Mult timp s-a crezut că Tutankhamon a murit din cauza unei răni deschise, deoarece era din ce în ce mai slăbit de malarie.
Dar un egiptolog a propus acum o nouă teorie controversată, sugerând că băiatul rege ar fi murit din cauza unui accident de car provocat de băutură.
Sofia Aziz, un cercetător independent premiat, crede că "adolescentul tipic" a fost ucis în urma unui accident de car de mare viteză, în timp ce era beat după ce băuse vin.
Acest dezastru i-a provocat fracturi ale picioarelor care s-au infectat și au dus la o moarte lentă, susține ea.
Tutankhamon ar fi murit după un accident cu carul pe care-l conducea în stare de ebrietate
"Era ca un adolescent tipic, băuse și, probabil, conducea carul cu viteză prea mare", a declarat Sofia Aziz pentru BBC Science Focus.
Citește și: Povestea omului-lup care a băgat frica în locuitorii unui sat din Transilvania: Blestemat la naștere
În 2010, un grup de egiptologi a examinat radiologic mumia faraonului pentru a înțelege mai bine cauza morții sale.
S-a constatat că regele, care avea doar 19 ani când a murit, nu avea doar malarie, ci și multiple afecțiuni.
Studii anterioare au susținut că avea nevoie de un baston pentru a merge, deoarece suferea de dureroasa boală Köhler, pe lângă faptul că avea mai puține degete la piciorul drept și piciorul stâng era deformat.
Cu toate acestea, cercetătorii au ajuns la concluzia că, de fapt, un picior rupt a fost cel care l-a ucis.
Acum, cercetătoarea Sofia Aziz a exclus complet aceste teorii, atrăgând atenția asupra obiectelor găsite în mormântul său, ca indicii.
S-a crezut mult timp că egiptenii antici erau îngropați cu obiecte de uz cotidian care puteau fi folosite în viața de apoi.
Experții au spus anterior că semințele și fructele găsite în mormântul lui Tutankhamon indică faptul că acesta primea tratament medical.
Dar Sofia Aziz a arătat cele șase care de viteză, armura și rezerva de vin care au fost, de asemenea, găsite în mormânt.
Aceste lucruri indică faptul că nu era handicapat și că se plimba cu carele ca un "rege războinic", a spus ea.
În timp ce conducea, doamna Aziz crede că Tutankhamon s-a lovit de "bordul" carului, ceea ce a dus la rana care i-a pus viața în pericol.
'Când l-am studiat pe Tutankhamon, eu personal nu cred că existau dovezi că era handicapat, pentru că am văzut imagini ale mumiei în care se pare că are un picior strâmb', a declarat ea la Cheltenham Science Festival.
'Noi numim aceste modificări pseudo-patologice. Bețele de mers erau doar un semn de regalitate.
'Picioarele sale erau aliniate atât de bine - dacă ar fi avut o malformație și dacă ar fi avut un picior strâmb, ar fi avut dificultăți în a merge, dar oasele lungi pur și simplu nu prezintă nicio dovadă în acest sens'.
În ciuda acestor opinii, profesorul Albert Zink, care a contribuit la studiul istoric din 2010, consideră că rezultatele acestuia sunt încă valabile.
Ar fi avut deficiențe de mers din cauza necrozie osoase
El a declarat pentru MailOnline: "Tomografiile computerizate au arătat clar deformarea piciorului și necroza osoasă aseptică juvenilă a celui de-al doilea și al treilea metatarsian stâng (boala Köhler II, sindromul Freiberg-Köhler). Așadar, nu există nicio îndoială că Tutankhamon avea o deficiență de mers, în special din cauza necrozei osoase.
Chiar și așa, profesorul Zink nu a putut exclude posibilitatea ca Tutankhamon să fi fost ucis în timp ce conducea un car, ceea ce ridică unele întrebări cu privire la conducerea în stare de ebrietate.
Dar el a adăugat: "Având în vedere stadiul acut al necrozei osoase din piciorul său, este greu de imaginat că a fost capabil să călărească un car în picioare.
'Cu toate acestea, este adevărat că a suferit o fractură la picior, deși este imposibil de dovedit cauza exactă. Rămâne o chestiune de speculație'.
Sofia Aziz recunoaște, de asemenea, că există o oarecare incertitudine cu privire la acest aspect, deoarece informațiile despre Tutankhamon s-au deteriorat de la descoperirea mormântului din 1922.
'Cred că s-ar putea să nu aflăm niciodată exact cum a murit', a declarat doamna Aziz pentru publicație.
'Doar dacă nu vor găsi ceva la organele interne. Nu cred că putem afla mai mult până atunci'.
Cine a fost Tutankhamon
Tutankhamon a fost un faraon egiptean din cea de-a 18-a dinastie, care a domnit între anii 1332 î.Hr. și 1323 î.Hr. A fost fiul lui Akhenaton și a urcat pe tron la vârsta de nouă sau zece ani.
Când a devenit rege, s-a căsătorit cu sora sa vitregă, Ankhesenpaaten. A murit în jurul vârstei de 18 ani, iar cauza morții sale este necunoscută.
În 1907, Lordul Carnarvon George Herbert i-a cerut arheologului și egiptologului englez Howard Carter să supravegheze săpăturile din Valea Regilor.
La 4 noiembrie 1922, grupul lui Carter a găsit treptele care duceau la mormântul lui Tutankhamon.
El a petrecut câteva luni catalogând antecamera înainte de a deschide camera funerară și de a descoperi sarcofagul în februarie 1923.
Când mormântul a fost descoperit în 1922 de arheologul Howard Carter, sub patronajul lordului Carnarvon, frenezia mediatică care a urmat a fost fără precedent.
Carter și echipa sa au avut nevoie de 10 ani pentru a curăța mormântul de comori, din cauza multitudinii de obiecte găsite în interiorul acestuia.
Pentru mulți, Tutankhamon întruchipează gloria Egiptului antic, deoarece mormântul său era plin de bogățiile strălucitoare ale celei de-a 18-a dinastii bogate, din perioada 1569 - 1315 î.Hr.