Tatăl, un actor adorat de milioane de copii. Fiica joacă în 10 filme și dispare. Avea 27 de ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.08.2023 - 17:14
Nicolae și Irina Gărdescu - Foto: Arhiva

Nicolae Gărdescu a fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori, mai ales de către copii. Fiica lui a fost Irina Gărdescu, o promițătoare actriță. A jucat alături de Amza Pelea, în filmul „Mihai Viteazul”. A plecat în SUA alături de mama ei la numai 27 de ani.

SHARE

Nicolae Gărdescu s-a născut la data de 11 august 1903.

Nicolae Gărdescu a fost unul din cei mai iubiți actori, mai ales de către copii. A fost interpretul Baronului de Münchhausen, un serial pentru copii al anilor '60, un baron campion la minciunele în lumea copiilor și pe care aceștia îl prindeau cu minciuna și îi obțineau promisiunea că nu se mai repetă. Un serial simpatic.

Citește și: Cezara Dafinescu renunță la căsnicia cu George Motoi pentru marea iubire. Vor fi împreună doar 7 ani

A fost interpretul Baronului de Münchhausen

În afară de apariția în acest serial, a fost și un bun actor de film, radio, teatru, televiziune, voce și vodevil. Format la școala marelui Constantin I. Nottara, s-a remarcat în genul comic și de vodevil. A creat la începutul anilor '60 rolul cu care a rămas în memoria multora: Baronul von Münchhausen din serialul TV Aventurile echipajului Val-Vîrtej.[2]

El a povestit pentru revista „Rampa” cum a ajuns la teatru:

„Pe când eram în clasa întâi de liceu, într-o zi am transformat odaia mea în scenă, am deschis uşile ce o despărţeau de odaia părinţilor, pe care am transformat-o în sală de spectacol, şi, în faţa unui public foarte competinte, am jucat „Herșcu Boccegiul’’ de Vasile Alecsandri. Acest public competinte, — deoarece îl văzuse în acest rol pe „Musiu Millu, care venea să le dea vizită’’, pentru a-și plasa câteva bilete, — era compus din bunică-mea și trei surori ale ei, toate octogenare… Fiindcă, în treacăt fie spus, boala care a nimicit familia mea şi care cred că mă va răpune şi pe mine e longevitatea.

Citește și: Actrița din umbra lui Dem Rădulescu: Ne-am îndrăgostit la o plimbare. Uneori îmi vorbește din ceruri

Publicul spectacolului meu cu sceneta bardului de la Mirceşti este primul care m-a încurajat. Bietele bătrâne care-mi admiteau acest joc copilăresc desigur că nu bănuiau că îmi voi face într-o zi o meserie din el pentru a deveni un „soitariu”, un „râsu-lumii”.

Părinții s-au opus

La spectacol, deşi ştiam rolul la perfecţie, de frică să nu mă bâlbâi, am instalat-o pe soră-mea în culise şi i-am dat textul să-mi sufle. Dar sora mea, care era în clasa întâi primară, nici nu știa să citească şi mai rău mă încurca. De atunci am învățat că nu trebuie să mă bizui pe sufleur și deci nu mă interesează dacă „omul din cuşcă” ştie sau nu să citească”, spunea actorul.

Citește și: Actrița, care la 22 ani era „mireasa” lui Paul Belmondo, renunță la film. Dispare pentru 3 decenii

El a avut un defect de vorbire, pe care a reușit să-l surmonteze cu ajutorul lui Nottara.

„Când am terminat liceul m-am înscris la Facultatea de drept şi litere şi într-o doară m-am prezentat la examenul de Conservator, unde am avut surpriza să reuşesc şi să fac parte din cei cinci elevi, trei fete şi doi băieţi, admişi la clasa maestrului Nottara.

Ca să evit scandalul în familie, am motivat înscrierea la Conservator pentru perfecţionarea dicţiunii de care aveam nevoie în viitoarea mea carieră de avocat, pentru care, în familia mea, exista o tradiţie. Tatăl meu şi trei fraţi ai mamei au fost avocaţi, iar bunicul dinspre mamă a fost magistrat. Curios e însă că, la absolvirea Consevatorului, pe lângă faptul că defectul de dicţiune, graseierea, îmi rămăsese, mai căpătasem și altul mai cumplit: patima de teatru. Maestrul Nottara, văzând că la examen publicul trecea peste defectul meu de vorbă, mi-a spus:

- Dacă în trei ani n-ai scăpat de graseiere şi publicul te primeşte aşa, caută să faci din acest defect o calitate. O notă în plus a viitoarei tale personalităţi artistice”, arată actorul.

Fiica a plecat din țară

Actorul a avut două fiice. Irina Gărdescu a debutat în film cu rolul principal din „La patru pași de infinit” (1964), la doar 17 ani, impresionând prin dezinvoltura și naturalețea sa. A renunțat să termine liceul, alegând să urmeze cariera de actriță de film.

„Totul a început într-o seară, când eram împreună cu un grup de prieteni, printre care şi fiul dramaturgului Aurel Baranga, şi a venit Francisc Munteanu, care m-a văzut, m-a remarcat şi m-a întrebat dacă nu vreau să joc într-un film de-ale lui. Am fost, am dat probă şi aşa am ajuns în „La patru paşi de infinit”.

Dar când a aflat Francisc că sunt fata lui Gărdescu mi-a zis „Vai, dacă ştiam, nu te luam, mi-e aşa de antipatic!”. Fireşte, în glumă... Dar era foarte surprins, nu se aştepta.”, a spus actrița într-unul din rarele interviuri acordate. 

Joacă apoi alături de Amza Pellea în filmul „Mihai Viteazul”, regizat de Sergiu Nicolaescu. 

La 27 de ani, în 1974, după ce jucase în 8 filme, decide să plece din România.

„Familia mea era separată, părinţii divorţaseră, iar mama se stabilise în Statele Unite. În vremurile alea de tristă teroare am ales să plecăm la ea, eu şi sora mea. Tata a rămas aici, în România. Am ajuns la New York, după ce mama a făcut numeroase intervenţii să putem pleca. Am făcut cursurile unui faimos institut de modă, pentru că nu mă aşteptam să ajung la Hollywood...”, a povestit pentru adevarul.ro

Actrița se va reîntoarce în țară după 40 de ani, în 2015.

 „M-am adaptat destul de greu la început în SUA, era foarte obositor. Era frustrant, pentru că înainte de plecare am luat cursuri intensive de engleză britanică, dar nu m-au ajutat prea mult în America, unde se vorbea altfel. Ulterior m-am căsătorit cu un francez, am fost 25 de ani împreună, până s-a prăpădit.

Acum locuiesc în Franţa şi am o afacere de producţie şi distribuţie de articole de lux: le facem în Italia şi le exportăm în Florida”, spune actrița.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te