Aş începe cu două observaţii care, aparent, se bat cap în cap:
1. În România se organizează prea multe târguri de vin şi a devenit o veritabilă modă să organizezi aşa ceva.
2. În România avem nevoie de un târg de vin atotcuprinzător şi bine făcut (nu îndrăznesc să mă gândesc chiar la un „ProWein românesc”, dar orişicât...).
Referitor la punctul 1, nu prea e nimic de făcut: nu poţi opri organizatorii să organizeze. Aşa că avem multe târguri de vin, care prin Capitală, care prin ţară, care mai populare, care mai elitiste, care mai orientate către consumator, care mai orientate spre HoReCa, care mai cu vinuri româneşti, care mai cu importuri..., ce mai, care mai de care! Să ne înţelegem: nu e nimic rău în varietate. Singura problemă e că târgurile actuale sunt atomizate, dezvoltate în diferite „bule”, fiecare organizator se străduieşte să reinventeze roata şi toţi fac presiuni pe aceleaşi bugete de marketing (şi aşa destul de modice) ale producătorilor autohtoni şi ale importatorilor. Prin urmare, fiecare „actor” trebuie să hotărască „cu cine joacă”, fiindcă sacul cu bani nu e fără fund. Şi aşa se crează „bisericuţele”, atât de dragi românilor. Ca să nu mai vorbim că de această dezbinare şi regionalizare a târgurilor de vin profită, indirect şi „ministerul de resort” care nu se implică la niciun eveniment, pentru că, pur şi simplu, sunt prea multe. Aşadar, cei care susţin că e bine să fie târguri de vin „multe şi mărunte”, probabil că nu se gândesc decât la buzunarul lor şi deloc la binele industriei sau, „last but not least”, la interesul consumatorului.
Referitor la punctul 2, s-au făcut deja câţiva paşi, promiţători, în direcţia bună. Asta dacă vrem să asumăm cu evenimentul „World of Wines” organizat de Vinimondo săptămâna trecută, se califică la categoria „târguri de vin”, în accepţiunea clasică a termenului.
În fapt, Vinimondo, importator de vinuri premium şi super premium destinate segmentului HoReCa în România, a organizat, cu ocazia aniversării a zece ani de activitate, prima degustare profesională a vinurilor din portofoliul său. Dată fiind mărimea impresionantă a portofoliului, ce numără peste 1.000 de etichete din majoritatea regiunilor viticole importante ale lumii, evenimentul a avut loc la Palatul Bragadiru, pe 30 mai 2019, sub numele de „World Of Wines” (pe scurt, WOW). Au fost prezenţi atât producătorii (personal sau prin reprezentant), cât şi partenerii companiei, distribuitorii, reprezentaţii HoReCa, Wine Bars şi Wine Shops. Au fost reprezentate peste 70 de crame şi au putut fi degustate peste 200 de vinuri atent selectate. Evenimentul a avut trei momente importante: masterclassurile de specialitate, degustarea pentru specialiştii HoReCa şi degustarea pentru public. Ziua s-a încheiat cu „Gala Premiilor Vinimondo” şi o petrecere aniversară.
Chiar dacă am participat doar la degustarea pentru public, pot spune, fără teama de a greşi prea tare, că „World of Wines” a cam schimbat regula jocului în materie de târguri de vin din import, în România. Faptul că foarte mulţi producători au fost prezenţi în mod nemijlocit, fantastica selecţie de vinuri şi organizarea (aproape) fără cusur, într-o locaţie excelent aleasă, au făcut toată diferenţa. Practic, acest eveniment a „ridicat ştacheta” târgurilor de vin atât de sus încât sunt foarte curios ce va urma.
Nu aş vrea să intru mai mult în detaliile organizatorice ale evenimentului „World of Wines”, fiindcă a făcut-o deja, mai bine ca oricine, jurnalistul Horia Hasnaş. În loc de concluzii, aş spune că Vinimondo, chiar dacă ne-a adus în România „un târg de vin cât o lume”, n-a putut parcurge, prin forţa lucrurilor, decât o jumătate din drumul către idealul pe care l-am enunţat la început: „un ProWein românesc”. De ce? Fiindcă un târg de vin atotcuprinzător şi bine făcut are musai nevoie şi de vinurile româneşti ale momentului.
În timp ce vizităm minunatele standuri cu vin de la Palatul Bragadiru, mi-a venit în minte următorul gând: dacă am putea reuni, timp de 3 zile, conceptul „World of Wines” cu unul de tip „Revino Wine Fair”, probabil că ne-am apropia, extrem de mult, de „un ProWein românesc”. À bon entendeur, salut!