Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,86 %
Marcel Ciolacu 19,22 %
99,71 %
Elena Lasconi 19,14 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Silviu Biriș desființează felul în care facem pomenile: ”Dacă tăticu iubea băutura și a murit...”

DE Elena Petrescu | Actualizat: 11.10.2024 - 22:20
Silviu Biriș desființează felul în care facem pomenile: ”Dacă tăticu iubea băutura și a murit...” - FOTO: Facebook Silviu BIriș(imagine cu rol ilustrativ)
Silviu Biriș desființează felul în care facem pomenile: ”Dacă tăticu iubea băutura și a murit...” - FOTO: Facebook Silviu BIriș(imagine cu rol ilustrativ)

Silviu Biriș desființează felul în care facem pomenile: ”Dacă tăticu iubea băutura și a murit...” Actorul cu diplomă de teolog a ținut să își dea cu părerea în legătură cu un subiect extrem de important: pomenirile celor adormiți.

SHARE

În anul 2014, după ce a trecut prin divorțul dureros de fosta soție, Silviu Biriș a experimentat o serie de schimbări majore, în special de natură spirituală, care l-au îndreptat către lumea bisericii.

Actorul recunoaște că, deși nu fusese anterior o persoană foarte religioasă, această chemare interioară către spiritualitate a apărut în urma perioadei negre prin care a trecut după divorț.

Într-un final, i-a transformat profund viața.

Silviu Biriș desființează felul în care facem pomenile: ”Dacă tăticu iubea băutura și a murit...”

Pe lângă activitatea sa binecunoscută ca actor la Teatrul Național, Silviu Biriș a ales să urmeze și cursuri de Teologie, obținând astfel o diplomă în acest domeniu.

Acum, cu o perspectivă mai amplă asupra credinței și tradițiilor religioase, el a ținut să își dea cu părerea în legătură cu un subiect extrem de important: pomenirile celor adormiți și felul în care majoritatea românilor le organizează.

Actorul-teolog le-a spus colegilor de la Click! că e de părere că românii tind să exagereze în privința obiceiurilor de la parastase, mai ales în ceea ce privește cantitatea de colivă pregătită.

Citește și: Durerea l-a împins pe Silviu Biriș în brațele Teologiei. Condamnă incinerarea Ilenei Stana-Ionescu

Biriș consideră că aceste practici, deși bine intenționate, au ajuns să fie exagerate, pierzându-se din esența lor spirituală în favoarea unor manifestări materiale.

„Ca o observație personală, cred că de multe ori se exagerează cu cantitatea mare de colivă, care se face de către oameni.

O mare parte rămâne neîmpărțită și, ori se strică, ori ne face … obezi. Pomenile fac legătura noastră cu lumea nevăzută către care sufletul celui decedat se îndreaptă.

Pomenirea celor adormiți, la soroacele stabilite de biserică, ajută mult, ca și rugăciunea, la judecata lor particulară.

Acum, dacă tăticu iubea băutura și a murit și alcoolic nu trebuie să punem în pachetele pe care le împărțim pentru sufletul lui băutură și țigări, căci nu ajută, nici sufletului lui, nici celor care le consumă', a declarat actorul în vârstă de 51 de ani.

Citește și: „Război” total între un actor celebru și soțul Ilenei Stana Ionescu. „Incinerarea e o barbarie”!

Silviu Biriș a ținut să precizeze și detalii despre momentul în care au început românii să facă pomeni. 

„Cultul morților în biserica ortodoxă română are o vechime de peste 2000 de ani. Sfântul Vasile cel Mare este cel care a inițiat primele organizații filantropice, care purtau numele de Vasiliada, după numele lui.

Păstrând tradiția creștină, biserica ortodoxă română a continuat până în zilele noastre această rânduială.

Pachetele cu mâncare, care se ofereau, drept pomană, având scopul de a ajuta pe cei flămânzi sau nevoiași.

Practic pomenile au rostul de a cultiva actul filantropic. Rostul parastasului și al colivei este cu totul altul.

Ca o concluzie, milostenia trebuie făcută de fiecare dată, nu numai cu ocazia unei pomeniri a unei persoane decedate.

O vorbă frumoasă spune că cine dă bani unui sărac împrumută de fapt pe Hristos. Dumnezeu nu rămâne niciodată dator'.

Cum deja știu cei care fac asta de mai multă vreme, Silviu Biriș a ținut să reamintească ortodocșilor că nu se împart produse ”de dulce” când se fac pomeni în perioadele posturilor de peste an.

„În legătură cu pachetele care se fac la parastas sau la pomeniri, nu există un număr sau o dogmă care să-ți spună exact câte sau ce anume trebuie să conțină un pachet.

Trebuie să ținem cont că, în zilele de post, pachetul nu trebuie să aibă produse care conțin carne sau lapte sau derivate din lapte și ouă.

Iar în privința conținutului pachetelor sau a numărului lor exagerarea nu e bună.

Sunt și cazuri excepționale, când oameni înstăriți oferă o masă caldă unui așezământ de bătrâni sau de copii instituționalizați'.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
Lara Ran 15 octombrie 2024 15:32
#1

Vorbește mult și prost Silviu Biriș! Dă lecții, își spune părerea despre tot și toate în timp ce arată cu degetul, dar dacă tot e bun creștin de ce nu practică umilință, modestia și mai ales toleranța?

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te