Pick-up-uri și viniluri, într-o mare digitală

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 17.08.2018 - 08:01
Audio-Technica AT-LP120

Sunetul este subiectiv. Fiecare definește „sunetul perfect“ conform propriilor valori și experiențe de audiție, dar un lucru este clar.

SHARE

Audiofilii adevărați nu se vor mulțumi niciodată doar cu experiența audiției on-line, folosind un serviciu de streaming live sau digital, chiar dacă vorbim despre modele de CD playere ultra-high-end ori despre alte medii de stocare, precum smartphone-ul sau hard disk-ul calculatorului de acasă. Prin urmare, cum căldura sunetului analog redat de pick-up-uri de pe viniluri este specială, aparatele care zgârie discurile cu acul au revenit la modă și sunt din ce în ce mai căutate. Prețurile pick-up-urilor pornesc de la circa 150-200 de euro, însă pot ajunge și la 10.000 de euro. 

Sony PS-LX300

Pentru audiofilii aflați la început de drum, care vor să pătrundă în lumea sunetului analog cald fără a face o investiție consistentă, Sony PS-LX300 este un „entry-level“ cu un raport calitate/preț foarte bun (150-200 de euro). 

Pick-up-ul are un sistem de antrenare cu curea și două viteze, 33 1/3 rpm și 45 rpm, și doză Moving Magnet cu ac de diamant. Ieșirea analogică a sunetului se face pe două canale (cablu RCA), însă aparatul dispune și de ieșire USB, făcând conversia de la vinil la formatul MP3. 

Audio-Technica AT-LP120

Gama de pick-up-uri a japonezilor de la Audio-Tehnica poate satisface toate pretențiile și gusturile. Audio-Technica
AT-LP120 este un model performant, cu un preț accesibil (350-400 de euro). Sistemul de antrenare este unul de tip
„direct-drive“, cu trei viteze (33 1/2 rpm,
45 rpm și 78 rpm) și reglare stroboscopică a turației. Pick-up-ul cu platan din aluminiu este prevăzut, de asemenea, și cu un
slider pentru „pitch control“, pentru reglarea manuală fină a turației. Iar brațul de tip „S“ are un cap detașabil, HS 10, care se potrivește cu o gamă largă de doze. Apăsarea acului pe disc este reglabilă manual. În ceea ce privește redarea sunetului, pick-up-ul dispune de o placă de conversie analog-digitală, care permite digitalizarea vinilurilor cu ajutorul unui soft special.

Pro-Ject Signature 12

De peste 50 de ani, pick-up-urile producătorului ceh Pro-Ject se numără printre cele mai apreciate și respectate în lumea audiofililor pasionați. Dacă produsele„entry-level“ pornesc de la trei, patru sunte de euro, cei mai pretențioși și cu buzunarul adânc pot alege modelul ultra-high-end Signature 12, al cărui preț ajunge la aproape 10.000 de euro. 

Sistemul de acționare cu un singur pivot și curea asigură funcționarea fără vibrații, iar platanul cu levitare magnetică și picioarele magnetice, care decuplează șasiul de  „suprafață“, garantează o silențiozitate deplină a mecanismului. Iar brațul pick-up-ului poate fi dotat cu aproape orice fel de ”doză“, oferind posibilitatea alegerii contragreutăților adecvate și multiple reglaje. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te