Vă amintiți povestea lui Sandy Bell, desenul animat japonez ce golea parcurile și locurile de joacă?

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.06.2023 - 19:26
Povestea lui Sandy Bell, desenul animat japonez ce golea parcurile și locurile de joacă - Foto: Youtube
Povestea lui Sandy Bell, desenul animat japonez ce golea parcurile și locurile de joacă - Foto: Youtube
Povestea lui Sandy Bell, desenul animat japonez ce golea parcurile și locurile de joacă - Foto: Youtube

Serialul Sandy Bell a fost difuzat în România în anii 90, la un deceniu după ce fusese lansat oficial. Despre acest film de animație japonez se spune că nu a fost ratat de niciun copil și că, atunci când se difuza, golea parcurile și locurile de joacă.

SHARE

Sandy Bell este un serial de animaţie japonez, care a avut un succes enorm în Asia, America Latină, ţările arabe şi Europa. În România, serialul de animaţie a fost difuzat la începutul anilor 90 și a fost primit cu mare bucurie atât de copii, cât și de părinți. 

De altfel, părinții și-au îndrumat copiii să îl vadă deoarece promova dreptatea, curajul, iubirea, credința, valori puse tot mai mult între paranteze de societetea noastră.

Povestea lui Sandy Bell, desenul animat japonez care golea parcurile și locurile de joacă

Dacă urmăriți comentariile de la finalul fiecărei serii veți putea vedea cât de iubit și popular a fost.

„Le-am prins pe absolut toate filrmele de animație din anii 90. Comparând cu ce consumă copiii azi, erau inocente și mult mai potrivite pentru copii. M-am uitat la toate desenele oricat de siropoase și favoritul meu a fost Sandy Bell, eram lipit de televizor când era ora copiilor”.

„Toţi, vreau să zic chiar TOŢI se uitau la Sandy Bell, inclusiv băieţii, chiar dacă nu le plăcea să recunoască. Sandy Bell a devenit pentru mulţi un model despre cum ar trebui să fie fata de vis şi, probabil, acum revăzând filmul, despre cum ar trebui să fie fiica de vis.”

„A fost serialul copilăriei mele.”

Haro! Sandiberu  este o capodoperă a studioului japonez Toei Animation. Mulţi scriu greşit „Bell” ca „Belle” – greşeală uşor de înţeles, dat fiind că românii au văzut filmul în franceză. 

Un serial despre valori

Într-o recenize bine scrisă în filme-carti.ro există și explicația pentru succesul acestei serii care vorbea despre valorile reale ale acestei lumi:

„Sandy are de-a face în jurul ei cu moartea, tâlhăria, avariţia şi orgoliul, dar are întotdeauna un răspuns demn şi plin de energie. Luptă pentru dreptate, îi apără pe cei sărmani şi străbate Marea Britanie şi Franţa într-un drum care o formează ca om şi ca jurnalist. De la copilaşul care se joacă în sat, devine reporterul profesionist, competitiv, în goană pentru a face lumea mai bună prin contribuţia sa.

Prin entuziasmul, implicarea şi prietenia sa, reuşeşte adesea chiar să câştige inamici de partea sa. Idealismul său este dublat şi de un spirit descurcăreţ care o sprijină în orice realizează. Emoţiile sale sunt autentice, vii şi molipsitoare. Atitudinea ei faţă de viaţă este foarte sănătoasă.”

Filmul de animație spune povestea unei fete pe nume Sandy Bell care trăiește, alături de tatăl ei și de câinele Tambour, în Scoția. Într-o zi îi cunoaște pe Mark, pe mama lui, contesa Wellington și pe înfumurata Kitty, fiica unor întreprinzători foarte bogați. Mark si Sandy se îndrăgostesc, însă viața lor nu va fi ușoară.
Mark pleacă să-și urmeze visul de a deveni pictor, iar Sandy pleacă pe urmele lui, încercând în același timp să-și găsească și mama despre a cărei existență nu avea prea multe informații. Sandy ajunge la Londra, unde devine jurnalistă și locuiește în casa familiei Ronwood. Însă pe urmele ei se află Kitty, care râvnește și ea la dragostea lui Mark.

Dragostea promisă

„După primele episoade, atât Sandy, cât şi Marc, băiatul de care s-a îndrăgostit în copilărie, îşi promit lor înşişi că vor străbate lumea fiecare în căutarea sa, descurcându-se singuri cu talentele specifice: Sandy cu scrisul, Marc cu pictura. Această premiză este încă mult mai încântătoare decât pare în primă instanţă, deoarece avem practic o inspiraţie excelentă şi nişte lecţii de viaţă despre copii şi adolescenţi în legătură cu a avea răbdare să te maturizezi înainte de a te arunca cu capul înainte în orice situaţie.

Iar această maturizare nu se face prin compromisuri şi renunţarea la idealuri, ci prin trăirea acelor idealuri morale în ciuda tuturor obstacolelor. La momentul potrivit, împlinirea sentimentală va apărea ca o cunună peste vieţile pe care fiecare din cei doi şi le construiesc prin propriile eforturi. În acest sens, Hello! Sandy Bell este şi una din cele mai reuşite poveşti de dragoste animate”, potrivit aceleiași surse.

Filmul a prins și a fost recomandat și de către părinți care și-au îndrumat copii să îl vadă pentru că promova valori educaționale.

De ce acțiunea a fost plasată în Scoția?

Creat în 1981 şi numărând 47 de episoade, serialul „Sandy Bell”, în original Hello! Sandybell, este povestea unui fete care trăieşte, alături de tatăl ei şi de câinele Tambour, în Scoţia.

Jurnaliștii scoțieni nu au putut clarifica dacă autorul seriei a fost în Scoția. Mai degrabă, nu.

„Poate cea mai remarcabilă fuziune a culturii scoțiene și japoneze între Rollermania și Aneka's Japanese Boy, spectacolul a fost o celebrare a tot ceea ce înseamnă tradiția scoțiană, cu cimpoieri din belșug și personaje purtând kilturi pe tot parcursul spectacolului.
Sandy Bell a pornit de la o idee originală a lui Jinbo Shiro, despre care se spune că a fost responsabil pentru popularizarea omniprezentului semn al păcii V, care este practic obligatoriu printre fanii manga japonezi atunci când pozează pentru fotografii.

Deși nu este clar dacă domnul Shiro, care a decedat în 1994, a vizitat vreodată Scoția pentru a se inspira, cu atât mai puțin cele mai renumite baruri folclorice ale țării”, scrie edinburgnews.com.

Popularul serial se găsește și azi pe DVD, youtube și, uneori, este redifuzat de canalele de desene animate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te