce colesterolul și previne îmbătrânirea. Unii se feresc de ea dintr-un motiv

SHARE

Cu toții ne dorim să scapăm de colesterol și să prevenim îmbătrânirea, dar puțin știu că există o legumă care face față. Este foarte des consumată de românii și are foarte multe beneficii. Tu știi care sunt?

Leguma numită și „aurul alb” care reduce colesterolul și previne îmbătrânirea. Toți se feresc de ea

Usturoiul este unul dintre cele mai apreciate legume. Acesta conține compuși activi, precum alicina, care au efecte antimicrobiene, antifungice și antivirale, contribuind la întărirea sistemului imunitar.

Citește și: Motivul pentru care se albește ciocolata dacă o ținem la căldură. Mai este bună de mâncat?

Consumul regulat de usturoi poate reduce riscul de infecții și poate sprijini organismul în lupta împotriva răcerilor și gripei. De asemenea, are un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular, ajutând la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol, ceea ce previne bolile de inimă și îmbunătățește circulația sanguină.

Proprietățile sale antioxidante combat stresul oxidativ și contribuie la menținerea sănătății celulare, reducând riscul de boli cronice.

Un alt beneficiu important al usturoiului este efectul său antiinflamator, fiind util în ameliorarea durerilor articulare și a afecțiunilor inflamatorii cronice, precum artrita.

De asemenea, poate juca un rol esențial în susținerea sănătății sistemului digestiv, stimulând producția de enzime digestive și contribuind la echilibrul florei intestinale. Există studii care sugerează că usturoiul are efecte benefice asupra funcției cerebrale, reducând riscul de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă.

În plus, ajută la detoxifierea organismului, susținând funcția hepatică și eliminarea metalelor grele din corp.

Usturoiul, un bun aliat al metabolismului. Numit și „aurul alb”

Usturoiul este, de asemenea, recunoscut pentru efectele pozitive asupra metabolismului și potențialul de a contribui la controlul greutății prin stimularea arderii grăsimilor. Consumul acestuia poate crește energia și rezistența fizică, motiv pentru care este apreciat de sportivi.

Citește și: Alimentul numit „elixirul tinereții” ce previne ridurile și îmbătrânirea. Cum îl incluzi în dietă?

În medicina tradițională, usturoiul este folosit de secolă ca remediu pentru diverse afecțiuni, datorită proprietăților sale complexe. Fie că este consumat crud, gătit sau sub formă de supliment, el este un aliat de nădejde pentru menținerea sănătății generale și prevenirea bolilor.

Printre beneficiile acestui aliment, usturoiul evidențiază și conținutul său de alicină, un compus care se eliberează atunci când usturoiul este zdrobit sau tocat și sa dovedit că are efecte hipolipidemiante, care ajută la reducerea nivelului de lipide, inclusiv a colesterolului.

La femei, echilibrul colesterolului este deosebit de important și asta pentru că influențează hormonii sexuali. 

Mai multe, studiile arată că, consumul regulat de usturoi ajuta la reducerea colesterolului la femeile aflate în postmenopauză.

Acest lucru nu numai că contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare mai bune, dar reduce și riscul de ateroscleroză, o afecțiune în care arterele se întăresc și se îngustează din cauza formării plăcii, provocând astfeș un atac de cord și accident vascular cerebral.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te