Procesul lui Gérard Depardieu, cu grave acuzații sexuale, amânat până în martie 2025. De ce e acuzat

DE Elena Petrescu | Actualizat: 28.10.2024 - 21:09
Procesul lui Gérard Depardieu, cu grave acuzații sexuale, amânat până în martie 2025. De ce e acuzat - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Procesul lui Gérard Depardieu, cu grave acuzații sexuale, amânat până în martie 2025. De ce e acuzat - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Procesul lui Gérard Depardieu, cu grave acuzații sexuale, amânat până în martie 2025. De ce e acuzat și când s-ar fi petrecut faptele în cauză?

SHARE

Procesul actorului francez Gérard Depardieu pentru agresiuni sexuale care ar fi fost comise asupra a două femei în timpul unor filmări din 2021 a fost amânat luni de un tribunal din Paris pentru 24 şi 25 martie 2025, transmite AFP.

Procesul lui Gérard Depardieu, cu grave acuzații sexuale, amânat până în martie 2025. De ce e acuzat

Convocat luni la tribunalul corecţional din Paris, actorul în vârstă de 75 de ani nu s-a prezentat, avocatul său invocând motive de sănătate.

Preşedintele instanţei a dispus o evaluare medicală la începutul lunii martie pentru a se stabili capacitatea actorului de a compărea în faţa instanţei.

Citește și: Gerard Depardieu, actor francez cu pașaport rusesc, îl acuză pe Putin de ”excese nebuneşti”

"Din păcate, medicii săi i-au prescris o interdicţie de a se prezenta astăzi", a declarat avocatul lui Gérard Depardieu, Jérémie Assous, la sosirea la audieri, precizând că va solicita o amânare de şase luni de la instanţă pentru ca actorul să se poată apăra.

Gérard Depardieu a fost reţinut la sfârşitul lunii aprilie pentru posibile agresiuni sexuale comise în septembrie 2021 asupra a două femei pe platourile de filmare ale peliculei "Les Volets Verts", de Jean Becker.

Una dintre cele două femei, o decoratoare de platou, a depus o plângere în februarie 2024 împotriva actorului, acuzându-l de agresiune sexuală, hărţuire sexuală şi insulte sexiste, fapte care ar fi fost comise în timpul turnării acestui film, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete.

Citește și: Actorul Gerard Depardieu, mare prieten al lui Putin, a fost arestat

"Mă aştept ca justiţia să fie aceeaşi pentru toată lumea şi ca Depardieu să nu beneficieze de tratament preferenţial pentru că este artist", a declarat pentru AFP avocata ei, Carine Durrieu-Diebolt.

Gérard Depardieu este "ţinta acuzaţiilor false", a afirmat de cealaltă parte Jérémie Assous, pentru care "scopul urmărit a fost dezvăluit prin cererile de despăgubire: îmbogăţirea cu 30.000 de euro".

Potrivit reclamantei în vârstă de 55 de ani, faptele s-ar fi petrecut în septembrie 2021, într-un hotel privat din arondismentul XVI din Paris.

"Clienta mea aşteaptă ca justiţia să stabilească că Gérard Depardieu este un agresor sexual în serie", a adăugat Carine Durrieu-Diebolt.

Actorul va fi judecat şi pentru acte de violenţă sexuală denunţate într-o plângere de o altă femeie, asistentă de regie la acelaşi film.

Filmările la pelicula respectivă au marcat-o şi pe actriţa Anouk Grinberg, care a menţionat "remarci obscene" din partea lui Gerard Depardieu "de dimineaţa până seara", într-un interviu pentru AFP. "Când producătorii de filme îl angajează pe Depardieu într-o peliculă, ştiu că angajează un agresor", a declarat aceasta.

Personalitate marcantă a cinematografiei franceze, actorul, cu peste 200 de filme la activ şi cunoscut în întreaga lume, a fost acuzat în ultimii şase ani de violenţe sexuale de mai multe femei.

Mai multe plângeri pentru agresiuni sexuale formulate împotriva vedetei au fost clasate după prescrierea faptelor.

Gérard Depardieu este ameninţat însă de un alt proces - în august, parchetul din Paris a cerut prezentarea lui în faţa instanţei penale pentru a putea fi judecat pentru viol şi agresiuni sexuale comise asupra actriţei Charlotte Arnould.

Ea a fost prima care a depus o plângere împotriva celebrului actor, în 2018.

"Niciodată, dar absolut niciodată nu am abuzat de o femeie", a susţinut actorul într-o scrisoare deschisă publicată în cotidianul francez Le Figaro la 1 octombrie 2023.

În decembrie 2023, preşedintele francez Emmanuel Macron a şocat asociaţiile feministe, salutând un "actor uriaş", care "face Franţa mândră", şi denunţând "o vânătoare de bărbaţi" după difuzarea unui reportaj TV în care Depardieu face multiple remarci misogine şi jignitoare la adresa femeilor.

Lansată în 2017 pentru a denunţa comportamentul producătorului american Harvey Weinstein, mişcarea #MeToo a cuprins în ultimii ani cinematografia franceză. Mai multe nume mari au fost acuzate de violenţe sexuale, printre care regizorii Jacques Doillon şi Benoît Jacquot. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te