Peru. Pe urmele incașilor

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 25.01.2019 - 11:04
Machu Pichu

Desfășurarea celei de-a 41-a ediții a Raliului Dakar în Peru a readus în prim plan această destinație fascinantă din America de Sud.

SHARE

Imaginați-vă 10.000 de ani de istorie și o civilizație dispărută, cea incașă, cuprinși într-o singură țară, care poate fi vizitată pe îndelete în circa două săptămâni. 

Începând cu orașele coloniale, Lima și Arequipa, și cu cele tradiționale, precum Cusco sau Puno, continuând cu peisajele fascinante din Munții Anzi și terminând cu una dintre cele șapte noi minuni ale lumii, Machu Picchu, fără a uita însă jungla amazoniană, Peru este o destinație perfectă pentru o vacanță inedită. Aventura plină de mister poate să înceapă cu vizitarea capitalei peruane, unde veți fi surprinși de stilul colonial al clădirilor și al catedralelor. Din agendă nu trebuie să lipsească, de exemplu, Larco Herrera, cel mai important muzeu din Peru, renumit pentru cele peste 45.000 de piese ale colecției private deținute de Rafael Larco Herrera (1901 - 1966), tatăl unuia dintre cei mai importanți arheologi din Peru. Exponatele aparțin culturilor pre-inca și includ colecții extraordinare de obiecte din ceramică, obiecte folosite în cadrul ritualurilor funerare și diferite bijuterii din aur și pietre prețioase.

Apoi, puteți continua aventura pe spectaculoasa autostradă Pan-American Highway, construită la granița dintre Oceanul Pacific și Desertul Atacama, către Rezervația Naturală Paracas, unde sunteți invitați într-o minicroazieră pentru a admira biodiversitatea Insulelor Ballestas. Dacă nu vă vor impresiona leii de mare sau focile, cu siguranță o vor face pinguinii.

Adevărata incursiune pe urmele fascinantei civilizații incașe dispărute începe, însă, după un zbor peste inexplicabilele Linii de la Nazca. „Zgâriate“ între anii 500 î.e.n și 500 e.n. pe o suprafață de circa 450 kilometri pătrați în Deșertul Sechura, desenele reprezintă animale, plante, ființe imaginare și diferite forme geometrice. Iar enigma asupra rolului acestora încă planează.

Primul contact cu incașii are loc la Cusco, fosta lor capitală. Koricancha este un faimos templu dedicat Zeului Soarelui, iar Sacsayhuaman, o fortăreață imensă. Apoi, trebuie să mergeți într-o călătorie inedită cu trenul Vistadome, de-a lungul râului Urubamba și a Văii Sacre. Destinaţia? Machu Picchu, cel mai cunoscut simbol al Imperiului Incaș.

„Orașul pierdut“ se află pe o coastă de munte, la 450 de metri deasupra fluviului Urubamba, un afluent al Amazonului. Complexul se întinde pe 32.500 de hectare, însă zona construită, care cuprinde 172 de locuinţe, este concentrată pe un platou ce măsoară 530 de metri în lungime şi 200 de metri în lăţime, înconjurat de terase destinate agriculturii. Citadela a fost descoperită abia în anul 1911, de către Hiram Bingham, și se spune că a fost construită la mijlocul secolului al XV-lea, ca staţiune montană pentru nobilimea incaşă.

Aventura poate continua cu Ollantaytambo, o locație incașă strategică, situată la o altitudine de 2.800 metri, și cu parcurgerea Drumului Soarelui, drum despre care se spune că a fost străbătut de întemeietorii Imperiului Incaș, de la locul în care s-au născut - Lacul Titicaca, până la Cusco.

Pe Lacul Titicaca nu trebuie să rataţi ocazia unică de a păși pe „insulele“ din stuf ale indienilor Uros. Comunitatea indienilor Uros deține un număr aproximativ de 45 de insule plutitoare, iar cea mai mare dintre ele găzduieşte zece familii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te