Și-a pus o plantă decorativă, acum îi iese și din cuptor. A dat 7000 € să scape de ea, dar degeaba

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.12.2023 - 16:03
O plantă decorativă s-a răspândit necontrolat în casa unui pensionar Foto: telegraph.co.uk

Un bărbat, care și-a pus în curte o plantă decorativă, s-a trezit că aceasta îi iese acum și din cuptor. A plătit 7000 de euro ca să scape de acea plantă.

SHARE

Un bărbat din Anglia, care a plantat bambus în grădină ca să crească un gard viu, a ajuns să plătească 7.000 de euro ca să elimine planta după ce s-a răspândit necontrolat, scrie The Telegraph.

Pensionarul a plantat bambusul în grădina sa în urmă cu mai bine de un deceniu, dar a recunoscut că în ultimii ani a făcut ravagii în interiorul proprietății sale din Northamptonshire, iar firele de bambus au intrat în terasă, în cuptor și chiar în peluza vecinului său.

Și-a pus o plantă decorativă, acum îi iese și din cuptor. A dat 7000 € să scape de ea, dar degeaba

Stephen Neville, în vârstă de 73 de ani, s-a întors dintr-o vacanță de familie în vara anului 2022 și a descoperit planta crescând în interiorul bucătăriei sale.

Citeşte şi: Cercetători români au „patentat” cel mai mic pepene din lume și au aclimatizat pepenele de iarnă

Bambusul nu este clasificat ca specie invazivă în Marea Britanie și nu există restricții privind plantarea lui, chiar dacă rădăcinile sale subterane sunt mai robuste.

În ciuda acestui fapt, specialiștii în plante invazive au înregistrat o creștere cu 900 de procente a cererii de lucrări legate de bambus în ultimii trei ani. Gestionarea și îndepărtarea bambusului reprezintă acum 30 % din activitatea lor.

Citește și: Care este cereala din Africa ce ar putea cuceri România? Ce caracteristică specială are?

Stephen Neville, fost director general al unei companii IT, a declarat că bambusul a devenit o „saga" care l-a costat mii de dolari în facturi de reparații.

Bărbatul a chemat o echipă de specialiști, care au excavat toate plantele care se răspândiseră din zona în care au fost plantate inițial, inclusiv din grădina vecinului, și apoi a pus o barieră care să nu mai permită bambusului să se extindă.

A vrut să facă un gard viu

„Am plantat bambusul în grădina noastră în urmă cu un deceniu pentru a diviza un gard vecin. După ce a scăpat de sub control, a trebuit să plătim 6.000 de lire sterline (echivalentul a 7.000 de euro, n.r.) pentru a-l îndepărta, ceea ce a fost un șoc financiar pentru doar un pic de bambus care a ieșit prin cuptor”, a declarat bărbatul.

Dar un an mai târziu, bambusul a reapărut în partea de jos a cuptorului, exploatând o mică breșă minusculă.

„Sunt uimit de cât de mult intră prin locul unde era cuptorul. Din nou, acum sunt în acea perioadă în care trebuie să aștept până la momentul de regenerare pentru a vedea dacă a fost eficient. Dacă nu funcționează de data aceasta, va fi vorba de mai multe săpături fundamentale sub fundația casei pentru a scoate ceva de acolo”, a adăugat Neville.

Nic Seal, fondatorul companiei angajate de Neville ca să elimine bambusul, a declarat că această plantă veșnic verde are potențialul de a provoca mai multe daune fizice clădirilor.

„Bambusul este o plantă viguroasă și cu creștere rapidă, care a devenit tot mai populară în Marea Britanie în ultimele două decenii, dar este foarte dificil de stăpânit și practic imposibil de ucis cu erbicide”, a spus el.

Compania a transmis că a înregistrat o creștere de 285 de procente a numărului de solicitări de servicii pentru bambus în ultimii trei ani.

Există peste o mie de specii de bambus, care pot fi împărțite în două categorii: „de tufă" și „de alergare” (n.r. running). Al doilea tip este considerat cel mai dăunător, deoarece se răspândește prin tulpini subterane independente și orizontale.

Cele mai des întâlnite plante de bambus „alergător" sunt cele din soiurile phyllostachys și pseudosasa. Dar și unii bambuși de tip „tufă", cum ar fi bambusul negru, cunoscut și sub numele de phyllostachys nigra, pot avea tendința de a dezvolta un obicei de alergare.

Rizomii de bambus - denumirea științifică a rădăcinilor subterane ale plantei - sunt puternici, ascuțiți și pot împinge printr-o varietate de materiale. Se poate răspândi sub pavaje, asfalt și alte suprafețe dure.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te