La ce preț se vinde un aparat video și casete cu Van Damme sau Michael Jackson. Oferta este uriașă

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.03.2023 - 18:39
Casetele și video-urile la mare căutare pe Internet - Foto: olx.ro
Casetele și video-urile la mare căutare pe Internet - Foto: olx.ro
Casetele și video-urile la mare căutare pe Internet - Foto: olx.ro
Casetele și video-urile la mare căutare pe Internet - Foto: olx.ro

Casetele video sunt la mare căutare pe Internet la 30 de ani distanță, existând o piață imensă. Este un semn că există o nostalgie după vremurile în care aveai cinematograf clandestin la tine acasă.

SHARE

Pe Internet există o piață uriașă de vânzare a aparatelor video, dar și a casetelor. Chiar dacă, din punct de vedere tehnologic, aparatele video sunt mult depășite. 

Pe unul din cele mai importante site-uri de vânzări, sunt sute de anunțuri prin care se tranzacționează video și casete. 

Citește și: EXCLUSIV Traficanți din 16 țări aduc tone de droguri în România. Există un specific pe regiuni

Casetele video costă 5 lei și se vând ca hainele second-hand.

Dar șase casete cu Michael Jackson sunt 399 de lei.

„Proveniența lor este din Germania, ele conțin filme, documentare calitatea lor este perfectă”, sunt detaliile. Adică, se vând la sac. Tot cinci lei costă casetele video cu desene animate „colecție anii 70 - 90”.

Casetele și video-urile, din nou, la mare căutare

Dacă ai casete video noi, sigilate poți lua 25 de lei pe ele. Cele „interzise minorilor” cu Playboy costă 15 lei.

Un Video Panasonic NV-SJ407 cu 4 capete costă 250 de lei, iar un altul Sony - 350 de lei. Un video LG e ceva mai ieftin - 260 de lei. dacă ți-ai pierdut telecomanda de la video nu trebuie să fi supărat. Se găsesc de vânare pentru 50 de lei. 

Citește și: VIDEO 10 bulgari pescuiau calcan și rechin în zona economică exclusivă a României în Marea Neagră

Prețurile cresc pentru aparatele nefolosite-sigilate. Un video Orion costă 300 de lei. Cel mai scump este VHS Video recorder Panasonic NV-SJ407 , 4 capete la prețul de 500 de lei.

Coperțile de casete video și cablurile se vând pentru 5 lei. Casetele video originale cu filme românești - seria B.D - spre exemplu se vând cu 20 de lei.

Cinematograf ilegal

Cine avea aparat video înainet de 1989 era om. Ele nu se găseau de vânzare în comerț, dar erau aduse de cei care aveau posibilitatea de a călători în strănătate. Sportivii și fotbaliștii în primul rând aduceau aparate video. 

„Fotbaliștii aduceau orice din deplasări, cafea, whisky, țigări. De exemplu cantonamentele se făceau în funcție de nevoi. Nu noi, conducerea lua decizie, însă și oficialii tot în România trăiau. Era nevoie de cafea sau blugi, mergem la greci sau la prietenii din Liban, aveau prețuri bune, vrem  electrocasnice, mergem în vest, în Germania sau în Olanda. Și tot așa. Eu, toată cariera fiind un jucător de bandă, m-am dezvoltat pe casetele video.

Filme, fire artistică. Erau căutate de toată lumea, de la cei de sus, care le primeau gratis, până la cei care aveau video și, la rândul lor, tăiau bilete la intrarea în sufrageria în care se strângea tot blocul.

Pe această nișă mai erau regretatul Bubu Sotir (n.r. fost cameraman al echipei naționale de fotbal), Victor Comuzinschi și Dinu Popescu (n.r. fost poloist la Dinamo și la echipa națională).

Noi aduceam casetele cu filmele din străinătate, însă trebuiau traduse. Cu traducerea ne mai ajuta distinsa doamnă Irina Margareta Nistor (vocea unei generații). Și unde crezi tu că era “studioul” de înregistrare? La Țălnar (fost fotbslist la Dinamo n.red) în apartament, pe Calea Moșilor! Aveam și departament de distribiție, bine, nici nu era greu la ce cerere exista”.

Nu era ușor să traduci un film, nu mă puteam opri și să reiau, filmul, trebuia tradus de la un capăt la celălalt, din prima, fără să oprești, să revii. E clar că milițienii știau, însă ne lăsau, era cu voie de la ei”, povestea Irina Margareta Nistor.

Filiera fotbalistilor

„Eram la Victoria și ne întorceam de la un meci din Cipru, la Larnaca (n.r. Victoria a eliminat, cu o dublă victorie -3-0, 1-0-, în sezonul 1987-1988, în primul tur al Cupei UEFA, formația EPA Larnaca) și avionul nu a putut să se ridice de pe pistă din cauză că era plin de marfă. Pur și simplu nu s-a ridicat! La București au fost nevoie de trei camioane, le-au băgat pe pistă pentru a descărca toată marfa. Blugi, casete, electrocasnice, saci întregi.

  

Ce era acolo! Tot ce am prins, am luat. E adevărat că la Victoria era mai ușor de adus, nu prea își bagău vameșii mâna în saci!”, povesta Cornel Țălnar pentru prosport.ro

Preț fabulos

Un video costa între 30 și 40.000, jumătate din valoarea unei mașini Dacia. Cei care aveau astfel de aparate încercau să își scoată investiția și organizau seri cladestine de filme unde vizionaea era între 5 și 10 lei. Filmele erau, în principal, de acțiune cu Charles Bronsov, Chuck Norris, Van Damme, Stalone, Arnold Schwarzenegger. 

Exista, evident, riscul să fi turnat de către cineva că dețineai astfel de aparate „capitaliste” și atunci aveai mari probleme cu oragnele de miliție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te