Pe 11 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi, și pe Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul, episcopul Niceei.
Sfântul Apostol Filip
Sfântul Apostol Filip este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 11 octombrie.
Era de loc din Cezareea Palestinei şi, căsătorindu-se, a avut patru fiice prorociţe.
Sfântul Apostol Filip a fost ales de Sfinţii Apostoli, alături de alţi şase diaconi, să slujească în comunitatea creştină primară din Ierusalim.
„Fiind ales diacon de către Sfinţii Apostoli, a fost hirotonit împreună cu Sfântul întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan şi slujea sfinţilor (creştinilor) cu toată osârdia, îngrijindu-se de săraci şi de văduve. Iar după uciderea Sfântului Ştefan, pornindu-se prigoana împotriva Bisericii din Ierusalim, şi toţi risipindu-se prin ţara Iudeei şi a Samariei, afară de cei doisprezece apostoli, Sfântul Apostol Filip a mers în Samaria, unde propovăduia pe Hristos". (Vieţile Sfinţilor)
Citește și: SĂRBĂTOARE 10 OCTOMBRIE Ce să faci ca să fii păzit de boli. Frații martirizați pentru credința lor
După uciderea Sfântului Ştefan şi declanşarea persecuţiei împotriva Bisericii din Ierusalim, Sfântul Apostol Filip a mers în Samaria, unde propovăduia pe Hristos.
„Tot poporul, cu un suflet, lua aminte la cuvintele lui pentru că întărea propovăduirea lui cu multe minuni, tămăduind toate bolile şi izgonind duhurile cele rele care, strigând cu glas mare, ieşeau din oameni. Şi era bucurie mare în acea cetate pentru Filip, căci prin a lui venire se tămăduiau nu numai de suferinţele trupeşti, ci şi de cele sufleteşti toţi cei ce primeau propovăduirea lui şi credeau în adevăratul Mesia". (Vieţile Sfinţilor)
Întorcându-se la Ierusalim, Sfinţii Apostoli l-au hirotonit episcop şi l-au trimis în Trallia Asiei să propovăduiască.
Citește și: Sfânta Parascheva: Tradiții și superstiții din popor. De ce să NU te speli pe cap în ziua sărbătorii
„Acolo pe mulţi, întorcându-i la Hristos, i-a botezat şi, făcînd minuni mari, la adânci bătrâneţi s-a dus către Domnul, scrie Agerpres, conform surselor citate.
11 octombrie, tradiții și superstiții păgâne
Semnele din această zi ne pot spune cum vor fi iarna și recolta anul viitor:
- frunzele cad pe dos - anul viitor va fi o recoltă bogată;
- găinile sunt încrezute - se va face mai frig;
- vântul bate dinspre nord în această zi - iarna va fi rece și va ninge.
În mod tradițional, azi, oamenii încercau să facă multe treburi casnice înainte ca vremea să se deterioreze și drumurile să fie acoperite de zăpadă.
Ce să nu faci pe 11 octombrie
Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica nu aprobă certurile, calomniile, bârfa, defăimarea și condamnarea, invidia, lăcomia, răzbunarea și disperarea. Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.
Citește și: SĂRBĂTOARE 9 OCTOMBRIE Ce să ai pe masă ca să fii sănătos tot anul. Sf. Apostol Iacov al lui Alfeu
Conform credințelor populare, nu ar trebui să fii leneș în această zi - lenea este numită un mare păcat.
Nu trebuie să lăsați mizerie în casă, pentru că veți pierde bani, și nu trebuie să folosiți obiecte ascuțite, pentru că vă puteți răni.
Nu trebuie să amânați sarcinile planificate în această zi - mai târziu acestea vor fi greu sau imposibil de realizat.
Ce să faci pe 11 octombrie
Oamenii i se roagă Sfântului Teofan pentru sănătate fizică și psihică și i se cere protecție împotriva forțelor malefice. Apostolul Filip este invocat în situații dificile.
În această zi, ar trebui să munciți din greu, să faceți curat în casă și să aveți timp să vă pregătiți pentru iarnă.