Legenda Sfântului Gheorghe. Cum l-a învins pe balaur și ce este total interzis să faci în această zi

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.04.2023 - 14:17
Sfântul Gheorghe pictură Imagine cu rol ilustrativ Foto: captură Alba24
Sfântul Gheorghe pictură Imagine cu rol ilustrativ Foto: captură Alba24

Sfântul Gherorge este sărbătorit de credincioși pe 23 aprilie. În icoane el apare ca biruitorul de balaur. A făcut multe minuni și și-a dat viața pentru credință. Românii au o serie de superstiții legate de această zi.

SHARE
Sfântul Gheorghe este sărbătorit de credincioşi în fiecare an, pe 23 aprilie, dată care este considerată începutul verii pastorale.
 
De sfântul Gheorghe își serbează ziua peste un milion de români.

Legenda Sfântului Gheorghe. Cum l-a învins pe balaur și ce este total interzis să faci în această zi

Sfântul Gheorghe 23 aprilie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. 

S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele.

Citește și: Ce se întâmplă în noaptea de Sfântul Gheorghe. Superstițiile de groază în care cred românii

În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină.

A fost întemnițat și torturat pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.

Martorii suferințelor Sfântului Gheorhe, uimiți de puterea sa de a rezista la durere, au renunțat la credința în zeități păgâne, îmbrățișând creștinismul.

A convins o împărăteasă să treacă la creștinism

Sf. Gheorghe a făcut și minuni în timpul întemnițării sale. Atingând trupul unui deținut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să se creștineze.

Citește și: Ce să faci de Sfântul Gheorghe să-ți meargă bine tot anul. Peste 1 milion de români îi poartă numele

Întrucât Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunțării la creștinism, Dioclețian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe și a soției sale, conform crestinortodox.ro.

Cum a învins balaurul

Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu suliță un balaur. Este vorba despre o legendă pioasa, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur.

În icoanele creștine Sfântul Gheorghe este înfățișat călare, ținând o suliță cu care ucide balaurul în mână. În unele icoane cu Sfântul Gheorghe, este înfățișată și o femeie care privește lupta de la depărtare, aceasta ar fi Alexandra.

Se consideră că blaurul îl înfățișează pe Satan sau chiar Imperiul Roman și lupta lui împotriva creștinilor.

Citește și: Peste un milion de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Mucenic Gheorghe

În una din legende se consideră că un balaur, dragon sau crocodil și-a făcut bârlog deasupra unui izvor ce furniza apa orașului Silene.

Pentru a le oferi apa din izvor oamenii îi aduceau balaurului jertefe, animale (oi) ba chiar și fete prin tragere la sorț. Într-o zi soarta a hotărât ca jertfită să fie o prințesă.

A fost dusă la balaur, însă chiar atunci a apărut Sfântul Gheorghe care arătându-i balaurlui semnul crucii l-a înfrânt.

Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în luptă cu diavolul.

Văzând această faptă miraculoasă, cetățenii din Silene s-au convertit la creștinism.

 Mai este reprezentat într-o mantie roșie, culoare tradițională pentru un martir, dar și ca războinic pedestru sau ca tribun militar în vesminte patriciene, cu o diadema metalica pe cap, cu o platoșă sub mantie, ținând o cruce în mana dreapta și o sabie în mana stangă.

Sfântul Gheorghe pe Steagul Moldovei

Reprezentarea Sfântului Gheorghe doborând balaurul este prezentă și pe Steagul Moldovei, aflat la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos.

Pe acest steag se află și rugăciunea Sfântului Ștefan cel Mare către Sfântul Gheorghe:

"O, luptatorule și biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi și în nenorociri grabnic ajutător și cald sprijinitor, iar celor întristați, bucurie nespusă, primește de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei.

Păzește-l pe el neatins în lumea aceasta și în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin.

Și aceasta a făcut-o în anul 7008 (1500), în al 43 an al Domniei Sale“.

Menționăm că pecetea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei poarta chipul Sfanțului Gheorghe, preluat după steagul de luptă al Sfântului Ștefan cel Mare.

De Sf. Gheorghe românii respectă o serie de obiceiuri. Unii spun că nu trebuie să dormi în această zi, deoarece se spune că cine doarme în această zi va lua somnul mieilor şi tot anul se va simți apatic.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te