Nae Lăzărescu: 3 divorțuri de aceeași femeie, altul în ziua nunții. Ultima iubire cu 27 ani mai mică

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.01.2023 - 18:17
Vasile și Nae - Foto: Teatrul Tănase

Nae Lăzărescu ar fi împlinit, azi, 83 de ani. A iubit mult viața și femeile, fiind căsătorit de cinci ori. Și publicul l-a iubit foarte mult umplând sălile de spectacol, mai ales la scenetele sau piesele în care juca alături de Vasile Muraru.

SHARE

Actorul Nae Lăzărescu s-a născut la 30 ianuarie 1940. A studiat la Academia de Studii Economice din Bucureşti, dar a fost pasionat de teatru din copilărie, când mergea la spectacole de estradă.

Despre copilărie

Despre tatăl sau, a povestit că: "A făcut frontul, și contra rușilor, și contra nemților, că orice român prost, și s-a întors bolnav, n-a mai durat. Mama s-a chinuit, s-a zbătut, nu știu cum a făcut, infernal de greu. Lucra ce găsea, nu era nicio problemă, când încă munca nu era o rușine, că acum. Dar nu eram pretențios."

”Am prins toate nenorocirile posibile. Ţîn minte perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Am prins seceta din 1946, zăpezile din 1953, două cutremure majore… Nu suport mămăliga. La şcoală, mămăliga era pe cartelă“, povestea actorul.

A fost pasionat de mic de teatru. ”Eu am fost la înmormântarea lui Constantin Tănase (n.r. – august 1945). Nu îl ştiam. Eram în cârcă la tata. Lumea râdea în loc să plângă, nu îl vedeau mort! Era de fapt ultimul spectacol al lui Tănase“, mărturisea Nae Lăzărescu.

A divorțat de trei ori de aceeași femeie

În facultate s-a căsătorit pentru prima oara, dar căsnicia s-a terminat înainte de a începe bine: "Eram în facultate, era o colegă de an. Am luat doua salamuri, vreo patru pâini, de băut câte ceva, nu eram cu băutul, la ea acasă. În noaptea nuntii mi-a zis : 

„Ce faci, nu pleci? Că știi că eu sunt în doliu după bunica-mea, nu s-a făcut anul”. „Păi rămâi cu bunica-ta”. Și s-a terminat prima căsătorie.

La 26 de ani, s-a căsătorit pentru a doua oara și a rămas alături de soție pentru 10 ani. Chiar el a recunoscut că nu era doar cu nevasta. A ajuns pentru a doua oara la despărțire și a încercat de 3 ori să divorțeze: "Am avut trei divorțuri de aceeași femeie, că la un nebun... numai așa. 

Când eram în pronunțare, a venit hotărârea cu divorțurile, a lui Ceaușescu și toate care erau pe rol, au intrat în noua legislație. Ia-o de la capăt, iar. Dacă nu faci ștergerea din acte, se anulează hotărârea judecătorească și rămâi căsătorit cu respectiva. Intram deja în bigamie și bigamia se pedepsește greu, cu doua soacre."

„M-a trimis a doua după pâine și am venit după vreo lună jumate și tot ea cu gura mare, că nu e pâinea proaspătă. Am avut neveste bune, eu eram al dracu'."

Am avut cinci neveste. Am ţinut la toate şi sunt ale dracului de multe! Eu fiind un om sărac, cu lefuri de mizerie. Moldoveanca însă m-a potolit“, povestea Lăzărescu, într-un interviu din 2011, publicat pe site-ul Teatrului „Constantin Tănase“.

„Am trecut prin patru divorțuri.  Și toate au fost divorțuri americane, adică îmi luam un schimb de haine și plecam din casă. Când eram cu a doua nevastă, am coborât până la colț să iau pâine și m-am întors peste o lună și jumătate. A îndurat și ea, săraca, zece ani, cât să mai indure. Credeti că ele de bine au plecat?! Și le-am iubit pe toate, dar am mai și căzut în freză după câteva!”

Mai tânără cu 27 de ani decât Nae Lăzărescu, Marcela Avram a fost ultima soție a lui Nae. I-a fost colegă la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din București, apărând și pe scenă cu regretatul actor. Cei doi au fost căsătoriți mai bine de 25 de ani, iar relația lor, una extrem de fericită, a fost umbrită doar de regretul lui Nae Lăzărescu că nu au avut împreună un copil.

Ultima cortină

"Deşi era bolnav, a fost foarte discret, pentru că nu voia să întristeze lumea, a fost un tip discret care nu-şi dădea decât pe scenă obolul, în rest voia să treacă neobservat. Nae Lăzărescu a însemnat foarte mult pentru Teatrul 'Constantin Tănase', pentru public şi pentru cei pe care l-au cunoscut şi pentru cei pe care i-a ajutat şi pe care i-a înveselit o viaţă de om", a afirmat Vasile Muraru, partenerul său de scenă.

Nae Lărărescu a trăit în sărăcie în ultimii ani de viață. A locuit într-un apartament oarecare, în cartierul bucureștean Titan, dintr-un salariu de 2.000 de lei. Nae Lăzărescu a murit de ciroză pe 19 decembrie 2013.

 

Câteva repere

"Am avut mai multe modele. Atunci Franţa deţinea crema comicilor. Bourvil, Fernandel, mai târziu au apărut Jean Le Trevle şi mulţi alţii. Marcel Sardou, celebru critic de film, spune că cel mai bun film trebuie să îl facă englezii, să îl finanţeze americanii şi să îl vadă francezii", a spus actorul.

A fost, totodată, scriitor, autor de texte memorabile pentru Revista românească, cunoscut publicului larg îndeosebi pentru scenetele de comedie realizate împreună cu partenerul său de scenă, actorul Vasile Muraru. Cei doi au debutat pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" în 1982 şi au jucat împreună în mii de spectacole.

A jucat, deopotrivă, în spectacole de teatru şi în filme. Din filmografia sa amintim: "Grăbeşte-te încet" (1981), "Şantaj" (1981), "Baloane de curcubeu" (1982), "Viraj periculos" (1983), "Căsătorie cu repetiţie" (1985), "Maşini" (2006), "Mama ei de tranziţie!?!" (2011). A jucat în numeroase spectacole, majoritatea pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase": "Bufonii regelui" (coautor), "Cheia succesului sau Titanic vals", "Cine râde ... ăla eşti", "Dai un ban dar face" (autor), "Doctor fără voie", "Doi băieţi cu sticleţi", "Hai noroc, Tănase! " (coautor).

În stagiunea 2012-2013, Nae Lăzărescu a jucat în spectacolele sale: "Revista revistelor", "Idolii femeilor", "Arca lui Nae şi Vasile", "Comedie pe Titanic", "Veselia nu-i în criză" şi "Piei, drace!!!", care a avut premiera la 31 ianuarie 2013. La 26 octombrie 2012, cuplul Nae Lăzărescu-Vasile Muraru a fost sărbătorit la Sala Palatului, cu ocazia unui spectacol dedicat aniversării a 30 de ani de teatru, muzică şi film.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te