Cum a ajuns cel mai frumos actor român să joace în filme erotice? Ce nume a folosit în „Emanuelle”?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 16.12.2023 - 09:32
Cel mai frumos actor român a jucat în filme erotice ca „Emanuelle” - Foto: colaj Newsweek/Facebook - Studiorile Buftea/Laura Gemser

Cum a ajuns cel mai frumos actor român să joace în filme erotice? Ce nume a folosit în „Emanuelle”?

SHARE

Cum a ajuns cel mai frumos actor român să joace în filme erotice? Ce nume a folosit în „Emanuelle”?

Cum a ajuns cel mai frumos actor român să joace în filme erotice? Ce nume a folosit în „Emanuelle”?

Cristea Avram nu prea mai spune nimic generațiilor de astăzi, dar, în anii 60 era considerat cel mai frumos actor român și unul dintre primele posibile superstaruri ale cinematografiei noastre.

S-a născut la 28 august 1931, în Bucurețști, iar în 1958 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Cu un șarm devastator, un fizic cele făcea pe femei să ofteze, s-a impus rapid drept un june-prim al filmului românesc.

Devine răsfățatul publicului, după aparițiile în producții ca „Darclée” (1960), „Poveste sentimentală” (1960) sau „De-aș fi... Harap Alb” (1965), unde a jucat rolul Spânului, în timp ce Florin Piersic era, firește, eroul principal.

Citește și: Recunoașteți personajul? Ea, o divă mondială, vine în România. El divorțează pentru ea. Fug la Paris

Dar Avram îi eclipsa deja în preferințele publicului și pe Piersic și pe Ion Dichiseanu, cei doi rivali la titlul de cel mai frumos actor român al vremii. N-a aduant multe producții în țară, aproape 10.

Dar, între timp, s-a căsătorit cu cea care avea să devină una dintre marile actrițe și profesoare de artă dramatică ale României, Olga Tudorache.

În anul 1960, actrița Olga Tudorache avea 31 de ani, era foarte apreciată de public. Vocea inconfundabilă, ținuta majestuoasă și frumusețea ei l-au dat gata și pe Cristea Avram, un actor frumos și talentat, cu doi ani mai tânăr decât ea.

S-au iubit cu patimă, spun colegii lor de breaslă. Iar din iubirea lor s-a născut Alexandru. Lumea invidia acest cuplu de actori frumoși care păreau că au tot ce și-au dorit în viață.

Mai târziu, aceasta a declarat într-un interviu cum a ajuns să-l iubească nebunește pe frumosul actor. 

„Pe Cristea l-am cunoscut cu ocazia spectacolului „Antoniu și Cleopatra” la Teatrul Armatei, unde Ginel Teodorescu punea piesa și Cristea era distribuit în Cezar. Antoniu era Ion Dichiseanu.

Am repetat foarte mult, șase luni. Lecturile le-am făcut pe scenă. Acolo era pusă masa și țin minte că, la lecturi, eu eram lângă Dichiseanu. Vizavi de mine era Cristea. În timpul acela rula la Aro, alături, filmul "Darclee". Dar eu nu mă duceam să văd filme romanești. Nici n-aveam timp și…la repetiții, Dichiseanu îmi spunea tot timpul: “uită-te la Cristi cât e de frumos!”

Eu: “Lasă-mă-n pace…Frumos! E ca un frizer. Nu vezi cum își arată fasolea. Tu ești mult mai bărbat, mult mai bine…” Dichiseanu: “Vai, Olga, să te duci să-l vezi în Darclee…” Eu: “Lasă-mă-n pace. Îl văd aicea…Uită-te la el!”

Zâmbea, cu dantura aia superbă, și când voia să se derobeze de la un răspuns, ieșea învingător pentru că era fermecător când zâmbea. Într-o zi am intrat la Aro să văd și eu filmul acela mult lăudat cu un om pe care nu-l agream deloc.

Am ieșit îndrăgostită moartă, lulea. Când am venit la Teatru, Cristea Avram era cu totul altcineva pentru mine. Așa a început. Așa s-a născut Alexandru, așa ne-am căsătorit”, mărturisea marea actriță.

A părăsit-o pe Olga Tudorache pentru Marina Vlady

Despre ea se spune că ar fi albit instantaneu în clipa în care a aflat că soțul său o părăsește pentru o divă internațională și pleacă în Franța.

Citește și: Cum a sedus-o Dichiseanu pe una din marile dive din filmul mondial. Cine s-a opus iubirii dintre ei

Oricum, Olga Tudorache a suferit enorm în urma neașteptatei rupturi de Cristea Avram și a purtat toată viața acea durere în privire.

Destinul lui Cristea Avram s-a schimbat în momentul în care a cunoscut-o pe Marina Vlady, actrița din Franța fiind la acea oră o vedetă mondială.

Aceasta a venit în România pentru a filma „Steaua fără nume” (Mona, l'étoile sans nom), în regia lui Henri Colpi.

Avram a fost ales să facă parte din distribuție, intepretând chiar rolul lui Grug, iubitul Monei, personajul jucat de Vlady.

O pasiune incendiară s-a născut între cei doi. Atât de mare, încât, reîntoarsă în Franța, Vlady „a tras sfori”, inclusiv prin ambasadorul Franței la București, pentru a-l convinge pe Nicolae Ceaușescu să-l lase pe actorul român să plece în Hexagon.

Cum Ceaușescu era la începutul „domniei” sale și avea interesul de a părea „băiatul rebel” al blocului comunist, a consimțit.

Cristea Avram a lăsat în urmă soție, copil, carieră și nu s-a mai uitat înapoi. A ajuns în Franța unde a apărut într-un singur film alături de Marina Vlady, „Le Temps de vivre” (1969). Apoi, iubirea înflăcară s-a transformat în scrum.

Cel puțin, din partea actriței franceze care, oricum, era în perioada ce urmase celui de-al doilea divorț și căutase doar o aventură de consolare, după cum scrie telegrafonline.ro.

Ulterior, ea avea să se mai mărite de două ori, inclusiv cu cântărețul și poetul sovietic dizident, Vladimir Visotsky, între 1970 și până la moartea acestuia, 1980.

Pe Visotsky, Marina Vlady  l-a considerat marea sa dragoste, fără a pomeni nimic de românul care-și părăsise țara și familia pentru ea.

 La ora actuală, Vlady are 83 de ani și trăiește o bătrânețe liniștită, după ce a trecut prin probleme majore legate abuzul de alcool, droguri și chiar tentative de sinucidere.

Dar Avram a rămas singur să înfrunte Occidentul. Și, vrând-nevrând, a fost nevoit să coboare mult ștacheta artistică.

Astfel, așa cum arată și site-ul specializat IMDB, el a apărut în pelicule erotice, dintre care cea mai cunoscută este „Emanuelle în Bangkok” (1976).

Seria „Emanuelle”, cu Laura Gemser în rolul principal, a făcut furori și în România anilor 80, fiind adus pe casete video.

Dar, probabil foarte puțini au bănuit ori și-au dat seama că, cel puțin într-unul dintre ele apare și fostul june-prim al cinematografiei noastre, Cristea Avram.

Oricum, el și-a modificat numele, fiind trecut pe genericele peliculelor pe care le-a făcuit în Franța, dar și în Italia, drept Chris Avram.

Citește și: Singurul domnitor al Moldovei care putea rupe o potcoavă cu mâinile. A devenit personaj de roman

Alte filme erotice în care a jucat au fost  „Stangata in famiglia” („Înțepătură în familie”) - 1976, Obscene Desire („Dorință obscenă”) - 1978, sau „Giochi erotici nella terza galassia” („Jocuri erotice din a treia galaxie”) - 1981.

Din păcate, actorul a murit la 10 ianuarie 1989, la Roma, în urma unui cancer, la doar 57 de ani.

Așa s-a încheiat viața lui Cristea Avram care putea să devină un „monstru sacru” în România, dar, în numele unei pasiuni, a ales să devină doar... Chris Avram, un personaj intrat în anonimat aproape total la el acasă.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te