Înainte de Tom și Jerry ne uitam la Mihaela și Azorel. Cele 5 minute de fericire din „1001 de seri”

DE Alin Crișan | Actualizat: 01.06.2023 - 09:27
Desenul animat Mihaela
Nell Cobar și desenul animat Mihaela - Foto: Colaj
Fragment dintr-un interviu dat de Nell Cobar reviste Flacăra
Mihaela și Azorel - Foto: Captură video
Mihaela și Azorel - Foto: Captură video

Nell Cobar este creatorul popularului personaj de desene animate Mihaela. Animația a fost în vogă în epocă şi a avut succes pe mai toate meridianele lumii. A fost difuzat între 1970 și 1982 în cadrul emisiunii „1001 de seri”

SHARE

Cel care a desenat-o pe MIhaela a fost Nell Cobar s-a născut la data de 31 decembrie 1915 în București, într-o familie de etnie evreiască. Lui îi datorăm puținele minute de fericire pe care le puteai savura, în familie, alături de copii la televizor în perioada comunistă.

Povestea lui Nell Cobar, părintele Mihaelei

Nu a urmat studii superioare, debutând ca desenator la cinematograf în anul 1939. Primul desen animat l-a realizat în anul 1940, acesta fiind de fapt o reclamă pentru ciorapi.

Citește și: FOTO Satul cu 6.000 de locuitori care stau pe aceeași stradă, lungă de 9 km: E comparat cu Toscana

A publicat apoi caricaturi în publicațiile epocii și a colaborat cu Traian Popescu Tracipone la realizarea filmului de ficțiuni “Năzbâtiile lui Haplea”, produs în 1948.

Desenul animat, premiat la Veneția

În lunga sa carieră, artistul a creat peste 40 de filme de animație, cele mai multe inspirate de popularul personaj de desene animate “Mihaela”, printre ele aflându-se “Mulțumesc, Mihaela”, peliculă ce a fost premiată în 1971 la Festivalul de film pentru copii de la Veneția.

Mihaela, personajul inventat de Cobar, era o fetiță blondă cu codițe, care, alături de prietenul ei, cățelușul Azorel, trece prin fel de fel de situații inedite. 

Mihaela a fost personajul de desene animate cel mai îndrăgit de copii pe vremea comunismului. Filmele de scurtmetraj cu Mihaela au rulat între anii ’70 şi ’80 şi au avut un succes nebun.

 „1001 de seri” era o emisiune tv ce a fost difuzată la TVR începând cu anul 1970 şi până în 1982. Emisiunea era dedicată copiilor şi era difuzată la ora 19.20, înaintea jurnalului de ştiri. În cadrul ei era difuzată „Mihaela.”

Desenele animate „Mihaela“ au fost difuzate în perioada 1970-1980, însă imediat după această perioadă programula  fost scurtat, iar serialul preferat al copiilor a fost înlocuit cu propagandă comunistă“, a mai spus istoricul Nae Constantin.

Mihaela nu avea voce ca alți eroi de desene animate, deoarece serialul trebuia vândut în străinătate, iar datorită vocilor, dublajul complica lucrurile. Muzica a fost compusă de Margareta Pâslaru, potrivit adevărul.ro.

Nell Cobar declara despre desenele sale, într-un interviu, că „aproape nu există regizor care să nu fi abordat şi genul satirei în animaţie. Fireşte, fiecare şi-a tăiat „felia de tort” care i-a convenit: de la cel de ciocolată, adică mai cu dulceață, până la cel de lămâie cu migdale crude şi iz amărui”, potrivit magnanews.ro.

Citește și: Misterul „El Dorado-ului” de România: Locul unde au fost descoperite două minerale unice în lume

Emisiunea a luat sfârșit la mijlocul anilor 1980, după mulți ani de glorie, odată cu scurtarea programului de la televizor.

Vedetă la Montreal

În vara anului 1982, la scurt timp după revenirea dintr-o călătorie în Statele Unite, artistul a oferit un interviu revistei Flacăra:

“— Ce mai faceţi, Nell Cobar?

— Mulţumesc de întrebare. Sunt sănătos şi fac tot ceea ce am făcut şi până acum. Caricaturi.

— Veniţi după o lungă şi, s-o numesc, fructuoasă călătorie…

— A fost cel mai important eveniment din viaţa mea. De fapt, au fost două. Eu personal m-am pregătit pentru unul singur. Aşa a fost să fie să împuşc, cum se spune, doi iepuri dintr-o dată. Am lucrat, în timp, în ani, pentru o expoziţie personală de caricatură la Galeriile de Artă ale Bibliotecii Române din New York, în inima Manhatanului. În timp ce îmi prezentam expoziţia s-a petrecut şi al doilea fapt. Juriul Salonului internaţional de la Montreal m-a anunţat că am obţinut premiul cel mare.

— Cum aţi aflat vestea?

— Via Bucureşti. Am dat un telefon acasă ca să văd ce fac ai mei şi ce mai este nou prin țară. Mi s-a comunicat că mi-a sosit o telegramă prin care eram înştiinţat că am cucerit mult râvnitul premiu.

— O aşteptaţi?

— Da. În timpul expoziţiei mele de la New York m-am dus şi la Montreal. Am văzut expoziţia de caricaturi”, potrivit unui interviu din presa vremii. 

Citește și: Enigma satului din Apuseni unde Soarele răsare de două ori. A impresionat întreaga Europă

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, personajul Mihaela a reînviat într-o revistă lunară, cu același nume, dedicată copiilor și condusă de Nell Cobar.

Printre cei care au colaborat la această revistă s-a numărat și actorul Iurie Darie. Revista și-a încetat apariția după moartea lui Cobar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te