Tânărul din imagine este nimeni altul decât Nicolae Furdui Iancu, cunoscutul cântăreț de muzică populară. A cântat şi va mai cânta multă vreme românilor din ţară şi de pe întreg mapamondul. Vocea artistului a încântat şi încântă sufletele românilor de pretutindeni.
Copilărie petrecută cântând
Nicolae Furdui Iancu şi-a descoperit vocaţia de mic. Cântând la serbările şcolare, învăţătoarea şi mai apoi profesorul de muzică i-au remarcat talentul, la fel ca şi părinţii, care l-au sfătuit să urmeze liceul pedagogic, acolo unde muzica e probă obligatorie.
Absolvent al Liceului Pedagogic din Abrud, a urmat cursurile Institutului Pedagogic din Oradea, pe care l-a absolvit în 1979. A profesat meseria de dascăl pâna în 1989, când a renunțat, dedicându-se în întregime cântecului popular. Primul contact cu scena l-a avut la vârsta de 17 ani, cu orchestra Liceului unde învăța. Apoi, la Oradea student fiind, a participat în 1979 la Festivalul Artei Studențesti, unde a obtinut premiul întâi.
Citește și: Înainte de Tom și Jerry ne uitam la Mihaela și Azorel. Cele 5 minute de fericire din „1001 de seri”
Dacă ar fi fost îndrumat la timp, ar fi ales muzica de operă. Este un mare admirator al „tripletei de aur”: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras.
„Am cântat în orchestra liceului. Ulterior, student fiind la Institutul Pedagogic din Oradea, am participat la un prim concurs – Festivalul Artei Studenţeşti. M-am calificat la faza pe ţară şi am luat locul întâi. Era în anul 1979“, rememorează artistul.
Revenit la Alba Iulia, ca dascăl, a făcut parte din „Orchestra Sindicatului Învăţământ“, unde a început să se obişnuiască cu scena şi spectacolele, obţinând premii importante la Festivalul Cântarea României.
După cinci ani de muncă şi-a adunat repertoriul, iar în 1984 a participat la un concurs de folclor, la Drobeta Turnu Severin. Acolo l-a remarcat Gruia Stoia, care era redactor şef muzical la Radiodifuziunea Română, potrivit Adevărul.
În scurt timp de la consacrare, Nicolae Furdui Iancu a înfiinţat Ansamblul „Crăişorul Munţilor“, care îl însoţeşte în toate turneele.
„Rar apar în compania altor orchestra“, afirmă marele solist. Cunoscut ca un artist cu fler, a avut o importantă contribuţie la lansarea pe scena muzicii populare a îndrăgiţilor solişti Ionuţ Fulea şi Dinu Iancu Sălăjanu. „I-am ajutat şi pentru că pe mine, atunci când mă pregăteam şi-mi doream să fiu artist, nu m-a ajutat nimeni. Şi am cântat alături de nume mari ale scenei româneşti“, afirmă artistul.
S-a mutat în munți
După ce a călătorit o viață prin toate orașele țării și a construit o carieră remarcantă, artistul s-a retras în munți după izbucnirea pandemiei COVID-19.
Nicolae Furdiu Iancu a profitat de Pandemia de COVID 19, pentru a se retrage în munți, în căsuța unde au văzut lumina zilei bunicul său, tatăl său și el însuși. Deși, de la vârsta de cinci ani, s-a mutat cu părinții la Abrud, el și-a petrecut vacanțele la bunici, iar acum, că nu mai sunt evenimente, s-a retras în locul care-i e cel mai drag din lume. Într-un interviu el povestește cu drag despre locul natal:
„Eu locuiesc în Alba Iulia permanent, la curte, dar, totuși, m-aș fi simțit îngrădit acolo, să stau trei luni să nu pot să mă mișc în largul meu. Aici, toate pădurile și dealurile din jur mă acceptă, așa că pot să circul în fiecare zi pe unde vreau, fără mască.”
Casa din munți în care s-a născut Nicolae Furdui Iancu a rămas părăsită, un timp, după ce bunicii lui s-au dus de pe lume, dar el n-a lăsat-o să se dărâme, ci a renovat-o și a transformat-o în muzeu. Își amintește, acum, că n-a fost de loc ușor, mai ales că, până nu demult, aici puteai ajunge doar călare, sau pe jos:
„Părinții mei nu aveau încredere, pentru că știau cât de greu au dus-o aici, cât de grea era viața, pentru că nu exista infrastructură rutieră și trebuia să ajungi în localitatea asta peste deal, fie pe jos, fie călare, dar fără mașină.(…) Am reușit acum, după atâți ani (cam 15 ani am de când am început aici, din 2005), cu ajutorul autorităților locale și județene, să avem infrastructură rutieră, să putem ajunge cu mașina.”(Nicolae Furdui Iancu)
Interpretul mai povestește în interviu că, din cei 600 de locuitori ce stăteau aici, în munți, când era el copil, acum mai sunt doar 40-50 și aceia fac parte dintr-o populație îmbătrânită.
Pe lângă casa natală a lui Nicolae Furdui Iancu, ce poate fi vizitată, turiștii ce vin în zonă se pot bucura și de biserica satului, devenită mânăstire:
„Am reușit să transformăm biserica satului, care era aproape pustie, în mânăstire și a început o altă viață, a început să se animeze viața de altă dată. Mânăstirea se numește Poiana Sohodol, ca și satul și are hramul Înlțarea Domnului. Biserica are o vechime de 100 și ceva de ani, are o pictură foarte valoroasă, în frescă, realizată de frații Moroșanu, pictori foarte renumiți, ce pictează acum numai în străinătate… biserica are vitralii, seamănă cu o catedrală.” a mai spus artistul.
O familie care l-a făcut mândru
Nicolae Furdui-Iancu este un familist convins. Soţia lui, Daniela, cadru didactic, apare rar în public, spre deosebire de cei doi copii ai lor, Maria şi Tudor, ambii susţinând numeroase concerte alături de tatăl lor.
Citește și: Sylvia Năstase, una dintre cele mai iubite actrițe ale Teatrului Național București, a decedat
Nicolae şi Tudor au cântat împreună pe 1 Decembrie, de Crăciun, dar şi pe 24 ianuarie, la Iaşi. Chipeşul fiu al lui Nicolae a studiat la Facultatea de Finanţe din cadrul Universităţii de Vest, din Timişoara, iar conform postării de pe contul de Facebook, este angajat la ANAF (n.r. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), ca inspector principal la Direcţia Control Activităţi cu Risc Fiscal şi Intervenţie Rapidă, în Alba-Iulia, post pe care l-a obţinut în urma unui concurs strâns, cu 92,5 puncte.
El cântă nu numai muzică populară, ci şi romanţe, iar în 2014 a câştigat 5.000 de euro la un concurs internaţional din Brăila.