SĂRBĂTOARE 16 OCTOMBRIE Cum te vindeci de boli. Soldatul din armata lui Ponțiu Pilat, devenit sfânt

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.10.2024 - 18:34
SĂRBĂTOARE 16 OCTOMBRIE Cum te vindeci de boli. Soldatul din armata lui Ponțiu Pilat, devenit sfânt - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
SĂRBĂTOARE 16 OCTOMBRIE Cum te vindeci de boli. Soldatul din armata lui Ponțiu Pilat, devenit sfânt - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

SĂRBĂTOARE 16 OCTOMBRIE Cum te vindeci de boli. Soldatul din armata lui Ponțiu Pilat, devenit sfânt. Pe 16 octombrie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

SHARE

Pe 16 octombrie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul

Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 16 octombrie.

Sutaşul Longhin, de neam din Capadocia, a fost comandant în armata romană în timpul lui Ponţiu Pilat, guvernator al provinciei Iudeea (26-36 d.Hr). Împreună cu ostaşii săi, Sfântul Longhin a primit ordinul de a sluji la sfintele patimi şi la răstignirea Mântuitorului Hristos.

Văzând el minunile care s-au făcut atunci, adică cutremurul şi schimbarea soarelui în întuneric, mormintele deschizându-se, morţii înviind şi pietrele despicându-se, a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, aşa cum arată Sfântul Evanghelist Matei:

„Iar sutaşul şi cei ce străjuiau împreună cu dânsul pe Iisus, văzând cutremurul şi cele ce s-au făcut, s-a temut foarte tare, zicând: cu adevărat Fiul lui Dumnezeu a fost Acesta" (Matei 27; 54).

Citește și: SĂRBĂTOARE 15 OCTOMBRIE. Ce este interzis să faci. Preotul prigonit pentru credința sa

Şi iarăşi, după răstignire, Sfântul Longhin a fost pus de Ponţiu Pilat să păzească cu ostaşii săi pe Iisus Care zăcea în mormânt.

A fost martor la Învierea Domnului, când Hristos, cu mare slavă, a înviat din mormânt şi prin minunata Sa sculare a înspăimântat pe străjeri, îngerul Domnului, pogorându-se din cer, a prăvălit piatra de pe mormânt şi de frica lui s-au cutremurat străjerii şi s-au făcut ca morţi.

Longhin şi alţi doi ostaşi ai săi au crezut în acel moment desăvârşit în Hristos şi s-au făcut propovăduitori ai învierii Lui, mărturisind lui Pilat şi arhiereilor toate câte au văzut.

Citește și: SĂRBĂTOARE 14 OCTOMBRIE Ce să faci pentru a avea noroc. Viața Sfintei Cuvioase Parascheva

Arhiereii şi bătrânii, membrii ai sinedriului, au dat atunci ostaşilor mult argint ca să ascundă învierea lui Hristos, spunând: "Ucenicii Lui L-au furat noaptea, pe când noi dormeam". (Vieţile Sfinţilor)

„Însă Longhin nu a primit arginţii şi nu a vrut să tăinuiască minunea, ci a mărturisit-o şi adevărată a fost mărturisirea lui. Pentru aceasta Pilat şi adunarea evreiască l-au urât pe Longhin şi toată mânia lor pe care o aveau înainte asupra lui Hristos au îndreptat-o împotriva lui. Căci cu cuvântul său vestea tuturor că Hristos este adevăratul Dumnezeu, a Cărui moarte şi înviere dătătoare de viaţă el însuşi le-a văzut şi despre aceasta la toţi a propovăduit". (Vieţile Sfinţilor)

Căutau numai motiv şi vreme potrivită să-l piardă, pentru că Longhin, fiind mai bătrân şi mai cinstit decât toţi, era binecunoscut Cezarului.

După Înviere, Sfântul Longhin şi-a părăsit slujba militară, s-a întors în Capadocia, ţinutul său natal, şi s-a dedicat propovăduirii Evangheliei. A fost însă în cele din urmă arestat şi ucis, în urma unui complot care a ajuns până la Roma, fiind spuse împăratului multe clevetiri împotriva sa.

Citește și: Sfânta Parascheva: Tradiții și superstiții din popor. De ce să NU te speli pe cap în ziua sărbătorii

Împăratul, crezând clevetirilor, a ordonat să fie pedepsit cu moartea, ca un potrivnic al său. După ucidere, capul Sfântului Longhin a fost adus la Ierusalim spre încredinţarea celor care i-au uneltit moartea, fiindu-i aruncat în locul în care se strângeau gunoaiele.

În urma unei vindecări minunate, capul Sfântului Longhin a fost descoperit, ridicat din gunoaie şi îngropat într-un loc curat.

16 octombrie, tradiții și superstiții păgâne

Semnele acestei zile ne spun cum va fi vremea și când se vor produce primele înghețuri:

- ciorile pășesc pe pământ - va fi cald;

- ziua a fost caldă - înghețurile vor fi în noiembrie;

- vrăbiile zboară în stoluri din loc în loc - va fi vreme rea;

Se crede că lumina soarelui are puteri vindecătoare în această zi.

Citește și: SĂRBĂTOARE 11 OCTOMBRIE De ce să faci curat azi. Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi

Ce să nu faci pe 16 octombrie

Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica nu aprobă certurile, defăimarea, bârfa, calomnia și condamnarea, invidia, lăcomia, răzbunarea și disperarea. Nu trebuie să-i refuzați pe cei care vă cer ajutorul.

Oamenii nu recomandă să faceți reparații sau lucrări de cusut în această zi și nu ar trebui să începeți lucruri care necesită eforturi asupra vederii - o puteți pierde.

Ce să faci pe 16 octombrie

Oamenii i se roagă Sfântului Longhin să vindece bolile oculare și să redea vederea. De asemenea, martirul este considerat de oameni ca fiind gardianul porții dintre lumină și întuneric, așa că se roagă lui cu rugămintea de a proteja casa de rău, de spiritele rele și de nedreptate.

Dacă ziua de 16 octombrie este însorită, ar trebui să încercați să petreceți mai mult timp în aer liber și să vă bucurați de razele soarelui - se crede că acestea pot vindeca afecțiunile.

De asemenea, ar trebui să vă scoateți hainele de iarnă la soare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te