Povestea de viață a lui Robert Redford. Lupta cu boala și pierderea mamei și a fiului

DE Bianca Iosef | Actualizat: 22.01.2023 - 15:59
Robert Redford- Foto: EW

Robert Redford este unul dintre cei mai mari actori și regizori de la Hollywood. Acesta a câștigat mai multe premii de-a lungul carierei sale, printre care și Premiul Academiei. Însă viața de dinainte să ajungă în lumina reflectoarelor au fost una tragică.

SHARE

Nu este o exagerare să-l numim pe Robert Redford unul dintre cei mai importanți oameni din istoria Hollywoodului. Acesta este cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale în filme clasice precum „Barefoot in the Park”, „Jeremiah Johnson”, „The Sting”, „The Natural”, „Marele Gatsby” și „Toți oamenii președintelui”. Dar asta nu a fost suficient pentru Redford, care a devenit unul dintre primii actori care s-a îndreptat către regie, pentru care a câștigat un Oscar în 1981 pentru „Oameni obișnuiți”. 

Totuși, viața actorului nu a fost una ușoară. Aceasta a îndurat mai multe evenimente tragice de-a lungul vieții, printre care și pierderea mamei sale când era încă foarte tânăr, dar și decesul unuia dintre copiii săi.

Boala de care a suferit în copilărie

În 2011, Robert Redford a colaborat cu autorul Michael Feeney Callan pentru „Robert Redford: The Biography”, o privire exhaustivă și definitivă asupra vieții sale, care includea dezvăluiri necunoscute sau puțin cunoscute anterior despre viața personală a famosului actor.

Citește și: Alegeri prezidențiale în Cehia: Generalul Petr Pavel, favorit în sondajele pentru turul doi

Una dintre cele mai îngrozitoare povești a venit din copilăria lui Redford - când a fost diagnosticat cu poliomielită, boala devastatoare care duce la probleme severe de respirație, paralizie și adesea moarte. A fost eradicată aproape în întregime în anii 1950 cu un vaccin, dar Redford a crescut în perioada anilor 1930 și 1940, când poliomielita lua amploare.

Citește și: Vedetei braziliene Dani Alves nu îi priește la pușcărie. Ce spune o tânără că i-a făcut într-un club

"Nu a fost un caz de plămâni de fier. A fost un caz de poliomielită ușoară, dar a fost suficient de grav încât să mă bage în pat două săptămâni", a spus Redford. Acesta ar fi dezvoltat boala după ce a înotat în ocean. „Nu mă puteam mișca foarte bine, dar nu eram paralizat”. Și-a dat seama că are boala când s-a trezit într-o dimineață și nu-și putea mișca brațele sau deschide ochii.

A rămas fără mamă de tânăr

La scurt timp după ce și-a revenit după o criză de poliomieliă în copilărie, tânărul Robert Redford s-a confruntat cu o tragedie familială uriașă, ale cărei efecte aveau să fie resimțite ani de zile și să se sfârșească cu o moarte și mai prematură. Când Redford avea 10 ani, mama actorului, Martha Redford, a născut gemeni. Medicul ei a sfătuit-o să nu ma rămână înărcinată după nașterea lui Robert Redford pentru că fusese deosebit de grea din punct de vedere medical. „Şi-a dorit atât de mult o familie, încât a rămas din nou însărcinată”, a spus Redford. Gemenii au murit aproape imediat după naștere.

În timpul acelui episod medical haotic și traumatizant, Martha Redford a dezvoltat o tulburare de sânge, care avea să rămână o afecțiune permanentă, sâcâitoare până când a dus la o hemoragie care ar fi principalul factor care a dus la moartea ei în 1955. Aceasta avea 40 de ani; fiul ei avea 18 ani.

A fost aproape de moarte de mai multe ori

După cum a scris Michael Feeney Callan în „Robert Redford: The Biography”,America de după cel de-al Doilea Război Mondial din copilăria lui Redford a experimentat un rasism extraordinar și tensiuni rasiale. Crescând în sudul Californiei, Redford a fost prins în războaie între bande legate de rasă, agresat și împins de un membru al familiei Pachuck.

„A fost un copil pe nume Felix care m-a luat, probabil pentru că am mers la o școală bună, eram bun la alergat și eram popular printre fete și m-a bătut”, a spus Redford. „M-am întărit repede”, chiar dacă doar pentru supraviețuire, a spus el. La un moment dat, unele dintre acele bande agresive l-au convins pe adolescentul Redford să li se alăture pe acoperișul unei clădiri și, pentru a arăta cât de dur și macho se pretindea a fi, să sară de pe acoperiș. Redford a acceptat provocarea potențial mortală, iar saltul aproape l-a ucis.

Mai târziu, Redford a început să consume marijuana și s-a implicat într-o subcultură semi-legală, dacă nu ilegală, de curse prin Santa Barbara, California, la începutul anilor 1950. Pe drumul către o astfel de cursă, Redford a avut un accident în timp ce conducea cu 90 de mile pe oră și, conform biografiei sale, a supraviețuit incidentului, dar este „norocos că este în viață”.

Primul său fiu a murit în copilărie

La puțin mai mult de un deceniu după ce a îndurerat moartea imediată a fraților săi gemeni nou-născuți, Robert Redford s-a confruntat din nou cu pierderea tragică a unui copil - de data aceasta era propriul său copil, primul său descendent.

În 1958, s-a căsătorit cu Lola Van Wagenen, o istorică din Los Angeles. Cuplul a fugit și apoi s-a mutat rapid la New York, unde Redford a studiat la Institutul Pratt înainte de a fi distribuit într-o piesă. Până în 1959,  Redford începuse o familie care avea să includă în cele din urmă trei copii supraviețuitori. Primul născut, un fiu pe nume Scott, nu a trăit până la maturitate.

La doar 10 săptămâni, Scott Redford a murit din cauza sindromului morții subite a sugarului, o afecțiune misterioasă și încă prost înțeleasă numită și „moartea pătuțului”. „A fost o lovitură grea”, a spus Robert Redford în 1998. „A fost primul nostru copil. Eram la New York și eram năuciți. A fost foarte greu”, scrie Grunge.

Al doilea fiu a fost foarte bolnav

După pierderea timpurie și prematură a fiului Scott, Robert Redford și Lola Van Wagenen și-au construit o familie numeroasă, care ar include copiii James (sau Jamie), Shauna și Amy Redford. La fel ca fratele său decedat, fratele cel mai mare, Jamie, a avut probleme de sănătate în copilărie și de-a lungul vieții. Potrivit „Robert Redford: The Biography”, medicii l-au diagnosticat pe nou-născutul Jamie Redford cu un caz sever, potențial mortal, de boală a membranei hialine, o afecțiune respiratorie a sugarului, oferind șanse de supraviețuire de doar 40%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te