Cine a fost marea iubire a Florinei Cercel? Actrița a fost supranumită „Sophia Loren a României”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 30.07.2024 - 07:41
Cine a fost marea iubire a Florinei Cercel - Foto: colaj
Cine a fost marea iubire a Florinei Cercel - Foto: colaj

Cine a fost marea iubire a Florinei Cercel? Actrița a fost supranumită „Sophia Loren a României” în tinerețe și și-a păstrat frumusețea și talentul toată viața. Pe 30 iulie se împlinesc cinci ani de la moartea sa.

SHARE

Cine a fost marea iubire a Florinei Cercel? Actrița care a fost supranumită „Sophia Loren a României” a avut partea ei de dragoste, dar și de tristețe, de drame chiar, în viața care i s-a derulat pe parcursul a 76 de ani. Pe 30 iulie 2019, inima marii artiste a încetat să mai bată.

Cine a fost marea iubire a Florinei Cercel? Actrița a fost supranumită „Sophia Loren a României”

Era imposibil să n-o remarci, indiferent de rolul pe care-l avea în filme ori pe scena teatrului. Dincolo de prestanța fizică, avea un fel majestuos de a-și purta umbra și o privire ce putea trece cu ușurință de la catifelare la oțel.

Cu siguranță, fanii filmelor au urmărit-o măcar într-una dintre numeroasele producții în care a jucat, începând cu debutul din„Frații” (1970) și continuând cu pelicule de la „Prin cenușa imperiului” (1975), „Dincolo de pod” sau „Marele singuratic” (1976), până la „Roşcovanul” (1976), „Iarna bobocilor” (1977), „Iancu Jianu Zapciul” (1980) sau „Dumbrava minunată” (1980).

Florina Cercel s-a născut la 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamţ, tatăl său fiind prim-trompetist în fanfara unui regiment din Armata Regală.

De mică, a mers la concertele Filarmonicii, iar duminica era nelipsită de la slujbele de la biserică. 

Citește și: Însurat cu cea mai frumoasă actriță, Emil Botta a iubit, în secret, o altă artistă. Nu am de ce trăi

„Eu m-am născut la Piatra Neamţ, dar am făcut liceul la Botoşani, la Liceul „Mihai Eminescu” şi am locuit acolo. Tatăl meu a fost artist instrumentist la Filarmonica de Stat din Botoşani, în acea perioadă.

Eu m-am îndrăgostit de teatru ascultând teatru la microfon şi, ştiu precis, nu sunt singurul actor, singura actriţă care gândeşte astfel. În clipa în care am intrat la Institut ştiam deja dramaturgie universală şi dramaturgie românească datorită teatrului la microfon”, spunea actrița, într-un interviu.

Când Florina a ajuns în clasa a treia, tatăl ei a fost arestat, pe motive politice, fiind exclus din Armată şi trimis să-şi execute pedeapsa, de patru ani, la Canal.

A fost supranumită „Sophia Loren a României” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Motivul a fost pueril, dar reprezenta unul dintre miile de chipuri hâde ale acelor vremuri. Sora actriţei - doar o fetiţă, pe atunci - scrisese pe o foaie: „Nu-l vrem conducător pe Stalin”. Întâmplarea, doar aparent neînsemnată, a dus la arestarea tatălui său, care a fost eliberat după 18 luni. 

Când acesta a ieșit din închisoare, familia era în Botoșani, unde Florina a absolvit „Mihai Eminescu” din oraș.

A urmat admiterea la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan, devenind absolventă în anul 1964, la Secția Arta Actorului. 

A fost colegă de generaţie cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Ion Caramitru, Ştefan Radoff sau Virgil Ogăşanu.

Dar ecourile condamnării tatălui au ajuns-o din urmă. În perioada facultăţii, la sfârşitul anului trei, a fost exmatriculată, fiindcă nu declarase că acesta a fost deţinut politic.

A fost obligată să muncească, timp de patru luni, la o fabrică de utilaj chimic, pentru a se deprinde cu „educaţia muncitorească“, după care, astfel „reeducată”, a fost reprimită în Institut.

Citește și: Drama teribilă prin care a trecut actrița Florina Cercel. „Mi-a fost frică să mai urc pe scenă”

A avut partea sa de poveşti de dragoste, a iubit cu patimă şi a fost iubită la fel, însă ghinoanele s-au ţinut lanţ, pe plan sentimental.

Primul său iubit a fost Adrian Ciceu, student la Conservator. care, mai târziu, avea să se căsătorească cu Luminița Dobrescu, prima cântăreață din România care a căștigat Trofeul „Cerbul de Aur”, în 1969.

„Era student la Conservator, în anul patru, eu eram cu doi ani mai mică. Apoi, el a plecat în Armată. Se pare că semănam foarte bine, fizic, dar tot sistemul nu ne-a lăsat să fim împreună”, a povestit, peste ani, actriţa despre prima dragoste care i-a rănit inima, conform radioromaniacultural.ro.

Părinţii Florinei Cercel nu erau de acord cu această relaţie, pentru că el nu avea „un dosar curat”.

„Am suferit foarte mult, el la fel. Nu ne-am căsătorit, chiar dacă a fost o iubire foarte frumoasă, a fost extraordinar, o dragoste pură.

Adrian s-a căsătorit după mulţi ani cu o cântăreaţă care semăna cu mine, Luminiţa Dobrescu, aflată atunci în Germania, unde a fugit şi el”, a mai rememorat Florina Cercel, potrivit sursei citate.

În 1964, după absolvirea Institutului, primeşte repartiţie la Teatrul Dramatic de Stat din Galaţi, unde a debutat în rolul Ana Stambuliu, în “Fii cuminte. Cristofor“, de Aurel Baranga. 

Florina Cercel a murit pe 30 iulie 2019 - Foto: Facebook/ Colectia „Mari Actori Romani”

Doar un an mai târziu ajunge să joace pe scena Teatrului din Timișoara. Aici, artistul emerit Gheorghe Leahu, pe atunci director al teatrului, exclamă, la vederea actriței, cuvintele ce aveau să ducă la nașterea unui supranume onorant: „Iat-o pe Sophia Loren a României!”.

Tot în orașul de pe Bega își va întâlni și viitorul soț, medicul Ioan Liviu Perian, cea mai mare iubire actriței. Alături de acesta avea să trăiască o intensă poveste de dragoste, dar și o uriașă dramă.

„Iubirea dintre doi oameni e foarte importantă şi e foarte greu de păstrat, de ocrotit, de înţeles, de suportat uneori. E o mare responsabilitate să realizezi că iubeşti şi eşti iubit şi cum să o păstrezi.

El a fost cu adevărat cea mai mare iubire a mea, m-a văzut pe stradă şi s-a îndrăgostit de mine. Mi-a făcut o curte de modă veche, chiar şi pentru vremea aceea...”, spunea Florina Cercel.

După şapte ani de iubire desăvârşită, actriţa a trecut printr-o tragedie care a marcat-o. Soțul său atât de iubit s-a stins chiar în brațele ei, răpus de un cancer la plămâni.

Actrița a mărturisit, ani mai târziu, că, timp de aproape nouă luni după moartea soțului, i-a fost frică să mai urce pe scenă și se gândea că va trebui să renunțe la teatru.

„Prima mea căsătorie a fost iubirea cea mai completă, cea mai profundă, cea mai totală, şi prin întâlnire, şi prin despărţire... A fost greu. Bărbatul meu a pierit în braţele mele... Atunci mi-a fost foarte, foarte greu, a fost nedrept.

Nu am urcat pe scenă vreo nouă luni, mi-a fost frică să mai urc pe scenă, am crezut că va trebui să mă despart şi de teatru. Nu am mai urcat pe scenă acolo, la Timişoara, de atunci, din 9 mai 1972...”, dezvăluia Florina Cercel în cartea „Poveşti de dragoste ale vedetelor“. Avea doar 28 de ani.

Însă,teatrul avea să o ajute ca să treacă peste această lovitură cruntă a destinului. În anul 1972, a obţinut, prin concurs, un post la Teatrul Naţional din Bucureşti, căruia îi va fi fidelă până la pensionare.

Aici, pe parcursul a 46 de ani, a interpretat roluri memorabile, care au făcut deliciul spectatorilor. 

Transferul în Capitală i-a adus în viață și a doua căsnicie, total diferită de prima, dar nicidecum în bine, din păcate.

Citește și: Cum a pierdut Ioana Pavelescu rolul din „Ultima noapte de dragoste”?  Este fiica unei mari actrițe

„A fost una dintre cele mai nefericite experienţe ale vieţii mele. Este un om foarte inteligent, foarte cultivat, deosebit de frumos, mult prea frumos pentru un bărbat, dar, din păcate, extrem de gelos şi extrem de negativist.

Am divorţat în 1984, gelozia lui a plecat de la trecutul meu, nimeni nu a suportat comparaţia cu primul soţ”, a mai dezvăluit cu regret actrița.

Florinei Cercel i-a mai tăiat calea un om de afaceri sârb, însă povestea de dragoste s-a încheiat după opt ani. S-au despărţit după ce chiar fina artistei s-a băgat între ei.

„Recunosc, sunt foarte pretenţioasă. Am avut zeci de curtenitori, dar nu, dacă nu iubesc eu, nu mă pot lăsa iubită”, mărturisea Florina Cercel.

Actrița a mai jucat şi în seriale tv precum „Toate pânzele sus” şi „Lumini şi umbre”, ambele din 1976, iar, după 1990, și în producţii tv, prin intermediul cărora s-a făcut cunoscută și generațiilor mai tinere de spectatori.

Astfel, a interpretat rolurile Spania Fieraru – „Inimă de ţigan, serial TV, regia Iura Luncaşu, 2007, Spania – „Regina”, regia Iura Luncaşu, serial TV, 2008 şi Aretia Belciugesco – „Aniela”, regia Iura Luncaşu, serial TV, 2009.

Din păcate, marea actriță s-a stins din viață la 30 iulie 2019, la 76 de ani. Destinul a vrut ca ea să fie răpusă tot de un cancer la plămâni, le fal ca marea sa iubire, doctorul Ioan Liviu Perian.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te