Recunoașteți personajul? Măritată cu doi mari regizori. „Fata asta e ca o cruce să o porți pe piept”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.08.2024 - 08:03
Actrița măritată cu doi mari regizori - Foto: Studiourile Buftea - colaj
Actrița măritată cu doi mari regizori - Foto: Studiourile Buftea - colaj

Personajul feminin din imaginea de mai sus a fost o actriță măritată cu doi mari regizori, dar și cu un pictor. Despre ea, Emil Cioran scria. „Fata asta e ca o cruce pe care să o porți pe piept”, iar în vremurile de glorie artistică a fost supranumită „Inegalabila” sau „Unica”.

SHARE

Personajul de astăzi a fost o actriță măritată cu doi mari regizori, dar și cu un pictor. Considerată una dintre cele mai frumoase artiste ale timpului său, iar apariția ei scenică, sinonimă cu puritatea și ingenuitatea, l-a inspirat inclusiv pe faimosul scriitor și eseist Emil Cioran să exclame: „Fata asta e ca o cruce pe care să o porţi pe piept”. Pe 12 august se împlinesc 111 an de la nașterea ei.

Recunoașteți personajul? Măritată cu doi mari regizori. „Fata asta e ca o cruce să o porţi pe piept”

Liviu Ciulei a descris-o ca fiind „cea mai mare actriţă” cu care a lucrat vreodată, iar Lucian Pintilie a apreciat-o ca fiind „fecioara exemplară, întruchipare şcolăresc-exemplară de cuminţenie, spiritualitate şi puritate”.

De asemenea, marele scriitor și eseist Emil Cioran a scris, referindu-se la ea: „Fata asta e ca o cruce pe care să o porţi pe piept”.

Numele său: Clody Bertola, unul care, probabil, nu mai spune prea multe generațiilor de astăzi, dar a fost fascinant de frumoasă și inegalabilă ca actriță în primele decenii de după Al Doilea Război Mondial.

Citește și: Recunoașteți personajele? 2 mari actori români trăiesc o iubire intensă. El fuge din țară la 57 ani

Clody Bertola s-a născut într-o zi de 12 august 1913. în București, într-o familie nobilă de orogine italiană, dar toate vrrile copilăriei și le-a petrecut la Chițorani, în Prahova, unde părinți dețineau o proprietate. Despre acel timp al copilăriei, actrița avea să-și amintească, mai târziu, cu mare nostalgie.

Clody Bertola, în 1938, la Balcic, pe când avea 25 de ani - Foto: ziaruluniversul.ro

„Fantastic de frumoasă (n.r. - copilăria), mai ales verile petrecute la Chițorani, unde părinții mei aveau o vie. Ochii copilăriei vedeau lucruri pe care nu mi le mai amintesc.

Era acolo un univers al meu, acela al naturii, cu care întotdeauna am fost prietenă, dar și frumusețile unei lumi care dispar odată cu copilăria. Sensul ascuns al acestor clipe m-a urmărit peste timp”, spunea ea, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis.

Recunoșatea că își petrecea timpul mai mult dansând, „jocul meu favorit”, împreună cu fetele de la vie cu care, adesea, „făceam chiar băi de soare goale”.

A urmat încă din liceu şcoala particulară a Floriei Capsali, marea maestră a baletului clasic, care avea în program şi un curs de Artă dramatică, predat de marea actriță a vremii, Marietta Sadova care i-a descoperit talentul și a îndemnat-o să se înscrie la Conservatorul de de Artă Dramatică, la clasa Mariei Filotti. pe care l-a absolvit în 1936.

Ulterior, s-a dedicat aproape în întregime teatrului, fiind actriță a Teatrului Bulandra, dar a jucat și la Teatrul de Comedie, Teatrul Național din București și Teatrul Mic. 

Citește și: Însurat cu cea mai frumoasă actriță, Emil Botta a iubit, în secret, o altă artistă. Nu am de ce trăi

A apărut în puține filme, doar șapte la număr printre ele numărându-se, însă mai multe pelicule devenite extrep de populare și îndrăgite de public, precum „Ciulinii Bărăganului” (1958), Felix și Otilia (1972) și „Ciprian Porumbescu” (1973) sau „Profetul, Aurul și Ardelenii” (1978).

Viața sentimentală va fi una zbuciumată. A fost căsătorită de trei ori, iar doi dintre soții săi au fost Liviu Ciulei, mai mic cu 10 ani, și Lucian Pintilie mai tânăr cu 20 de ani.

Prima oară s-a măritat cu pictorul Ștefan Constantinescu, mai mare decât ea cu 15 ani, alături de care nu s-a simțiti împlinită. La 32 de ani îl întâlnește pe viitorul mare regizor Liviu Ciulei. pe vremea când ea repeta la spectacolul „Încătuşare”, iar el era student la Arhitectură şi la Conservator, la clasa Marioarei Voiculescu.

Cei doi au decis să înființeze Teatrul Odeon, devenit în scurt timp celebru datorită artiștilor care li s-au alăturat: George Calboreanu, Nicolae Tomzoglu, Corina Constantinescu, Dan Nasta, Jeni Arnotă, lucrând toți sub coordonarea Mariettei Sadova.

„Actrița cu majuscule” a teatrului românesc - Foto: Facebook/Amintiri din Teatrul Românesc

De altfel, doi ani mai târziu, în 1947, Clody Bertola a făcut parte din echipa care a pus și bazele Teatrului Municipal, viitorul Bulandra, la invitația lui Beate Fredanov, alături de Ion Manta, George Mărutză, Vili Roncea, la conducerea instituției aflându-se Lucia Sturdza Bulandra, marea doamnă a teatrului românesc, potrivit dosaresecrete.ro.

Revenind la povestea de dragoste dintre Liviu Ciulei şi Clody Bertola, aceasta a început pe vremea când ea repeta la spectacolul „Încătuşare”, iar el era student la Arhitectură şi la Conservator, la clasa Marioarei Voiculescu.

Citește și: Suferința sfâșietoare a marii actrițe Irina Petrescu. Pentru ce mare actor a renunțat la Hollywood?

„N-am simţit nici un fior special. N-am intuit nicio clipă că de omul ăsta mi se va lega viaţa atât de profund. Ne-am văzut la teatru, unde am început să repetăm. Am avut o simpatie spontană pentru el. Mă cucerea timiditatea lui plină de farmec. Îi admiram dantura superbă. 

Obişnuiam să-i spun în glumă: „Hai, inspecţia”, şi atunci începea să râdă cu toată gura, ca să-mi arate dinţii lui frumoşi. Chipul îi era uşor dizarmonios, dar îţi atrăgeau atenţia ochii negri, calzi şi pătrunzători.

A început să vină din ce în ce mai des în cabina mea. Vorbea puţin, dar ceea ce spunea era plin de conţinut, mă interesa. Şi încet, s-a înlănţuit ceva. Ne înţelegeam pe plan spiritual, ne plăceau aceleaşi lucruri, mai ales discutam mult despre teatru”, rememora artista, potrivit sursei citate.

Magia a început apoi să îi apropie unul de altul şi, aşa cum spunea Clody, „inevitabilul s-a întâmplat”. 

„Cred că eram pe stradă şi ne-am sărutat şi mi-a mărturisit că este îndrăgostit. Prima lui dragoste am fost eu. Atunci eram căsătorită cu Ştefan Constantinescu. Ştiam că, dacă voi rămâne cu el, n-o să pot să fac teatru. Liviu simţea că această căsătorie nu e chiar foarte puternică. Ca instituţie. Mi-a cerut să divorţez şi să fim împreună”, își amintea Clody Bertola.

Mai puțin cunoscut este faptul că ea și Ciulei au locuit vreme de câțiva ani chiar în casa fostul său soț, pictorul Constantinescu, cel care i-a purtat o adâncă prețuire și prietenie toată viața.

În anii de glorie ai lui Clody Bertola pe scena teatrelor devenise „Inegalabila”, „Unica”, „Prinţesa Inefabilului”, „Actriţa cu majuscule” sau „Doamna Teatrului”, atât de mare era aprecierea tuturor, de la spectatori, la regizori și critici.

Dar câți știau că era paralizată de trac înainte de fiecare piesă? Atunci, își făcea cruce și curaj, apoi intrăpe scenă luminată la față și părând că pășește pe nori.

La aproape 60 de ani, în filmul „Felix și Otilia”, alături de Gheorghe Dinică și Ovidiu Schumacher - Foto: Facebook/Cineclic

Însă căsnicia cu Ciulei avea să fie distrusă de o infidelitate a acestuia, peste care actrița n-a putut să treacă, dei nu însemnase nimic pentru regizor, în plan sentimental.

„Cauza despărţirii a fost slăbiciunea lui pentru o altă femeie – care, de fapt, n-a contat deloc în viaţa lui. Un lucru care li se întâmplă deseori bărbaţilor. Eu sunt de vină că, orgolioasă, nu am putut să-l iert. Între noi a rămas, însă, o caldă prietenie”, povestea Clody Bertola despre acel episod al vieții sale, pentru Ziarul Metropolis.

Criticul Irina Margareta Nistor a dezvăluit, la un moment dat, că actrița pentru care Ciulei a făcut o pasiune trecătoare ar fi fost fost Irina Petrescu pe care a distribuit-o într-unul din filmele lui, „Valurile Dunării”, din 1959.

A fost chiar debutul cinematografic pentru  Irina Petrescu, care avea 19 ani în timp ce Liviu Ciulei era cu 17 ani mai în vârstă. În 1980, tot mai nemulțumit de enzura comunistă, Ciulei avea să fugă din țară cu o barcă cu motor, în timpul filmărilor pentru un documentar despre viața marinarilor români. 

În Occident, el avea să-și contruiascăo cariera prestigioasă, ajungând să fie considerat unul dintre cei mai mari regizori contemporani ai lumii.

Dar, pentru Clody Bertola, despărțirea de Ciulei a însemnat apariția în viața sa a unui alt nume de referință pentru arta regizorală, Lucian Pintilie care era chiar cu 20 de ani mai tânăr decât actrița.

Citește și: Recunoașteți personajul? A jucat cu Irina Petrescu în „Valurile Dunării”. De ce era temut de colegi

Atunci a apărut în viaţa mea o fiinţă puternică, care m-a cucerit şi m-a dominat: Lucian Pintilie. M-a fascinat lipsa lui totală de formalism, aproape de proasta creştere.

Mă atragea la el nebunia, «golania» lui plină de spiritualitate. Felul de a gândi original despre artă, despre oameni. Felul de a trăi fără compromisuri“, a povestit artista în cartea biografică „La vie en rose cu Clody Bertola”, scrisă de Ludmila Patlanjoglu.

Clody Bertola s-a retras de pe scenă în urma unei afecțiuni care i-a provocat orbirea progresivă, fiind îngrijită în ultimii 10 ani ai vieții cu mult devotament de ultimul ei soț, Lucian Pintilie.

Actrița a murit la 28 decembrie 2007, ăn Bucureşti, la vârsta de 94 de ani. A fost incinerată la Crematoriul Vitan-Bârzeşti, pentru că scrisese în testament ca trupul său să nu fie dat pământului, iar cenuşa să-i fie împrăştiată peste dealurile din Assisi, Italia, locul de origine al familiei sale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te