Ovidiu Schumacher, vânătorul din „Operațiunea Monstrul”: „Îmi lipsesc prietenii şi umorul românesc”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.07.2024 - 15:36
Ovidiu Schumacher a fost vânătorul-scriitor în filmul „Operațiunea Monstrul” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Ce s-a întâmplat cu Ovidiu Schumacher, vânătorul din „Operațiunea Monstrul”: Îndrăgitul actor a fost o prezență nelipsită din filmele românești înainte de 1990. Dar, după aceea, brusc, a dispărut din atenția publicului.

SHARE

Ce s-a întâmplat cu Ovidiu Schumacher, vânătorul din „Operațiunea Monstrul”? Îndrăgitul actor a fost unul dintre personajele principale ale neuitatei producții din 1976, una dintre cele mai bune comedii românești, în care a jucat alături de titani precum Toma Caragiu, Marin Moraru și Octavian Cotescu.

Brusc, după 1990, cel căruia prietenii îi spuneau Schumi, a dispărut din viața artistică autohtonă.

Ovidiu Schumacher, vânătorul din „Operațiunea Monstrul”: „Îmi lipsesc prietenii şi umorul românesc”

„Operațiunea Monstrul” din 1976 rămâne unul din punctrle de referință ale comediilor românești din toate timpurile.

Beneficiind de o distribuție de excepție și ajutată de un scenariu girat de Titus Popovici, a cărui autoritate îi îndepărta și pe cei temuți cenzori, producția a rămas, și astăzi, la fel de savurosă ca în ziua lansării, acum 48 de ani.

Ovidiu Schumacher era la acea vreme un actor de 33 de ani, a avut șansa să fie distribuit de regizorul Manole Marcus în rolul vânătorului aureolat de scrierea unor articole într-o revistă pentru vânători și pescari, cu obiceiuri militărești și care scria de zor într-un caiet, cu vădită nemulțumire, ceea ce îi pune pe gânduri pe ceilalți participanți la escapadă.

„Jur să nu mai vin în Deltă decât singur”, este propoziția care acoperea pagini întregi, fiind, de altfel, singura însemnare pe care „marele” scriitor-vânător o făcuse în caiet, spre uimirea curioșilor Toma Caragiu, Octavian Cotescu și Marin Moraru. O propoziție ce a intrat, însă, în istoria anecdotică a cinematografiei noastre.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița cucerită de Octavian Cotescu într-o gară. Rolul care a doborât-o

Ovidiu Schumacher s-a născut la 26 iulie 1942, în Moreni, județul Dâmbovița și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“ , promoţia 1965.

Ulterior, a devenit actor, până în 1968, la „Teatrul Municipal „George Bacovia” din Bacău, apoi la Teatrul Bulandra din Capitală.

Ovidiu Schumacher, la nici 30 de ani, la probele pentru unul dintre filmele din seria „Brigada Diverse”, în care a fost „omul-statuie” - Foto: Facebook/Cineclic

De asemenea, a lucrat și ca asistent universitar la I.A.T.C., la clasa profesorului Octavian Cotescu, de care l-a legat o frumoasă prietenie.

Până în 1990, „Schumi, cum îi spun apropiații, apăruse în nu mai puţin de 40 de filme, de la „BD intră în acţiune“ (1970), până la „Felix şi Otilia“ (1972), „Dincolo de nisipuri“ (1974), „Tănase Scatiu“ (1976), „Profetul, aurul si ardelenii“ (1978) și„Drumul oaselor“ (1980), până la „Ştefan Luchian“ (1981), „De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), „Faleze de nisip“ (1983) „Moromeții” (1987), sau „Primăvara bobocilor“ (1987).

În 1990 decide să emigreze cu familia în Germania, unde se va stabili definitiv. Acolo, joacă în câteva filme și devine profesor de actorie la Institutul de Artă Teatrală Athanor (Athanor Akademie) din Passau, în apropiere de München (Germania), condus de regizorul David Esrig.

Actorul, care pe 26 iulie va împlini 82 de ani, a rămas singurul supraviețuitor al distribuției principale de vis a filmului menționat la început. 

Citește și: Cine a fost ultimul artist care l-a văzut pe Toma Caragiu înainte să moară la cutremur? Nu era soția

Într-un interviu pentru adevarul.ro, Ovidiu Schumacher a rememorat atmosfera de la filmări, dând „din casă” și câteva secrete din timpul realizării peliculei. 

„În „Operaţiunea Monstrul” nu vorbim despre platou de filmare, pentru că am filmat mai mult afară: pe un ponton mişcător, care se plimba în jurul Vilei 23, în Deltă. Era o echipă foarte mică, după cum ştiţi, distribuţia e restrânsă, dar era, de fapt, o familie foarte mare, condusă de Manole Marcus, care lucra în echipă, încă din studenţie, cu operatorii Alexandru Întorsureanu şi Gheorghe Fischer...

Sunt operatorii cu care am colaborat şi la „Felix şi Otilia” (filmul regizat de Iulian Mihu în 1972). Aşadar, era o atmosferă prietenească la filmări, atât în Deltă, cât şi pe bucăţile care au fost filmate în interior (cadrele filmate în cort) şi care au avut loc în Bucureşti, la Casa Scriitorilor, la Mogoşoaia.

Celebra secvenţă cu bicicleta galbenă a fost filmată la Mogoşoaia, noaptea. La Mogoşoaia trebuia să apară peşte proaspăt în fiecare zi, prin urmare, în fiecare noapte venea din Deltă... peşte proaspăt”, spunea actorul.

Cei patru care au speriat Delta: Marin Moraru, Toma Caragiu, Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher - Foto: adevarul.ro

El mai adăugat că îi este dor de vechii prieteni și colegi de filmare, recunoscând că era mai apropiat de Octavian Cotescu.

„Sigur că în această combinaţie – Toma, Marinuş, Octavian – cel mai drag inimii mele era Octavian Cotescu. Cu Octavian Cotescu (nr. - decedat în 1985) am lucrat ani de zile la facultate – am avut două promoţii pe care le-am coordonat împreună.

Ne leagă nu numai această prietenie, nu numai această colaborare la institut, Octavian Cotescu şi Valeria Seciu (n.r. - marea actriță era soția lui Cotescu) sunt şi naşii fetelor mele. Aşa că relaţia noastră a fost mult mai apropiată, mai directă.

Din păcate, Toma ne-a părăsit foarte repede (n.r. - a murit în cutremurul din 4 martie 1977). Am rămas în legătură cu Marin (n.r. - Marin Moraru a decedat în 2016), pe care l-am prins şi în Germania de câteva ori, la Athanor Academie, unde a lucrat cu David Esrig, unde am ajuns şi eu să lucrez mai târziu”, a mai mărturisit Schumacher.

Citește și: De ce fiul lui Octavian Cotescu și al Valeriei Seciu s-a călugărit și a plecat din România?

Cu aceeași ocazie el a recunoscut că îi lipsesc „prietenii și umorul românesc”, dar a încercat să compenseze acest lucru adunând o colecție superbă de icoane pe sticlă.

Anna Schumacher, fiica actorului, cunoscută din rolul interpretat în serialul „Hackerville” - Foto: bloguluotrava.ro

„Îmi lipsesc prietenii şi umorul românesc, dar am o colecţie de icoane pe sticlă superbă, jumătate am cumpărat-o la Munchen şi pe cealaltă jumătate am pictat-o singur. Aşa că sunt acasă în România, chiar dacă sunt în Munchen”, a mai adăugat actorul, în interviul menționat.

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că Schumi este tatăl actriței Anna Schumacher, devenită cunoscută datorită rolului Lisa Metz  din serialul „Hackerville”, serial produs de produs de Cristian Mungiu şi Tudor Reu și difuzat, ăn toamna lui 2018, pe HBO.  

Anna este născută în 1980, la București și, conform propriilor mărturisiri, s-a îndrăgostit de actorie, „pe culoarele Teatrului Bulandra, din Bucureşti, unde tatăl meu era actor”.

„M-au fascinat mirosul din teatru, umorul şi costumele actorilor, scârţâitul podelelor din lemn, piesele de teatru pe care le vedeam adesea. Întreaga atmosferă de acolo mi se părea magică”, a mai spus ea, potrivit gazetaromaneasca.com.

Anna Schumacher avea doar 10 ani, când familia s-a mutat în Germania. Acolo a studiat arta dramatică la Universitatea de Muzică și Teatru din Rostock, a lucrat la Teatrul de Stat Mecklenburg din Schwerin, Kammerspiele din Landshut și s-a implicat activ în diverse producții cinematografice și de televiziune, scrie icr.ro.

În privința carierei fiicei sale, Ovidiu Schumacher a mărturisit că nu a încurajat-o pe acest drum, ba chiar a încercat să-i deturneze intențiile de a fi actriță.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care nu suporta să filmeze. A iubit o singură femeie

„Eu nu am sfătuit-o să facă actorie. Dimpotrivă, am încercat să-i deturnez elanul, dar nu s-a putut: ea a vrut, a făcut – mă bucur, nu e uşor, e chiar uneori foarte greu, dar peste tot este acelaşi lucru, în profesia asta nu poţi să planifici nimic.

Dar lucrează, e bine... Nu a fost dorinţa mea cea mai arzătoare să fie actriţă. Dar asta s-a întâmplat – foarte bine!”, a mai spus actorul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te