Ți-ai plănuit o vacanță în Spania prin Airbnb? Verifică! Guvernul a închis 66.000 de cazări

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.05.2025 - 12:30
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ți-ai plănuit o vacanță în Spania prin Airbnb? Verifică! Guvernul a închis 66.000 de cazări - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ți-ai plănuit o vacanță în Spania prin Airbnb? Verifică! Guvernul a închis 66.000 de cazări - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Veste prostă pentru turiști! Dacă ți-ai plănuit o vacanță în Spania prin Airbnb, optând pentru o cazare în regim hotelier mai ieftină decât la hotel, verifică rezervarea. Guvernul spaniol a decis să închidă circa 66.000 de cazări, în încercarea de a stopa creșterea chiriilor.

SHARE

Spania a demarat o amplă acțiune împotriva proprietarilor care își închiriază apartamentele și casele în regim hotelier prin intermediul platformei, ordonând eliminarea a circa 66.000 de anunțuri de închiriere de proprietăți pentru din întreaga țară care nu respectă reglementările, în contextul în care mulți spanioli acuză că închirierile pe termen scurt pe platforme precum Airbnb agravează lipsa de locuințe și scumpesc chiriile lunare. 

Citește și: Orașul din România care i-a dat pe spate pe britanici. O problemă: cafeaua, mai scumpă ca berea

Ți-ai plănuit o vacanță în Spania prin Airbnb? Verifică! Guvernul a închis 66.000 de cazări

Ministrul spaniol pentru Drepturi sociale, Consumatori și Agenda 2030, Pablo Bustinduy, a declarat că proprietățile scoase la închiriere în regim hotelier în cauză au „încălcat diverse norme privind locuințele cu destinație turistică”.

Anunțul a fost făcut în urma unei hotărâri judecătorești pronunțate la Madrid, conform căreia Airbnb trebuie să retragă imediat de pe piață 4.984 dintre proprietățile citate de minister.

Proprietățile sunt situate în șase regiuni: Madrid, Andaluzia, Catalonia, Valencia, Țara Bascilor și Insulele Baleare.

Ministerul lui Bustinduy așteaptă acum noi hotărâri judecătorești cu privire la celelalte aproximativ 60.000 de proprietăți ale căror liste le consideră ilegale.

Citește și: Tokyo, o nouă capitală a turismului pentru adulți? Expansiunea „industriei discrete” e fulminantă

Potrivit ministerului, proprietățile pe care le-a identificat fie nu au furnizat un număr de licență, fie au furnizat un număr eronat, fie nu au specificat statutul juridic al proprietarului pentru a arăta dacă acesta închiriază pe bază profesională sau ca persoană fizică.

Pablo Bustinduy a descris decizia instanței drept „o victorie clară pentru cei care luptă pentru protejarea dreptului la locuință”.

Bustinduy a adăugat că „poate fi posibil să se asigure că niciun interes economic nu are prioritate în fața locuinței și că nicio companie, oricât de mare sau puternică, nu este mai presus de lege”.

În ultimele luni, locuința a devenit cea mai mare preocupare a spaniolilor, din cauza creșterii exponențiale a costurilor chiriilor, în special în orașele mari.

Citește și: România, în top-ul destinațiilor pentru senzații tari din Europa, alături de Norvegia, Franța

Chiria medie s-a dublat în ultimii 10 ani în Spania

Costul chiriei medii s-a dublat în ultimul deceniu în Spania, în timp ce salariile nu au reușit să țină pasul.

Iar apartamentele turistice au fost identificate de mulți ca fiind o cauză majoră a problemei, lipsindu-i pe rezidenții locali de cazare.

Spania este a doua cea mai populară destinație turistică din lume, după Franța, cu 94 de milioane de vizitatori străini în 2024, o creștere de 13% față de anul precedent.

Prim-ministrul socialist Pedro Sánchez a declarat la începutul acestui an că „există prea multe Airbnb-uri și prea puține locuințe” și a promis să împiedice extinderea „necontrolată” a utilizării proprietăților pentru turism.

Unele administrații locale au început, de asemenea, să acționeze împotriva Airbnb. Primăria Barcelonei a declarat, de exemplu, că va elimina cele 10.000 de apartamente închiriate în regim hotelier până la sfârșitul anului 2028.

Iar altele au adoptat o abordare diferită. În ultimele luni, Airbnb a încheiat acorduri cu autoritățile locale din Insulele Canare, Ibiza și Murcia pentru a se asigura că proprietarii respectă normele privind închirierea turistică.

Airbnb a reacționat la hotărârea instanței și la anunțul lui Bustinduy insistând că va face apel împotriva deciziilor legate de acest caz și că nu a fost furnizată nicio dovadă a încălcării normelor de către gazde.

Aceasta a citat, de asemenea, o hotărâre din 2022 a Curții Supreme spaniole, care a constatat că responsabilitatea pentru listarea informațiilor revine gazdei fiecărei proprietăți, nu companiei, care este un „intermediar neutru” și nu un furnizor de bunuri imobiliare.

De asemenea, firma a făcut o remarcă mai amplă cu privire la problema locuințelor din Spania.

„Cauza principală a crizei locuințelor la prețuri accesibile din Spania este lipsa de ofertă pentru a satisface cererea”, a declarat un purtător de cuvânt, adăugând că „Guvernele din întreaga lume văd că reglementarea Airbnb nu ameliorează problemele legate de locuințe sau nu readuce locuințele pe piață - ci doar afectează familiile locale care se bazează pe găzduire pentru a-și permite să își plătească locuințele și costurile în creștere.”

Vara trecută, în Spania a avut loc un val de proteste împotriva turismului excesiv în multe destinații populare, principala nemulțumire fiind impactul acestuia asupra locuințelor.

Având în vedere că numărul vizitatorilor străini în Spania se apropie rapid de 100 de milioane pe an, este de așteptat ca tulburările să continue și în această vară.

Duminică, câteva mii de persoane au ieșit în stradă în toate Insulele Canare sub sloganul „Canarele au o limită”.

În Mallorca, un grup numit Menys Turisme, Més Vida (Mai puțin turism, mai multă viață) se pregătește pentru acțiuni similare, cu un protest programat pentru 15 iunie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te