Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt? Care este ritualul Patriarhului Ierusalimului?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 19.04.2025 - 07:45
Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt
Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt
Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt
Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt

Lumina de Paște care apare în Biserica Sf. Mormânt din Ierusalim este o minune ce se repetă an de an, umplându-i de bucurie și speranță pe creștini. Ceremonialul primirii Luminii Sfinte este condus de Patriarhul Ierusalimului, care se supune unui anumit ritual.

SHARE

Lumina de Paște ce se revarsă din cer în Biserica Sf. Mormânt de la Ierusalim este privită cu scepticism de unele persoane, deși nu s-a dovedit niciodată care ar fi „trucul” prin care aceasta apare. Ceremonia e săvârșită întotdeauna în Sâmbăta Mare de către Patriarhul grec al Ierusalimului care, din 2005, este Teofil al III-lea.

Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt? Care este ritualul Patriarhului Ierusalimului?

Și în acest an românii se vor putea bucura de Lumina Sfântă de la Ierusalim, cea despre care se spune că are o sorginte dumnezeiască, revărsându-se din cer, în același loc, an după an.

Tradiția aducerii Sfintei Lumini a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009, și va fi continuată și în 2025, Anul Centenar al Patriarhiei Române.

Astfel, în seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, pentru a fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional Otopeni, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române, potrivit ziarullumina.ro.

În aceeași seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, ea va fi trimisă și către Mitropolia Basarabiei.

Citește și: Care sunt diferențele dintre cozonac și pască ? Printre primele preparate românești din istorie

Dar cum ia naștere Sfânta Lumină, care apare din senin, an după an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim?

Patriarhul Ierusalimului este, conform tradiției, cel care oferă Lumina Sfântă miilor de pelerini prezenţi acolo, apoi ea este răspândită în lume către alte Biserici Ortodoxe.

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este locul în care miraculoasa Lumină apare în fiecare an - Foto: Profimedia Images

Totul începe încă din seara din Vinerea Mare, când Mormântul Domnului este controlat de către un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel.

Aceștia se asigură ca obiectele din interior să nu conțină vreo sursă de foc și verifică piatra Sfântului Mormânt și îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe piatra de mormânt.

După aceste verificări, se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu două benzi din pânză albă, cu ceară și sigilii în formă de X.

Patriarhul Ierusalimului este primul care primește Lumina în Biserica Sf. Mormânt

Ceremonialul propriu-zis începe în dimineaţa din Sâmbeta Mari şi are anumite etape. În jurul orei 12:00 în biserică intră Patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului - din noiembrie 2005, Teofil al III-lea - şi începe tradiţionala procesiune, care constă în înconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt.

După această procesiune, Patriarhul dezbracă hainele preoțești, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb, veşmânt care simbolizează giulgiul cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă.

Apoi se despecetluieşte Mormântul, iar un cleric  duce în interior candela „neadormită” -  stinsă, însă, cu o seară înainte - care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină, potrivit basilica.ro.

După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări, simbolizând numărul anilor pământești trăiți de Hristos, Patriarhul intră în Sfântul Mormânt.

Citește și: Misterul năframei Sfintei Veronica, prima imagine a lui Hristos din istorie. De ce e controversată?

Împreună cu el intră şi reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmăreşte pe Patriarh.

Înăuntrul Mormântului propriu-zis, Patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni.

Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, este cel care săvârșește ceremonialul primirii Luminii Sfinte - Foto: Profimedia Images

Dupa aproximativ 20 de minute, pelerinii aflați în biserică observă o lumină puternică, sub forma unei scântei de fulger, care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată anterior deasupra lespezii.

Patriarhul adună cu mâinile vata aprinsă de focul care, timp de aproximativ 30 de minute, poate fi atins fără ca să producă arsuri.

Apoi, pune vata în două cupe de aur cu găuri și o dă diaconilor. Aceștia duc o cupă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena.

După aceea, Patriarhul iese în fața Sfântului Mormânt și oferă Lumina Sfântă tuturor pelerinilor, strigând de trei ori: „Veniți de luați Lumină!”.

Citește și: Minunea găsirii Sfintei Cruci, pe care Hristos a fost răstignit. Bucăți din ea, în România. Unde?

Biserica Sfântului Mormânt se află în interiorul zidurilor vechii cetăți a Ierusalimului. Mamei împăratului roman Constantin, împărătesei Elena, i se atribuie identificarea, în anul 325, a locului unde ar fi avut loc răstignirea pe cruce a lui Iisus, precum și găsirea unor relicve ale crucii într-o grotă din apropiere.

Prin porunca lui Constantin a început în anul 326 zidirea primei biserici în acest loc. Aceasta a fost arsă de persani în 614, reconstruită apoi de patriarhul Modestus pentru a fi iarăși din nou distrusă de califul Al-Hakim bi-Amr Allah, în 1009.

După cutremurul de pământ din anul 1033, care a lovit greu Ierusalimul, împăratul bizantin Constantin al IX-lea Monomahul a reclădit biserica între anii 1042-1048.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te