De ce a vrut să se sinucidă Marga Barbu? „Mărgelatu” Florin Piersic: Nu doar am iubit-o, am adorat-o

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.02.2024 - 15:23
Marga Barbu și Florin Piersic - Foto: Facebook/Colecția „Mari Actori Romani”
marga barbu florin piersic
marga barbu florin piersic sarut
marga barbu in rolul anita

De ce a vrut să se sinucidă Marga Barbu? Frumoasa actriță a atras interesul multor bărbați, dar chimia avută pe ecrane cu „Mărgelatu” Florin Piersic a dus la apariția unei adevărate legende despre natura relației lor. Care a fost adevărul?

SHARE

De ce a vrut să se sinucidă Marga Barbu? Supranumită „amazoana filmului românesc”, frumoasa actriță ar fi âmplinit pe 24 februarie vârsta de 95 de ani. De-a lungul timpului, chimia deosebită avută cu partenerul ei „de cursă lungă”, din peliculele cu haiduci și din seria „Mărgelatu”, Florin Piersic, a făcut să se nască multe zvonuri referitoare la natura relației lor.

De ce a vrut să se sinucidă Marga Barbu? „Mărgelatu” Florin Piersic: Nu doar am iubit-o, am adorat-o

Marga Barbu a fost supranumită „amazoana filmului românesc”, dr destinul său ar fi trebuit să fie cu totul altul.

S-a născut la 24 februarie 1929, în Ocna Şuşatag, Maramureş, astfel că, de ar fi trăi, ar fi împlinit 95 de ani. Numele său adevărat avea o cu totul altă rezonanță, decât cel făcut cunoscut de marelui public, Margareta-Yvonne Butuc.

În copilărie a urcat pentru prima oară pe scenă la vârsta de 4 ani, citind nişte cuplete pentru reclame. Se juca de-a farmacista şi imita cu succes pe musafirii care le treceau pragul, spre deliciul tuturor celor prezenţi.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor împlinește 88 de ani. Care a fost marea dramă din viața sa?

S-a mutat împreună cu familia în București după împlinirea vârstei de 14 ani. Marea ei dragoste a fost dansul și ar fi făcut orice ca să calce pe urmele mamei sale, care fusese balerină la Viena.

A fost  chiar angajată la Opera Română, dar la vizita medicală s-a descoperit că are o afecțiune cardiacă, fapt care a făcut-o să renunțe la ideea unei cariere de dans.

Atât de mare a fost dezamăgirea încât, atunci, a vrut să se sinucidă, conform mariustuca.ro. Din fericire, decepția a trecut rapid, așa că viitoarea stea a cinematografiei noastre a urmat facultatea de actorie, după ce un an a fost studentă la Filosofie.

A absolvit Insititutul de Teatru din București în 1950, iar din anul 1952 și până la pensionare, a fost actriță la Teatrul Nottara, fosul Teatru al Armatei.

A debutat în cinematografie în anul 1953  cu filmul „Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu 

A devenit celebră pentru rolul hangiţei Aniţa din seria „Haiducilor”. Seria a debutat cu pelicula „Haiducii” (1966), cu Ion Besoiu în rolul haiducul Amza, apoi a cotinuat cu încă două, unde personajul lui Amza a fost interpretat de Emanoil Petru: „Răpirea fecioarelor” (1968) și „Răzbunarea haiducilor”.

Marga Barbu și Florin Piersic, în seria filmelor cu haiduci - Foto: Facebook/Colecția „Mari Actori Romani”

În 1971, apar trei producții ce au marcat nu doar schimbarea numelui haiducului, în Anghel Șaptecai, ci și preluarea personajului de către Florin Piersic, Marga Barbu fiind în continuare Anița, ibovnica acestuia: „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu” și „Săptămâna nebunilor”.

Un alt rol foarte cunoscut pentru publicul anilor ’80 a fost cel al Agathei Slătineanu din seria „Mărgelatu”, realizată între 1980 și 1987, după scenarii ale scriitorului și soțului actriței, Eugen Barbu: „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”, „Totul se plătește”. 

Partenerul principal i-a fost din nou Florin Piersic, care l-a întruchipat pe deja legendarul personaj Mărgelatu.

Citește și: Cum a schimbat Szobi Cseh destinul unui miliardar român? „Ai văzut ce-a ajuns?”

Chimia ditre cei doi actori a fost atât de mare pe ecrane, încât zvonurile privind o relație și-n afara filmărilor s-au transformat aprape într-un adevăr categoric pentru mulți români.

Dar, în realitate, Marga Barbu și Florin Piersic au devenit și au rămas doi foarte buni prieteni, fără nicio legătură de altă natură între ei. 

De altfel, marele artist care a jucat timp de trei decenii alături de „Anița” și „Agatha Slătineanu” a spus acest lucru foarte clar, cu trisa ocazie a decesului Margăi Barbu, în 2009.

Chimia dintre cei doi actori a fost mai mult decât evidentă pe marele ecran - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„Nu doar am iubit-o, am adorat-o pentru felul ei bun, generos, drăguţ de a fi. Împreună călăream pe la Rucăr, pe unde făceam filmele cu Mărgelatu, cu „Haiducii lui Şaptecai”. Toate filmele astea la un loc m-au legat de ea. Nu-mi vine să cred că nu mai e!

Pe cinci degete îmi număr prietenii actori sau actriţe. Ea e una din ei”, a mărturisit Florin Piersic, într-o emisiune televizată, cu acel prilej, citat de adevarul.ro.

De altfel, Marga Barbu era căsătorită, încă dinainte de seria „Haiducilor”, cu scriitorul Eugen Barbu, unul dintre cei mai puternici și influenți oameni din breasla scriritoricească în timpul regimului comunist.

Actrița a mai fost căsătorită, înainte de Barbu, de două ori: cu un inginer textilist din Ploieşti, timp de un an şi jumătate, apoi cu actorul Constantin Codrescu, vreme de 5 ani.

Drama atistei a fost că nu a avut copii. Și asa, pentru că Eugen Barbu nu și- dorit. Totuși, s-a întâmplat să rămână însărcinată la vârsa de 40 de ani.

Din păcate, a pierdut sarcina după cinci luni, în timpul filmărilor chiar la cele trei pelicule din seria „Haiducilor” în care rolul haiducului fusese preluat de Florin Piersic.

Citește și: Recunoașteți personajele? El i-a „suflat” soția unui mare actor, ea i-a fost nevastă în film

Și asta, penru că Marga Barbu a cotinuat să filmeze, să călărească, chiar și când sarcina avansase. Ar fi fost o fetiță.

„Cine ştie ce ar fi fost şi cum ni s-ar fi schimbat viaţa dacă aş fi născut-o? Poate nu era un copil reuşit sau poate că ar fi fost lumina ochilor noştri… cine poate şti?“, a povestit actrița în urmă cu mai mulți ani despre acest incident nefericit, potrivit adevarul.ro.

În 1989 a apărut în ultimul său film, „Lacrima cerului”, iar în 1993 a rămas văduvă, Eugen Barbu decedând.

Marga Barbu în rolul care a făcut-o celebră: Anița, din seria filmelor cu haiduci - Foto: Facebook/Cineclic

Într-un interviu realizat în 1985 pentru revista Teatrul, ea mărturisea că rolul de soție de scriitor a fost cel mai greu din viața sa.

„Rolul de soţie de scriitor este cel mai greu pe care l-am jucat în viaţă. Noroc că acasă nu pot juca „marea scenă”. Asta o joacă el – aşa încât mie îmi rămâne… tot teatrul. Sunt, e adevărat, şi şofer, şi secretară, şi interpretă, şi mai ales primul cititor – sper, bun”, spunea actrița, conform dosaresecrete.ro.

După moartea soțului nu mai apare ân public, ultimii săi ani de viață fiind marcați de boală şi suferinţă, fiind îngrijită numai de sora sa.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor cu viață de boem care a murit în mizerie

Pe 31 martie 2009, inima „Aniței”, care n-a lăsat-o să devină balerină, a bătut pentru ultima oară, la vârsta de 80 de ani.

A fost înmormântată într-un cadru restrâns, familia nedorind să facă public nici măcar locul somnului de veci al actriței.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te