Cântă alături de Iris și Sfinx. Fuge din România și devine preot. Virusul care îi „întunecă mințile”

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.01.2023 - 18:48
Dan Bădulescu - Foto: Colaj
Dan Bădulescu (drepata) după ce a renunțat la chitară - Foto: Libertatea.ro

Dan Bădulescu a fost unul din cei mai cunoscuți chitariști din România cântând în trupe celebre în anii 70. A decis să se dedice Divinității. În anii trecuți, în plină criză COVID, a lansat teorii ale conspirației preluând clișee fără niciun suport în realitate.

SHARE

Dan Bădulescu a împlinit, anul acesta, 70 de ani. În calitate de muzician, este cunoscut prin colaborarea sa cu formațiile Sfinx și Roșu și Negru.

S-a cunoscut cu doi dintre corifeii muzicii rock încă din școală. Bădulescu este coleg la Conservatorul bucureștean cu Sorin Chifiriuc și cu Dan Andrei Aldea. În 1975, termină Conservatorul la secția Pedagogie muzicală din cadrul Facultății de Compoziție.

Intrarea în Sfinx

Bădulescu debutează ca muzician rock (chitară bas) în 1968, cu formația Solaris. În 1972 apare în cadrul formației Modern Grup, pe care o părăsește cu puțin timp înainte de desființare (în anul următor). În continuare, se alătură formației Chromatic Grup.

Citește și: VIDEO Imagini emoționante cu fetița căreia i-au fost reatașate brațele pierdute într-un accident

În 1974, Bădulescu intră în formația bucureșteană Sfinx, la acea vreme reunindu-i pe Dan Andrei Aldea (chitară), Corneliu „Bibi” Ionescu (chitară bas) și Mișu Cernea (baterie). Și-a adus o contribuție în partea de compoziție, cât și cu intervenții vocale și la chitara a doua. Formația înregistrează în această formulă primul disc LP, „Lume albă”, pionierat al muzicii românești cu sintetizator (producție proprie). Compune două dintre piese.

Citește și: Joacă memorabil cu Albulescu și Caramitru. Fuge în SUA în 1979 și e taximetrist. Renunță la actorie

În octombrie 1975, Bădulescu părăsește formația. După o serie de alte colaborări, devine membru al unei alte trupe celebre: „Roșu și negru.”

Bădulescu își petrece ultima parte a anului 1982 și anul următor alături de grupul Iris.

Rămâne un singur an în celebra trupă, iar până în 1986 colaborează, printre alții cu Vali Sterian dar și cu Nicu Alifantis, îi face wikipedia un portret.

Ultima înregistrare efectuată în țară (noiembrie 1985) este negativul piesei „Aproape liniște”, pe muzica lui Nicu Alifantis și versuri de Alexandru Andrieș. Bădulescu cântă chitara solo și chitara bas (fretless), iar vocea este înregistrată în primă fază de cântăreața Aura Urziceanu.

Plecarea din țară

 A emigrat în Suedia în 1986, unde s-a apropiat de muzica bizantină. I-a făcut mai ușoră trecerea spre credință. 

După 10 ani, Dan Bădulescu s-a întors în țară ca inspector al Comunității Externe a Patriarhiei Române. Până la pensie, a slujit la Biserica Avrig din București. În același timp merge, din nou, la școală.

Își încheie studiile de licență în teologie în 1997, subiectul lucrării de diplomă fiind „Muzică pentru tineret dezorientat religios”. În 2002, este numit doctor în aceeași specializare; lucrarea de doctorat analizează mișcarea New Age).

Teorii controversate

Este destul de activ în mediul online unde propagă știri false. În contextul apariției COVID, Bădulescu lansează o serie de teorii care nu au niciun sprijin în realitate.

„Dacă ar fi după noi diseară ar dispărea boala COVID asta, așa ne rugăm, dar nu orice om care lucrează la vaccin este omul lui Dumnezeu așa cum s-a mai zis de către alții, că oamenii lui Dumnezeu vor face vaccinul, nu se știe. Vaccinul ăsta nu este făcut de oamenii lui Dumnezeu până acum, în niciun caz nu e făcut la mănăstire. Ce oamenii lui Dumnezeu sunt ăia, la ce se roagă ăia?! Nu sunt oamenii lui Dumnezeu, sunt doar basme și povești pe care nu le putem accepta pentru că suntem religia adevărului, Hristos a zis că noi suntem calea adevărului și viața”, a spus preotul Dan Bădulescu.

De asemenea, Bădulescu reia teoriile fanteziste potrivit cărora Bill Gates este implicat în răspândirea acestei boli.

În urma acestei viroze provocate de acel virus s-au luat niște măsuri venite de la centru, de la OMS, un for care se pretinde a fi medical, dar este, de fapt, politic, și nu este nicidecum o organizație mondială, ci a devenit oficina particulară a lui Bill Gates, deoarece el este finanțatorul ei și de acolo se transmit fel de fel de ordine către guvernele care aplică, prin Ministerul Sănătății, prin diverse alte organizații ale căror nume diferă de la țară la țară, comandamente, care dau ordonanțe: de urgență, de alertă, lockdown, carantine”, sunt zicerile fără suport ale fostului chitarist..

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a combătut poziția lui Bădulescu:

„Amestecarea vaccinării cu teologia, confundarea planurilor, punerea in opoziție a credinței cu rațiunea, a Tainelor Bisericii cu actele medicale, toate acestea si multe alte confuzii alimentate de site-uri conspiraționiste care dezinformează programatic, nu se intersectează niciodată cu realismul creștin. Impactul lor este si va rămâne minor in societate”, potrivit lui Bădulescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te