Sărbătoare religioasă pe 8 februarie. Cine a fost tânărul vindecat de înger după crucificare

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.02.2024 - 06:40
Românii îl sărbătoresc pe sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat FOTO: Freepik.com - rol ilustrativ

Pe 8 februarie creștinii ortodocși în sărbătoresc pe sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat. El lupta pentru credința sa iar împăratul roman Liciniu l-a condamnat la moarte prin crucificare. A fost vindecat de un înger.

SHARE

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat este sărbătorit de creștinii ortodocși pe 8 februarie. El a murit pentru credința sa. 

Unul dintre împărații romani care îi prigonea pe creștini a decis să-l trimită la moarte prin crucificare. După ce a fost chinuit, împărțit a crezut că este mort și la lăsat în pace. Noaptea, un înger la coborât d pe cruce și la vindecat. 

Cine e Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat vindecat de un înger după ce a fost crucificat

În timpul său, Liciniu a dezlănțuit aceste persecuții mai ales asupra creștinilor din armată și a celor care au fost modele pentru comunitățile în care trăiau. În timpul său au fost uciși cei 40 de mucenici în Sevastia și cei 45 de ostași în Nicopolea Armeniei. Au suferit, în acel timp, moarte martirică sau seamă dintre cei mai înalți demnitari ai săi.

Citește și:  Sărbătoare mare pe 3 februarie. Cine este Sfântul care a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani

Așadar, pretutindeni căutând cu mare zel creștinii cunoscuți pentru credința lor, împărțitul, care atunci era în Nicomidia, a fost înștiințat și despre Sfântul Teodor Stratilat, un tânăr comandant, că este creştin şi pe mulţi îi întorcea la Hristos.

Sfântului Teodor Stratilat, având gradul de general (stratilat), i se încredințase spre guvernare cetatea Heracleea, lângă Marea Neagră.

Liciniu a aflat despre Teodor că nu numai că se îndepărtase de cinstirea zeilor, dar propovăduia și credința în Hristos și îi îndemnă pe toți să se lepede de închinarea la idoli. Pentru purtarea acestui tânăr demnitar, împărțirea sa mâhnit mult și a trimis trupe să fie aduse în Nicomidia, unde se află, hotărât să-l cerceteze însuși.

Numai că Teodor a dorit să mărturisească credința creștină în cetatea sa, ca acel loc să fie sfințit cu sângele său vărsat pentru Hristos.

Iar prin mărturisirea și bărbăteasca sa nevoință să întărească și pe alții în sfânta credință. Așa că la chemat el însuși pe împărat, împreună cu toată curtea sa, în cetatea de la Marea Neagră, iar în suita lor să aducă și statuile mari ale zeilor, pentru ca să întărești dreapta credință către zei, aducându-le jertfă cu noi, înaintea a tot poporul. 

Pentru că, văzându-ne poporul că ne închinăm zeilor celor mari, toţi ne vor urma şi se vor întări în părinteasca credinţă". (Vieţile Sfinţilor)

Liciniu, bucuros de nesperată întoarcere a voievodului său, a mers în Heracleea.

Citește și: Sărbătoare religioasă 2 februarie. Ce este interzis să faci în această zi. Aduce ghinion

Tânărul comandant, auzind că suita împărătească se apropie de cetate, "a intrat în camera sa de rugăciune, cea mai din lăuntru şi s-a rugat cu plângere, zicând: 'Doamne Dumnezeule atotputernic,

Care nu părăseşti pe toţi cei ce nădăjduiesc în Tine şi îi aperi, fii milostiv şi mă păzeşte de înşelăciunea vrăjmaşului, prin a Ta apărare, ca să nu cad înaintea potrivnicilor mei şi să nu se bucure vrăjmaşul meu de mine.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Fii cu mine, Mântuitorule, în nevoinţa mea în care doresc să intru, pentru numele Tău cel sfânt. Tu mă întăreşte, ca să rabd pentru Tine cu bărbăţie, până la sânge şi să-mi pun sufletul pentru dragostea Ta, precum şi Tu, iubindu-ne, Ţi-ai dat pe cruce sufletul pentru noi'". (Vieţile Sfinţilor)

Aşa rugându-se, Sfântul Teodor cu lacrimi şi-a spălat faţa, apoi, îmbrăcându-se luminos, a ieşit cu oastea sa şi cu cetăţenii în întâmpinarea împăratului, care primind cu mare dragoste pe Sfântul Teodor, l-a sărutat şi i-a zis: "Bucură-te şi tu, preafrumosule tânăr, viteazule ostaş, slăvitule stratilat, luminatule ca soarele, păzitorule înţelept al legilor părinteşti, vrednicule de diademă, pentru că ţi se cade să fii împărat după mine". (Vieţile Sfinţilor)

"Şi, vorbind amândoi multe lucruri vesele, au intrat în cetate cu timpane şi trâmbiţe, dănţuind şi veselindu-se". (Vieţile Sfinţilor)

A spart idolii din aur și i-a împărțit săracilor

La cererea sa, Sfântul Teodor a primit îngăduinţa să ducă idolii de aur acasă la el, spre a-i cinsti, după datină.

Ajuns acasă, Sfântul Teodor a sfărâmat idolii în bucăţi şi i-a împărţit la săraci. Maxenţiu sutaşul a spus împăratului, că a văzut capul de aur al zeiţei Artemida, zeiţa care-i fusese dată Sfântului Teodor, că acum era purtat de un sărac. Acesta, fiind întrebat, a mărturisit că l-a primit de la Teodor Stratilat.

Citește și: Legenda apei vindecătoare de la Mănăstirea Ghighiu cu hramul Izvorul Tămăduirii. Cum a fost găsită

Împăratul auzind de o faptă ca aceasta, a rămas mut de mânie. Deci, poruncind slujitorilor, Sfântul Teodor a fost prins şi adus înaintea sa. Şi, mărturisind el că toate cele spuse de sutaş sunt adevărate, a fost osândit la chinuri grele.

A îndurat cu credinţă şi cu bărbăţie toate chinurile; şi pătimind, neîncetat propovăduia credinţa în Hristos. 

Deci, împăratul, văzând că nu poate să-l întoarcă la zadarnica cinstire a idolilor, a poruncit să-mi se taie capul și, astfel, sa săvârșit.

Sfintele sale moaşte au fost îngropate în cetatea de naştere, Evhaita.

Sfântul Proroc Zaharia este unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament. Născut în robie, Prorocul Zaharia era preot când a venit din Babilon în Țara Sfântă. A prorocit despre prădarea Ierusalimului, despre sfârşitul lui şi despre începutul şi sfârşitul neamurilor. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te