Care este cereala din Africa ce ar putea cuceri România? Ce caracteristică specială are?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 20.12.2023 - 14:30
Cereala din Africa ce ar putea cuceri România - Foto: botanistii.ro - cu rol ilustrativ
Cereala din Africa ce ar putea cuceri România - Foto: botanistii.ro - cu rol ilustrativ
cereale africa
cereale africa

Care este cereala din Africa ce ar putea cuceri România? În curând, multe terenuri agricole din țara noastră ar putea fi cultivate cu un tip special de graminee, ce are caracteristici speciale. Un tânăr fermier din județul Vaslui face deja primii pași în acest sens.

SHARE

Care este cereala din Africa ce ar putea cuceri România? În condițiile schimbărilor climatice și a încălzirii globale, găsirea unor soluții cât mai bune pentru cultivarea unor plante rezistente la secetă a devenit foarte importantă. Un tânăr fermier din județul Vaslui și-a propus să cultive un tip de graminee ce prezintă caracteristici speciale.

Care este cereala din Africa ce ar putea cuceri România? Ce caracteristică specială are?

Un tip special de plantă din familia gramineelor, din care fac parte și grâul, orzul, meiul, dar și porumbul sau orezul, ar putea cuceri România în câțiva ani.

Această specie de cereale este foarte populară în Africa, unde a devenit principala cereală pentru pâine, iar datorită rezistenței în condiții secetoase a fost supranumită și „Cămila agriculturii”. 

Boabele sale au caracteristici apropiate de cele ale porumbului, iar planta poate fi cultivată pe orice tip de sol. În plus, conține o cantiate scăzută de gluten față de alte cereale.

Este vorba de sorg (Sorghum) ce își are originea  în Africa ecuatorială, fiind o cereală adaptată la clima caldă și uscată. Ea este cultivată și în zone din Europa de Sud, America Centrală și Asia de Sud. 

Citește și: De ce cozonacul se numește așa? Care este originea desertului de Crăciun preferat de români?

Un tânăr fermier român, de numai 19 ani, Mihai-Andrei Olaru, student la Facultatea de Agricultură a  USV Iaşi, vrea să cultive această plantă pe o suprafață de câteva zeci de hectare pe care o administrează în localitatea Chersăcosu, comuna Stănileşti, judeţul Vaslui, scrie ziaruldeiasi.ro.

Tânărul fermier a ajuns la sorg din întâmplare, pe când căuta soluții mai bune pentru culttivarea unor hibrizi mai rezistenți la secetă.

Mihai-Andrei Olaru, tânărul fermier care vrea să cultive sorg - Foto: ziaruldeiasi.ro

„Am dat din întâmplare de un alt fermier care făcea teste pe o plantă numită sorg. Uşor, uşor am început să mă documentez şi să văd că în Europa se cultivă de ceva timp tot mai intens acest sorg, o plantă din familia Poaceae a cărei boabe are proprietăţi apropiate de cele ale porumbului.

În România sorgul se cultivă pe suprafeţe mici de mai bine de 50 de ani fiind folosit în mare parte pentru furaje şi mături. În ultimii ani a început sa fie folosit tot mai des in alimentaţia oamenilor, fermierii şi populaţia dându-şi seama de proprietăţile acestuia.

Sorgul are marele avantaj că se poate cultiva pe toate tipurile de sol. Este o plantă specială, cultivată foarte mult în Africa, care se dezvoltă corect şi are producţii bune cu cantităţi mici de precipitaţii”, a menţionat studentul, potrivit sursei citate.

Planta trebuie semănată în condiţii optime, aceasta fiind o mare iubitoare de căldură.

Citește și: Recunoașteți personajul? Iubita actriță ar fi împlinit 88 de ani. A fost măritată de două ori

Sunt mai multe specii de sorg, iar utilizările acestuia sunt multiple, fiind considerată o plantă fără deşeuri, un aspect ce o face specială. Astfel sorgul are multiple întrebuințări, nu doar pentru obținerea pâinii.

„Această plantă este folosită pentru prepararea dulciurilor şi a băuturilor alcoolice, tehnic pentru mături, ca agent anti-îmbătrânire în cosmetologie şi ca furaj pentru hrănirea animalelor.

 În industria alimentară este folosită pentru făină cu un nivel foarte scăzut de gluten. Terenul este pregătit prin folosirea tehnologiei clasice, dar şi cea a lucrării minime, analizând cu atenţie cum se va dezvolta planta în următorul an agricol”, a mai spus Mihai-Andrei Olaru, conform aceleiași surse.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te