Recunoașteți personajul? A fost soția unui mare fotbalist, antrenor la Rapid și președinte la Steaua

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 02.09.2024 - 09:02
Actrița a fost soția unui cunoscut fotbalist, antrenor la Rapid și președinte la Steaua - Foto: Facebook/Teatrul de Comedie
Actrița a fost soția unui cunoscut fotbalist, antrenor la Rapid și președinte la Steaua - Foto: Facebook/Teatrul de Comedie

Actrița din imagine a fost soția unui fost mare fotbalist, antrenor la Rapid și președinte la Steaua, căruia i-a dăruit singurul copil natural al acestuia. Cu rare apariții în cinematografie, a impresionat, în schimb, cu interpretarea din singurul ei rol principal dintr-un film.

SHARE

Personajul feminin de astăzi a fost soția unui fost mare fotbalist, antrenor la Rapid și președinte la Steaua. A jucat puține roluri în cinematografie, dar singura sa partitură principală i-a adus aprecierea și recunoașterea publicului.

Recunoașteți personajul? A fost soția unui mare fotbalist, antrenor la Rapid și președinte la Steaua

Poate că multora nu le mai spune nimic numele actriței Aurora Leonte, o artistă care n-a prea apărut în filme, în schimb a devenit unul dintre pilonii teatrului românesc, mai ales al celui de Comedie, pe scena căruia a interpretat cele mai multe roluri.

Totuși, singurul ei rol principal de pe marile ecrane a fost într-un film care s-a bucurat, la vremea respectivă, de ecouri multe și favorabile, atât în rândul spectatorilor, cât și al criticilor de specialitate.

Citește și: Cine a fost marea iubire a Florinei Cercel? Actrița a fost supranumită „Sophia Loren a României”

Este vorba de „Mireasa din tren”, din 1979, în regia lui Lucian Bratu, după scenariul lui D.R. Popescu, în care i-a avut ca parteneri pe Gheorghe Visu și Radu Gheorghe, partitură cu care a câştigat Premiul cel Mare la Festivalul de Film de la Costineşti, în același an.

Dacă acum poate că ați spus deja: „,ah, da, fata aceea îmbrăcată în mireasă”, e cazul să aflați și că Aurora Leonte s-a născut la 12 iunie 1953, în București.

Imaginea de pe afișul filmului „Mireasa din tren”, cu Aurora Leonte și Gheorghe Visu - Foto. Arhiva

A absolvit în 1981 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția Actorie, clasa prof. Petrică Vasilescu, conform cinemagia.ro.

Discretă și fără multe apariții publice, actrița este și mama Amaliei Pușcaș, fiica ce a rezultat din căsnicia sa cu fostul cunoscut fotbalist Marcel Pușcaș. 

Pușcaș s-a remarcat inițial la FC Bihor Oradea și care, ulterior, a activat timp de câte două sezoane, atât la Steaua (1983-1985), cu care a câștigat un titlu și o Cupă a României. cât și la Rapid (1985-1987).

Citește și: Ce legătură unică este între Alain Delon și cea mai frumoasă actriță româncă a perioadei interbelice

După ce și-a agățat „ghetele-n cui” și a absolvit I.E.F.S.-ul, Marce Pușcaș a devenit, pentru o scurtă perioadă, antrenor, singura lui experiență din această postură fiind pe banca celor de la Rapid, în sezonul 1993-1994.

De altfel, el a reușit să califice echipa în competițiile europene pentru prima dată după 18 ani, conducând echipa și în dubla înfrângere cu Inter Milano, în Cupa UEFA 1993–94. 

Marcel Pușcaș, acum mulți ani, ținând-o în brațe pe fiica sa și a Aurorei Leonte, Amalia Pușcaș - Foto: Facebook/Marcel Puscas

Ulterior, Marce Pușcaș a devenit conducător de club, fiind, printre altele, președinte la Steaua București, între 1996-1998, perioadă în care gruparea din Ghencea a câștigat două titluri, o cupă și o supercupă.

Pușcaș a mai activat și ca impresar, apoi, în 2014, a candidat pentru funcția de președinte al Federației Române de Fotbal, dar a renunțat la candidatura sa în timpul Adunării Generale a alegerilor pentru a-l susține pe Răzvan Burleanu, un lucru asemănător petrecându-se și la alegerile din 2018.

Din noiembrie 2018 până în iulie 2020, Marcel Pușcaș a fost președinte la FC U. Craiova 1948, perioadă în care clubul a reușit promovarea în liga secundă.

Cea mai cunoscută căsnicie a sa a fost cea cu interpreta Luminița Anghel, împreună cu care a înfiat un copil, David. Cei doi au divorțat în 2003.

Citește și: Judecătoarea mituită de vrăjitoare pentru a-i scăpa pe interlopi, pensie specială peste 20.000 lei

Dar înaintea acestor evenimente, Pușcaș a fost căsătorit cu actrița Aurora Leonte, care era cu 7 ani mai în vârstă decât el și care i-a dăruit singurul copil natural al fostului jucător și președinte de club, Amalia, potrivit wowbiz.ro.

Aurora Leonte, în 1989, în piesa „Scaiul”, alături de Stela Popescu și Ion Lucian - Foto: Facebook/Teatrul de Comedie

De altfel, cei doi, tată și fiică, au o relație foarte apropiată, după cum reiese și din postările lor de pe rețelele de socializare. În 2014, la 53 de ani, Marcel Pușcaș s-a recăsătorit cu judecătoarea Elena Burlan.

Revenind la Aurora Leonte, mai trebuie spus că, în cinematografie, a mai apărut, după „Mireasa din tren”, în doar trei pelicule: „Pas în doi” (1985), regia Dan Pița, în coproducția franco-germano-română „François Villon – Poetul vagabond”, din 1987, regizată de Sergiu Nicolaescu și în „Înnebunesc și-mi pare rău” (1992), în regia lui Ion Gostin.

Dar activitatea ei profesională a fost legată mai ales de teatru.

Citește și: Trista relație din viața lui Sebastian Papaiani. „Poate am greșit amândoi”. Drama lui „Păcală”

„O figurină fină de filigran, fragilă, cu ochii migdalaţi şi glasul ca un susur de izvor” – a scris despre ea profesorul-dramaturg Eugen Groza.

Măsura unui talent nativ, dar a unei continui preocupări pentru „ţinuta scenică” şi pentru dezvoltarea profesională, a dat-o cu rolul Danielei din admirabilul spectacol semnat de Sergiu Savin: „Casa evantai”.

Cronicarii au elogiat-o alături de mai experimentaţii ei colegi: Ion Mâinea, Ion Abrudan, Eugen Harizomenov, Eugen Ţugulea, Alla Tăutu, Anca Miere Chirilă, Mariana Neagu, Emil Sauciuc”, se arată în prezentarea făcută actriței pe teatrulreginamaria.ro.

Într-o rară mărturisire, Aurora Leonte mărturisea că cea mai mare creație a sa este „fiica mea, Amalia, motivația principală pentru lupta mea de a schimba fața lucrurilor”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te