Prima migrație planificată din lume se va desfășura pe baza unei loterii ce se va repeta în fiecare an. Astfel, rezidenții din Tuvalu, o națiune cu circa 11.000 de locuitori, vor primi treptat vize pentru mutarea în Australia, proces cauzat de efectele dramatice ale schimbărilor climatice.
Prima migrație planificată din lume. Locuitorii unui stat se mută în masă în altă țară. Care e cauza?
O primă loterie inedită pentru rezidenții din Tuvalu care doresc să se mute în Australia din cauza amenințărilor legate de schimbările climatice s-a desfășurat timp de o lună.
Peste 5 000 de persoane au depus cereri pentru o viză de migrație, prima de acest tip, care oferă locuitorilor unei insule din Pacific posibilitatea de a scăpa de cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Cererile pentru viză au fost deschise pentru locuitorii din Tuvalu la 16 iunie și s-au închis vineri, 18 iulie, potrivit livescientist.com.
Citește și: Cât de cald poate deveni Pământul? Istoria climatică a planetei oferă indicii. Ne place însă frigul
În conformitate cu termenii acesteia, 280 de tuvaluani se pot muta în Australia în fiecare an începând cu 2025, prin intermediul unui sistem de vot.
La patru zile după deschiderea perioadei de depuneri de solicitări de viză 3.125 de tuvaluani - aproximativ o treime din populația națiunii de 11.000 de persoane - se înscriseseră deja pentru a avea șansa de a primi viza. Până la 11 iulie, un total de 5 157 de persoane au aplicat, a raportat Nikkei Asia.
Locuitorii din Vanuatu vor fi nevoiți să emigreze în altă țară, din cauză că insula lor va fi acoperită de apele oceanului - Foto: Tuvalu Government Media (cu rol ilustrativ)
„Acesta este primul acord de acest tip din lume, oferind o cale de mobilitate cu demnitate pe măsură ce impactul climatic se agravează”, au declarat reprezentanții guvernului australian pentru New Scientist într-o declarație.
Reprezentanții au declarat că recunosc „impactul devastator pe care schimbările climatice îl au asupra mijloacelor de subzistență, securității și bunăstării țărilor și populației vulnerabile la schimbările climatice, în special în regiunea Pacificului”.
Tuvalu se află la jumătatea distanței dintre Australia și Hawaii, în Oceanul Pacific de Sud. Țara este formată din nouă atoli joși - insule în formă de inel înconjurate de recife de corali.
Citește și: Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa de Vest
Cel mai înalt punct al Tuvalu se află la 4,5 metri deasupra nivelului mării, însă altitudinea medie a țării este de doar 2 m deasupra nivelului mării, ceea ce o face extrem de vulnerabilă la creșterea nivelului mării, inundații și valuri de furtună cauzate de schimbările climatice.
Potrivit unui studiu, în 2023, nivelul mării din jurul Tuvalu era cu 15 centimetri mai ridicat decât cu 30 de ani înainte. O mare parte din terenurile și infrastructura critică a țării se vor afla sub nivelul mareelor înalte până în 2050, conform rezultatelor.
Creșterea nivelului mării amenință, de asemenea, aprovizionarea cu apă, deoarece apa de mare se poate infiltra în acviferele de apă dulce.
Acest lucru se întâmplă deoarece apa de mare se îndreaptă tot mai mult spre interior, pătrunzând tot mai mult în acvifere atât pe orizontală, cât și pe verticală.
Locuitorii din Tuvalu sunt deja nevoiți să își ridice culturile de la sol pentru a ține salinitatea la distanță, a declarat pentru New Scientist Bateteba Aselu, un doctorand tuvaluan în domeniul schimbărilor climatice de la Universitatea Melbourne din Australia.
Noul sistem de vize, denumit oficial Tratatul Uniunii Falepili Australia-Tuvalu, a fost semnat la sfârșitul anului 2023 și a intrat în vigoare în 2024.
Este prima migrație planificată din lume a unei întregi națiuni, oferind rezidenților din Tuvalu dreptul de a trăi, munci și studia în Australia, cu același acces la beneficii de sănătate și educație ca și cetățenii australieni.
De asemenea, beneficiarii vizei nu sunt obligați să se mute și se pot întoarce acasă ori de câte ori doresc.
„Acesta ar putea fi un precedent, o premieră la nivel mondial, în care o cale de migrație este legată în mod explicit de schimbările climatice și de creșterea nivelului mării”, a declarat Wesley Morgan, cercetător asociat la Institutul pentru riscuri climatice și răspuns al Universității New South Wales, pentru New Scientist.
Combinată cu alte emigrări din Tuvalu, noua viză înseamnă că aproape 4% din populația țării ar putea pleca în fiecare an, a scris Jane McAdam, profesor de drept la Universitatea New South Wales din Australia, în The Conversation.
Dacă cifrele rămân aproximativ aceleași pe termen lung și oamenii nu se întorc acasă, aproape 40 % din locuitorii Tuvalu vor fi plecat peste 10 ani, a adăugat ea.
Australia ar putea încheia în viitor acorduri similare cu alte națiuni insulare din Pacific, cum ar fi Kiribati.