Alegeri prezidențiale în Cehia: Generalul Petr Pavel, favorit în sondajele pentru turul doi

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.01.2023 - 08:19
Alegeri prezidențiale în Cehia: Generalul Petr Pavel, favorit în sondajele pentru turul doi. / Foto: Profimedia

Generalul în retragere Petr Pavel conduce detaşat în sondajele de opinie cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale din Cehia.

SHARE

Generalul în retragere Petr Pavel avea un avans de 15 puncte procentuale faţă de fostul premier miliardar Andrej Babis, înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Cehia, prevăzut pentru 27-28 ianuarie, arată un sondaj prezentat sâmbătă de televiziunea publică, relatează News.ro, citând Reuters.

Cei doi se vor confrunta în al doilea tur de scrutin, care va începe vinerea viitoare, după ce Pavel a câştigat la limită în faţa lui Babis în primul tur al alegerilor, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute.

Citește și: Celebrul sit incaș Machu Picchu, închis pe termen nedeterminat. Sute de turiști au fost evacuați

Sondajul arătă că Pavel conduce acum cu 53% din intenţiile de vot, faţă de 38% pentru Babis, în timp ce 9% dintre cei intervievaţi erau indecişi.

Prezenţa aşteptată la vot ar putea atinge însă 84% la scrutinul de la sfârşitul săptămânii viitoare, cel mai mare nivel înregistrat vreodată la un scrutin prezidenţial din Cehia, potrivit sondajului. 

Citește și: Garry Kasparov: Dispariția lui Putin înseamnă victorie pentru Ucraina, democrație pentru Rusia

Funcţia de preşedinte nu are autoritate executivă, dar are puteri semnificative în ceea ce priveşte numirea prim-miniştrilor, a şefilor băncii centrale şi în nominalizarea judecătorilor pentru Curtea Constituţională. De asemenea, preşedinţii au un cuvânt de spus - deşi limitat - şi în afacerile externe.

Atât Pavel, un fost general care a deţinut o funcţie militară de rang înalt în cadrul NATO, cât şi liderul opoziţiei, populistul Babis, care a fost prim-ministru în perioada 2017-2021, ar avea probabil o orientare mai pro-occidentală decât actualul preşedinte, Milos Zeman, al cărui mandat se încheie, după ce a stat în fruntea statului ceh din 2013 .

Pavel, în vârstă de 61 de ani, este ferm pro-occidental şi susţine continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, precum şi adoptarea monedei euro.

Babis, în vârstă de 68 de ani, care a construit un imperiu chimic, agricol şi media, înregistrat acum în fonduri fiduciare, împărtăşeşte relaţiile calde ale lui Zeman cu premierul ungar Viktor Orban. În trecut, Babis s-a pronunţat împotriva ajutorului militar acordat Ucrainei şi şi-a afişat ambiţiile de a organiza un summit pentru pace, iar în ultima săptămână l-a atacat pe Pavel pentru că ar fi pro-război.

Pavel, susţinut de guvernul de centru-dreapta, l-a acuzat pe Babis de propagarea fricii.

Pe de altă parte, unii alegători cehi şi-au exprimat frustrarea că ambii câştigători ai primului tur au fost membri ai Partidului Comunist înainte de sfârşitul erei comuniste, în 1989. Babis a lucrat în comerţul exterior şi a fost înregistrat ca informator al poliţiei secrete din perioada comunistă, lucru pe care îl neagă. Pavel şi-a început cariera militară în anii 1980 şi s-a înscris la un curs de pregătire pentru serviciile de informaţii ale armatei, pe care l-a finalizat după prăbuşirea regimului comunist.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te