Autor a sute de șlagăre, Florin Bogardo s-a retras după Revoluție. „Nu era lumea lui”

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.09.2022 - 17:54
Stela Enache și Florin Bogardo - FOTO: impact.ro

Stela Enache a intrat la Conservator, iar la 21 de ani se căsătorea cu Florin Bogardo. Cel mai  romantic dintre compozitori a renunţat la o altă femeie, chiar în prag de nuntă, pentru cea care avea să îl cucerească iremediabil.

SHARE

Stela Enache a cântat majoritatea compozițiilor lui Florin Bogardo. Moartea lui Florin, în 2009, a fost unul din cele mai grele momente din viața ei. Au fost 39 de ani împreună. 

 „Nu m-a cerut de soţie, mi-a scris. Verigheta era pregătită pentru altă persoană, dar cu destinul şi cu Dumnezeu nu te poţi juca. El (Florin Bogardo) a venit la Mamaia, eu eram la festival, debutam atunci în 1971, el era la secţia compoziţie, eu eram la interpretare. Ne-am cunoscut datorită maestrului George Grigoriu şi a fost dragoste la prima vedere din partea lui. Eu îl iubeam de multă vreme. Îmi plăcea de el, eram îndrăgostită de el şi de muzica lui.

Colegele mele ştiau. În momentul în care m-am întors la facultate, venind din vacanţă, ca doamna Bogardo, nimeni nu a vrut să creadă. Norocul meu a fost că am avut o colegă de cameră care a fost martoră la această întâlnire şi iubire”, povestea Stela Enache la o emisiune TV.

Citește și: Adulat de spectatori, Ovidiu Iuliu Moldovan a murit singur și în uitare. Marele regret al actorului

„Pe Florin l-am văzut la tv când eram elevă la Reșița. Îl auzisem și la radio, dar la tv am văzut cât este de frumos și m-am îndrăgostit de el pe loc, ca toate adolescentele. Cred că am făcut cunoștință cu el de 3 ori, dar nu m-a ținut minte. La Cluj când îl auzeam cântând le spuneam fetelor să facă liniște, să mă lase să-l ascult. Toți știau că-l plac. Până în 1971 când iar ne-am întâlnit la Festivalul de la Mamaia”, mai spune Stela Enache.

Citește și: VIDEO Adulat, premiat de MTV, dar jignit că umblă cu o mașină de 1.000€. „Voi sunteți săraci”

Cunoscutul compozitor și cântăreț Florin Bogardo ar fi împlinit 80 de ani, pe 16 august. A încetat din viață, însă, pe 15 august 2009. Stela Enache i-a interpretat majoritatea pieselor. Peste pierderea lui Bogardo a trecut foarte greu. 

M-am îndrăgostit de el pe loc

„Eram în anul 4 de facultate și George Grigoriu mă tot întreba dacă nu-mi place și mie de cineva. I-am zis că da, dar că acea persoană nu mă vede. Nici în visele mele cele mai roze nu-mi puteam imagina că mă voi întâlni iar cu Florin, că voi deveni soția lui. A fost o chestie foarte rapidă. În sfârșit m-a ținut minte și, după 3 zile, m-a cerut de nevastă. Pe 15 august am făcut logodna, pe 8 septembrie ne-am căsătorit și pe 1 octombrie m-am întors la facultate. Colegilor nu le venea să creadă că m-am măritat. Eu mă dusesem să mă lansez și am venit măritată. La facultate umblam cu buletinul după mine să le dovedesc că mă cheamă Bogardo”, spune Stela într-un interviu.

Preferam să stăm acasă


„Dacă eram acasă, preferam să stăm împreună, noi doi împreună cu Laura si cu Anton. Nu am fost oameni de restaurant și de chefuri. Făceam acasă o masă frumoasă, aveam lumânări, aduceam o sticlă de șampanie și stăteam noi între noi...

„E greu. Trec mai uşor pentru că îi aud vocea pe imprimări. E un fel de consolare, am şi filme şi muzică. Fiecare om are nişte neîmpliniri, nu este un capăt de ţară. Eu sunt mai de modă veche. Nu există persoană care să fie fericită 100%”, mărturisea Stela Enache.

Într-un interviu pentru Fanatik, Stela Enache povestește cât de dificlă a fost despărțirea de Florin.

Eu am vrut să dispar din viața cotidiană, să nu mai fac nimic. Dar căile Domnului sunt întortocheate, cum venea câte un premiu In Memoriam trebuia să mă duc să-l ridic. M-am gândit mult și mi-am dat seama că nu sunt singură în situația asta, fiecăruia i se poate întâmpla. Mulți și-au refăcut viața, mulți nu. Fiecare este clădit să fie într-un fel, în cazul meu nu m-am gândit niciodată să-mi refac viața pentru că, după Florin, nu mai poate încăpea nimeni în viața mea.... 

Mergeam zilnic la biserică tocmai ca să prind puteri, îmi dădeam seama că nu pot să fac nimic. Mi-au trebuit niște ani să-mi revin plus că o mai aveam și pe mama care a mai trăit încă 3 ani după ce a murit Florin. Ei nu i-am spus niciodată că el a murit. A trebuit să joc teatru zilnic, în casa mea, chiar și atunci când mergeam la cimitir îi spuneam că mă duc la o cunoștință și ea stătea cuminte și mă aștepta.

M-a ajutat și faptul că a trebuit să am grijă de mama care avea 89 de ani atunci. Am luat-o peste tot, în turnee, la tv și la radio. Am avut cea mai bună mamă din lume. Chiar și atunci când a murit a fost cumsecade, a fost ceva rapid și nedureros.

Nu a mai compus după Revoluție

„Nu s-a împăcat niciodată cu felul în care se schimbase lumea după revoluţie. Nu a mai compus nimic. Nu mai era cazul...Într-o astfel de lume simţi că nu are rost să te mai zbaţi. El nu a fost un luptător, ci un om mult mai profund, care, atunci a simţit că trebuie să se retragă, s-a retras. Nu avea pentru cine şi pentru ce să mai compună. Valorile au fost date la o parte, prima doar banul, atunci a spus gata!

Nu era omul banului, el era un om de suflet. Muzica lui era o stare, a iubit poezia şi citea foarte mult. Cunoştea multă poezie, citea şi o lua şi o rumega bine şi o trecea prin minte şi inimă şi apoi încerca să compună. I-a iubit pe Sorescu, pe Blaga, Eminescu şi se simţea acest lucru. Suferea foarte tare când se întreba cineva cine este Eminescu”, îşi aminteşte Stela Enache.

Stela Enache are doi copii din relația cu Florin Bogardo.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.