O pictură evaluată la 15.000 de dolari s-a vândut cu 13,8 milioane de dolari. Care este explicația?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.12.2023 - 20:48
Pictura „Adorația magilor”, vândută la licitație - Foto: Facebook/Sotheby's

O pictură evaluată inițial la 15.000 de dolari s-a vândut cu 13, 8 milioane de dolari. Totul s-a petrecut la o licitație a celebrei case Sotheby's. Lucrarea era considerată una obișnuită, în ciuda vechimii sale. Dar asta doar până când experții au descoperit anumite amănunte.

SHARE

O pictură evaluată la 15.000 de dolari în urmă cu doar doi ani s-a vândut cu 13,8 milioane de dolari la o licitație organizată, miercuri de Sotheby's. Schimbarea de valorizare s-a petrecut după ce experții au analizat mai îndeaproape tabloul și au descoperit cine l-a realizat, de fapt.

O pictură evaluată la 15.000 de dolari s-a vândut cu 13,8 milioane de dolari. Care este explicația?

Pictura vândută, miercuri, la licitația Sotheby's, se numește „Adorația magilor” și fusese practic nevăzută din anii 1950, când a ieșit la iveală pentru prima dată. 

A fost achiziționată de colecționarul J.C.H. Heldring din Amsterdam în 1955. Văduva acestuia l-a vândut unei familii germane în 1985, unde a rămas până când a fost vândut de Christie's la Amsterdam în urmă cu doi ani.

La momentul acelei vânzări, o altă casă faimoasă de licitații, Christie's, a atribuit scena biblică așa-numitului „Cercul al lui Rembrandt", sugerând că a fost realizată de un student sau de un artist apropiat de celebrul pictor Rembrandt van Rijn (1606 - 1669), potrivit CNN.

Astfel, în 2021, Christie's a estimat valoarea acesteia între 10.000 și 15.000 de euro (pe atunci între 10.600 și 15.900 de dolari).

Citește și: Chitarele legendelor rock Eric Clapton şi Kurt Cobain, scoase la vânzare. Prețurile sunt fabuloase

Tabloul monocromatic, care măsoară 25 x 18 centimetri, a fost achiziționat de un cumpărător anonim pentru 860.000 de euro (aproximativ 910.000 de dolari) la acea licitație din 2021 - de peste 50 de ori mai mult decât valoarea estimată a picturii la momentul respectiv. 

Ulterior, pictura a fost identificată ca fiind „o lucrare de mare importanță” a pictorului olandez, potrivit unui comunicat de presă al Sotheby's publicat înainte de vânzarea de miercuri.

După ce cumpărătorul anonim a trimis tabloul la Sotheby's, casa de licitații a demarat un proiect de cercetare de 18 luni pentru a ajunge la adevărata atribuire și valoare a picturii.

Examinarea, care a implicat raze X și imagistică în infraroșu, precum și discuții intense cu cercetători importanți ai lui Rembrandt, a condus Sotheby's la concluzia că tabloul este „o lucrare autografă a lui Rembrandt”.

Prin urmare, spre deosebire de ce se întâmplase cu doar doi ani în urmă, Sotheby's a dat lucrării, înainte de vânzare, o valoare estimată între 12,6 și 18,8 milioane de dolari.

Casa de licitații crede că a fost pictată la începutul carierei lui Rembrandt, în jurul anului 1628, când avea 21 sau 22 de ani și locuia în orașul olandez Leiden.

Citește și: 100.000 de lire sterline ar putea costa versurile scrise de mână, de un mare muzician

Marea majoritate a operelor lui Rembrandt se află în muzee din întreaga lume, iar aproape toate cele care au ajuns la licitație în ultimele trei decenii "au fost portrete sau studii ale unor capete de personaje unice", potrivit comunicatului Sotheby's.

Ca atare, „Adorația magilor”, care descrie întâlnirea dintre cei trei magi și pruncul Iisus, a reprezentat o „oportunitate fantastică” în lumea artei, a declarat pentru CNN, înainte de vânzare, George Gordon, co-președinte al Old Master Paintings Worldwide la Sotheby's.

„Aș spune că este deosebit de important pentru că adaugă la înțelegerea noastră despre Rembrandt la această dată crucială în dezvoltarea și cariera sa, când era în mod clar foarte ambițios și se dezvolta foarte repede ca artist”, a spus Gordon, conform sursei citate.

Cea mai veche referire la acest tablou pare să fie din inventarul din 1714 al unui colecționar din Amsterdam, Constantijn Ranst.

A fost apoi pusă în vânzare în 1814 și din nou în 1822, după care a dispărut de la vedere până la mijlocul secolului al XX-lea.

Citește și: Castelul Calendar cu 365 de ferestre și patru turnuri este scos la vânzare. 2,1 milioane de euro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te