Punctul pe i cu John Oliver

DE Tim Marcin | Actualizat: 22.03.2019 - 08:47

„Deseori, scenariştii primesc lucruri care nu numai că nu sunt amuzante, sunt kriptonită pentru conceptul de râs“, spune John Oliver despre procesul de creaţie al serialului său HBO.

SHARE

Serialul recompensat cu premiul Emmy, Last Week Tonight/Ştirile săptămânii cu John Oliver, a ajuns acum la cel de-al şaselea sezon.

„Dar [scenariştii] reuşesc! E nevoie de o largă paletă de abilităţi“. Echilibrul abil pe care îl obţine emisiunea între comedie şi jurnalism a făcut o artă din transformarea unor subiecte plictisitoare (legile de neutralitate a reţelei!) în fenomene virale.

Iar acest lucru se datorează, deloc în mică măsură, prezentării explozive şi licenţioaase a gazdei, care sugerează un bărbat aflat într-o cameră în flăcări: știu că situaţia pare deznădăjduită, dar am un pahar cu apă! Odată cu comentariile critice, a venit şi un impact real.

Monologul lui Oliver despre condiţiile inechitabile de fixare a cauţiunilor l-a determinat pe primarul din New York să anunţe, o lună mai târziu, că cerinţele pentru infracţiunile nonviolente vor deveni mai puţin stricte. Cel mai complicat subiect de până acum: criptomonedele.

„Pentru ca glumele să aibă logică, a trebuit să explicăm lucrurile în aşa fel încât spectatorii să ajungă la un nivel de înţelegere de bază. A fost un efort comun monumental“, spune Oliver, care conchide că a fost expert în acest subiect „cam 72 de ore. Sunt destul de sigur că iarăşi nu înţeleg pe deplin subiectul“.

Cum ai descrie procesul de realizare a emisiunii?

Există momente iar ele sunt de obicei norma, când emisiunea pare un episod din Chopped (emisiune culinară – n.r.). Ai un sac de cioburi, seringi folosite, prezervative şi un sentiment elementar de tristeţe. Şi tu eşti la modul „Aş dori ceva delicios!“.

Cum faci pentru ca Trump să fie amuzant?

În mod normal, treaba comediei este să ia ceva important şi să îl transforme în ceva comic. Cu Obama, de exemplu, introduceai absurditate în ceva ce conţinea proteină. Dar [în administraţia Trump] nu există nimic. Când ai un preşedinte care scuipă inepţii fără sens sau lucruri în mod obiectiv eronate, încerci să injectezi ceva logică în ce a spus şi clar nu are nicio logică. Şi apoi explici de ce ai făcut asta. După care scrii gluma.

Există vreo emisiune care te face invidios?

The Good Place (serial în care personajele trebuie să devină persoane mai bune – n.r.). Nu e neapărat invidie, sunt mai degrabă entuziasmat de cât de greu e să facă serialul. E un serial filosofic despre viaţă, moarte şi capitalism pe moarte şi sunt difuzaţi pe o reţea de televiziune, nu la HBO. Fixează standardul atât de sus. Cu toate astea, serialul nu are niciodată un ton grav. E în mod constant amuzant, caraghios. E genial.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te