sâmbătă 06 septembrie
EUR 5.0787 USD 4.3463
Abonează-te
Newsweek România

Super alimentul care te ajută să previi îmbătrânirea și să reduci colesterolul. Îl ai în casă

Data publicării: 07.11.2024 • 15:02 Data actualizării: 28.05.2025 • 07:37
Super alimentul care te ajută să previi îmbătrânirea și să reduci colesterolul. Îl ai în casă - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Super alimentul care te ajută să previi îmbătrânirea și să reduci colesterolul. Îl ai în casă - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Super alimentul care te ajută să previi îmbătrânirea și să reduci colesterolul. Îl ai în casă - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Super alimentul care te ajută să previi îmbătrânirea și să reduci colesterolul. Îl ai în casă - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ

Usturoiul este super alimentul care te ajută să previi îmbătrânirea și să reduci colesterolul. Îl ai în casă. Ce remedii are pentru organism?

Usturoiul alb este unul dintre cele mai comune alimente în gastronomia românească. Este un aliment care nu lipsește în case datorită aromei grozave pe care o aduce oricărui preparat și sunt cei care nici măcar nu pot trăi fără el în farfurii. În plus, pe lângă faptul că este o comoară culinară, are și proprietăți excelente pentru sănătatea noastră.

Super alimentul care te ajută să previi îmbătrânirea și să reduci colesterolul

Deși este adevărat că acest aliment se remarcă prin aroma sa rafinată, aroma sa puternică și beneficiile sale pentru organism , există o variantă a acestuia care poate intensifica toate aceste avantaje: usturoiul negru. O delicatesă gastronomică pentru mulți, dar foarte necunoscută altora.

Citește și: Ingredientul din bucătărie denumit „miracolul gri” care are beneficii uimitoare pentru florile tale

Usturoiul negru este usturoiul crud proaspăt care se modifică în timp prin utilizarea căldurii scăzute și a aproximativ 70% umiditate într-un proces numit reacția Maillard. În timpul acestui proces, dinții capătă o culoare neagră distinctă, precum și textura și aroma alimentelor se schimbă: este mai moale și mai dulce.

Deși usturoiul negru pare a fi un fenomen recent, el a existat și a fost folosit de secole. Originile sale sunt neclare, dar a început în Asia cu mult înainte de a se răspândi în Statele Unite și treptat în Europa. Deși cultivarea sa începe să fie prezentă în țări precum Spania, consumul său nu este atât de răspândit.

După cum am menționat deja, beneficiile acestui aliment sunt duble față de cele tradiționale cunoscute de toată lumea. Procesul de îmbătrânire face ca usturoiul negru să conțină de două până la trei ori mai mulți antioxidanți decât usturoiul crud. Acest lucru se datorează parțial pentru că alicina, compusul care dă mirosul alimentelor atunci când este măcinată, este transformată în compuși antioxidanti, cum ar fi alcaloizi și flavonoizi, pe măsură ce îmbătrânește.

Antioxidantii sunt substante care protejeaza celulele de radicalii liberi, acele molecule care sunt responsabile de multe afectiuni precum bolile de inima sau cancerul, dar si imbatranirea prematura si, in mare masura, aparitia ridurilor sau a liniilor de expresie.

Cercetătorii sugerează că aceleași proprietăți antioxidante pot afecta și creierul și pot juca un rol în reducerea stresului oxidativ , care provoacă inflamație. Aceasta înseamnă că consumul acestui aliment poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea memoriei și la reducerea plăcilor cerebrale.

Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei

Beneficiile consumului usturoiului negru

Este un antiinflamator natural și, din moment ce știm că inflamația din creier poate afecta memoria sau poate înrăutăți funcția creierului în timp, usturoiul negru poate ajuta la sănătatea generală a creierului.

Pe lângă acestea, acest superaliment ajută și la un alt organ fundamental al organismului: inima. Usturoiul negru poate oferi aceleași efecte protectoare ca usturoiul crud, inclusiv sănătatea inimii, prevenirea cancerului și funcția imunitară a organismului.

Acest superaliment poate reduce colesterolul rău (LDL) și crește colesterolul bun (HDL) din organism. Ca rezultat, poate scădea inflamația în inimă și artere în timp ce crește fluxul sanguin.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră