Toți oamenii își doresc o iubire care să dureze o viață întreagă, dar practica arată că acest scenariu este mai degrabă o excepție decât o regulă.
În 2017, în Europa, s-au înregistrat aproximativ 2 divorțuri la 1.000 de persoane. Partea bună este că divorțul poate fi anticipat, iar acest lucru este susținut de cercetări științifice.
Semnul aparent banal care îți arată că o să divorțezi. Din păcate, căsnicia ta are zilele numărate
Am analizat mai multe studii și am ales cele 9 semne cele mai clare care, potrivit oamenilor de știință, pot prevesti un divorț.
Citește și Top 5 pași care pot salva o relație pe marginea prăpastiei. Fă asta înainte să fie prea târziu
1. Numărul de zâmbete din fotografiile din copilărie
Psihologii au realizat o serie de teste pentru a vedea dacă este posibil să prezici divorțul din fotografiile din copilărie și tinerețe. Într-un studiu, cercetătorii au analizat poze dintr-un anuar universitar și au evaluat intensitatea zâmbetelor pe o scară de la 1 la 10.
Evaluarea s-a bazat pe activarea a doi mușchi: unul care strânge buzele și altul care formează riduri în jurul ochilor.
Niciuna dintre persoanele al căror zâmbet a fost notat cu „10” nu a divorțat. În schimb, printre cei care aveau expresii posomorâte, unul din patru a divorțat. În general, rezultatele arată că persoanele care par posomorâte în fotografii divorțează de cinci ori mai des decât cele care zâmbesc.
Citește și 5 semne clare că partenerul te înșală fără să își dea seama, Gesturile păcătosului adevăr grăiesc
2. Tonul emoțional al vocii
Un algoritm de calculator poate prezice succesul unei căsnicii cu o acuratețe de 79%, folosind doar tonul vocii soților atunci când comunică între ei. Cercetătorii au analizat conversațiile a peste 100 de cupluri care mergeau la terapie și au urmărit ulterior evoluția maritală a acestora timp de cinci ani.
Se pare că intensitatea, tonalitatea, „tremuratul” și „strălucirea” vocii pot indica emoții puternice. „Nu contează doar ce spui, ci și cum spui. Studiul nostru confirmă că acest lucru se aplică și relațiilor de cuplu”, spun cercetătorii.
3. Colegi de sex opus
Potrivit cercetătorilor danezi, persoanele care lucrează în medii dominate de colegi de sex opus divorțează cu 15% mai des. Studiul a fost realizat la scară largă, analizând toate cuplurile căsătorite în Danemarca între 1981 și 2002. Rezultatul: 100.000 dintre ele divorțaseră deja.
4. Modelul matern de viață
Femeile sunt cele care inițiază mai frecvent divorțurile. Mai mult, studiile arată că multe cupluri tind să imite comportamentul părinților lor, în special al mamelor. Sociologii au analizat comportamentul a 7.000 de persoane și au descoperit că, dacă o mamă a intrat frecvent în noi relații (fie căsătorie, fie concubinaj), copiii ei, ajunși adulți, vor adopta același tipar.
5. Ignorarea conflictelor
John Gottman a identificat patru semne care prevestesc divorțul: disprețul, victimizarea, critica și ignorarea conflictelor. Cei „4 călăreți ai Apocalipsei” pot părea inofensivi la prima vedere, dar în realitate reprezintă o strategie de relație extrem de periculoasă.
Imaginează-ți că ești pregătit pentru o discuție în contradictoriu pe o temă care te frământă de mult timp, iar partenerul tău refuză brusc dialogul. Poate părea o metodă de a evita certurile, dar de fapt doar amână conflictele nerezolvate. Iar frustrările se acumulează și devin mai greu de gestionat în timp.
6. Atitudinea negativă a soțului față de prietenele soției
Cercetătorii au analizat relațiile a 373 de cupluri pe o perioadă de 16 ani. Rezultatul: 46% dintre ele divorțaseră până în al 16-lea an de căsnicie, iar de multe ori critica soțului față de prietenele soției în primul an de căsnicie prezicea divorțul.
Motivul? Relațiile dintre femei și prietenele lor tind să fie mai apropiate emoțional și de durată, în timp ce prieteniile masculine sunt adesea bazate pe activități comune. Bărbații își schimbă mai ușor cercul social, dar le e mai greu să accepte prietenele partenerei, mai ales când le consideră neplăcute.
7. Afecțiunea exagerată a proaspeților căsătoriți
Psihologul Ted Huston a studiat 168 de cupluri timp de 13 ani. Rezultatele au fost publicate în jurnalul „Interpersonal Relations and Group Processes” în 2001. Studiul a arătat că proaspeții căsătoriți care au divorțat după 7 ani sau mai mult arătau cu o treime mai multă afecțiune în primele luni decât cei care au rămas căsătoriți.
Cu alte cuvinte, cuplurile care încep relația cu o intensitate romantică foarte mare au șanse mai mari să nu poată menține acea stare. „Credeți sau nu, căsniciile care nu încep cu o ‘romantism hollywoodian’ au, de regulă, șanse mai bune de a rezista”, spune experta Aviva Patz.
8. Sărăcia și șomajul
Este destul de evident că viața în condiții financiare dificile pune presiune pe o relație. În aceste familii, despărțirile sunt mai frecvente decât în cele cu stabilitate financiară.
Bob Birrell, co-autorul unui studiu despre situația financiară a părinților după despărțire, explică:
„Oamenii cred că sistemul acționează într-un mod draconic, luând bani de la bărbați. Realitatea este că majoritatea celor separați sau divorțați au venituri atât de mici încât contribuie foarte puțin la bunăstarea mamei și a copiilor.”
9. Patul îngust
Soții ar trebui să doarmă separat sau într-un pat foarte larg pentru sănătatea lor fizică și mentală, pentru un somn de calitate și o atmosferă familială sănătoasă. Cercetătorii în somn au descoperit că 30–40% dintre cupluri dorm în paturi separate – și nu e un lucru rău.
Un somn prost poate duce la divorț. Așa că, dacă vrei să-ți protejezi relația, ai grijă să dormi bine.