Schi sau snowboard la Bansko? Trei soluții pentru a scăpa de coada de la gondolă

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 14.03.2023 - 16:16
Schi sau snowboard la Bansko? Trei soluții pentru a scăpa de coada de la gondolă. - Foto: Newsweek
Schi sau snowboard la Bansko? Trei soluții pentru a scăpa de coada de la gondolă. - Foto: Newsweek
Schi sau snowboard la Bansko? Trei soluții pentru a scăpa de coada de la gondolă. - Foto: Newsweek
Schi sau snowboard la Bansko? Trei soluții pentru a scăpa de coada de la gondolă. - Foto: Newsweek

Bansko, cea mai apreciată stațiune de schi din estul Europei, are aceeași problemă ca majoritatea destinațiilor pentru sporturile de iarnă cu pretenții: accesul greoi pe domeniul schiabil. Există însă cel puțin trei soluții pentru a scăpa de coada de la gondolă.

SHARE

Am fost la schi la Bansko între 11 și 20 februarie 2023, probabil în cea mai aglomerată perioadă, având în vedere că în primele zile se umplea văzând cu ochii de tineri din Marea Britanie, iar în cea de-a doua parte s-a suprapus și vacanța copiilor din București, Ilfov și alte câteva zone din România.

Prin urmare, pot spune că aglomerația de la gondolă nu este poveste. Dar am identificat cel puțin trei soluții pentru a scăpa de coadă.

Citește și: Românii, încă un motiv să-și înmatriculeze mașinile în Bulgaria. RCA, aproape la jumătate de preț

Bansko, ca majoritatea stațiunilor de schi cu pretenții, are aceeași problemă în perioada vacanțelor. Accesul greoi pe domeniul schiabil, când mii de oameni vor să ajungă dimineața sus, dacă se poate simultan, în intervalul 9.00-11.00, să zicem.

Gondola are o capacitate de 2.000 de oameni pe oră, dar nu face față. Începând cu ora 8.15, când încep activitatea școlile de schi, care au prioritate la îmbarcare, și sosesc pe bandă și microbuzele de transfer de pe la hoteluri, se formează cozi și de 2-3 ore.

Așa că dacă vrei să urci dimineața cu gondola trebuie să fii la stație în jur de 7.30. Prea devreme, pentru mine.

Citește și: CE o sucește: Mașinile noi cu motoare termice ar putea să nu mai fie interzise din 2035 în UE

Trei soluții pentru a scăpa de coada de la gondolă la Bansko

Există cel puțin trei soluții pe care le-am identificat pentru a scăpa onorabil de coada de la gondolă la Bansko.

În primul rând, în cinci din cele opt zile de schi, am urcat cu mașina, noul BMW X1 23d xDrive pe care l-am testat peste 1.300 de kilometri cu un consum mediu real de 6,8 litri de motorină la 100 de kilometri. Sunt 12 kilometri, durează circa 40-60 de minute, având în vedere că se face coadă sus la plata parcării (tarif: 10 euro/zi).

Dacă în primele două zile am fost pe drum în jur de 8.40 și am urcat fără probleme până în parcarea de la Bunderishka, în a treia abia am găsit loc lângă stația de taxare. Sunt patru parcări mari sus. Prin urmare, ziua următoare, am fost pe drum la 8.15. Tot aglomerat, se apropia weekend-ul. Apoi, luni, am plecat pe la 8.00 și am prins la limită loc de parcare. Deja, peste vacanța britanicilor se suprapunea și cea a copiilor din zona București – Ilfov, plus alte județe.

În weekend, n-am mai avut curaj cu mașina și bine am făcut, poliția blocând drumul din cauza aglomerației. Dar am găsit următoarele două soluții.

Sâmbătă, am parcat jos, în zona gondolei, cu 5 euro/zi, și am luat una dintre dubele de transfer care pleacă regulat din parcarea gondolei. 5 euro de persoană, timp de așteptare de circa 20-30 de minute.

Iar duminică am testat a treia soluție: skipass-ul de jumătate de zi, valabil de la ora 12.30. Am stat circa 1h 20 min la coadă la gondolă și pe la 13.10 eram sus și am schiat până pe la 17.00, ultima tură fiind coborârea de circa 16 kilometri din vârful muntelui chiar până în centru stațiunii Bansko.

48 de kilometri de pârtii inteligent interconectate

La Bansko, odată ce ajungi pe domeniul schiabil, cu gondola, mașina sau duba, poți schia liniștit aproape continuu. Oricât de aglomerat ar fi, nu aștepți mai mult de 5-10 minute la telescaune. 

Cine a proiectat pârtiile, le-a interconectat inteligent, astfel încât să poți schia și 16 kilometri neîntrerupt, dacă te țin picioarele, și a amplasat „Après-ski”-uri, cu bar, restaurant și toalete încăpătoare, la mai multe intersecții, ar merita premiat. 

De asemenea, merită subliniat faptul că, în zona Plato, între 1.600 și 2.500 de metri altitudine, pârtia este de 3-4 ori mai lată decât orice pârtie din România.

Despre faptul că, dimineața, toate pârtiile erau „hârtie”, bătute perfect, nici nu mai vorbesc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te