Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 19.05.2024 - 16:55
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc - Foto: Facebook/Cineclic
cu sara montiel
cu violeta andrei
cu sotia

Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. Deși a avut numeroase aventuri de-a lungul vieții, despre iubitele marelui actor nu se știe mai nimic. Cu o excepție, marea divă spaniolă a anilor '60. Și, firește, despre unica lui soție.

SHARE

Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. Se împlinesc 3 ani, pe 20 mai, de la moartea marelui actor, un cuceritor autentic al inimilor publicului, dar și al femeilor frumoase. 

Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale

Ion Dichiseanu a fost considerat un cuceritor prin excelență, în anii '60 rivalizând la capitolul „june-prim”, cu un Cristea Avrem sau Florin Piersic.

Deși a recunoscut că a avut nenumărate idile, actorul, ca un adevărat lord, așa cum a și fost supranumit, nu a dat niciodată detalii despre femeile respective.

Cu o singură excepție notabilă: Sara Montiel. Căreia i se adaugă, firește, și singura femeie pe care a dus-o la altar, cântăreața Simona Florescu.

De aceea, în mod paradoxal și chiar ciudat, e greu de găsit un singur nume de artistă ori de frumusețe feminină cu care a avut relații, în afara celor două menționate.

Citește și: 90 de ani de la nașterea lui Dichiseanu. A stat în lagăr la doar 9 ani. A cucerit o divă a filmului

Și asta, mai ales din cauză că Dichi, așa cum îi spuneau apropiații, a cunoscut, foarte multă vreme, mai mult aventuri efemere, de-o noapte, care, de-a doua zi deveneau doar preambulul unei alte cuceriri.

A jucat în zeci și zeci de roluri în filme,  în memoria cinefililor rămânând pentru întruchiparea unor personaje precum Petrescu, din „Tunelul”, Gigi, din „Titanic-Vals, căpitanul Mărgărit, din „Trandafirul galben” sau gansterul Ganea, din „Cântecele mării”.

Dar, rolul care i-a adus cea mai largă popularitate a fost cel al lui rolul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan în 1976, conform cinemagia.ro.

Viața marelui actor a început într-o zi de 20 octombrie 1933, la Adjud. într-o familie numeroasă, cu nouă copii, fiind penultimul apărut pe lume între cele cinci fete şi cei patru băieţi.

Cu Violeta Andrei, în filmul din 1973, „100 de lei” - Foto: Facebook/Cineclic

Despre originea numelui său, actorul declara că totul a pornit de la o greșeală a funcționarului de la Sfatul Popular.

 „Străbunicul, pe care îl chema Grigorescu, era din Dichiseni, comună aflată la 10 kilometri de Călăraşi.

Când s-a dus să-l declare pe bunicul la „sfat”, acolo era un bătrân care nu auzea. Nu ştiu cum i-a sunat lui „Grigorescu, din Dichiseni”, că l-a trecut în acte Dichiseanu. Aceasta este originea numelui meu”, a explicat actorul.

Tatăl, bunicul şi străbunicul său au fost ceferişti, astfel că numeroasa familie nu a avut prea multe posibilităţi de răsfăţ.

Când a împlinit 9 ani, Ion Dichiseanu a stat închis, timp de un an, în lagărul de la Salzburg, alături de fraţii şi părinţii săi, în condiţiile în care tatăl său, din funcţia de ceferist, fusese constrâns să colaboreze cu nemţii.

La vârsta de 12 ani a rămas orfan de mamă, care se îmbolnăvise în perioada în care familia a fost închisă în lagăr.

Citește și: Actorul Ion Dichiseanu a încetat din viață la vârsta de 87 de ani

A ajuns la Galaţi, unde a făcut timp de doi ani Şcoala de ucenici, apoi a venit în Bucureşti, la sora lui cea mare Jeni, care era căsătorită.

În Capitală a fost ucenic la Şcoala „23 August”, timp de un an şi, mai apoi, a parcurs Şcoala Tehnică Metalurgică de pe Calea Dudeşti, vreme de doi ani.

A dat examen şi a fost admis la Politehnică, la Facultatea de Economie Minieră, mai ales că familia sa îşi dorea să iasă inginer.

În acel moment a decis să-şi încerce norocul şi la Institutul de Teatru şi Film, unde a fost admis al doilea din 300 de candidaţi, în condiţiile în care concurau 12 persoane pentru un loc.

În anul 1959, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar ulterior a pleacat cu întreaga promoţie la Teatrul din Botoşani, care fusese înfiinţat de curând şi era în căutare de actori.

În anul 1960, debutează în film, în „Darclée”, regia Mihai Iacob, unde a jucat alături de Silvia Popovici şi Victor Rebengiuc. 

După aceea, urmează toată pleiada de producții dintre care am menționat unele mai sus.

De asemenea, a apărut în numeroase spectacole pe scenele teatrelor din Botoşani şi Galaţi, apoi la Nottara, în Bucureşti.

Unul dintre marile succese teatrale a fost „Micul infern”, în care a jucat alături de Silvia Dumitrescu Timică, Lucia Mureşan şi Ştefan Radoff.

Alături de Sara Montiel, „marea mea iubire”, după cum mărturisea actorul - Foto: libertatea.ro

În plan sentimental, Ion Dichiseanu a făcut valuri uriașe în societatea românească a anilor 60 - și nu numai - prin relația pe care a avut-o cu o faimoasă artistă a timpului, actrița și cântăreaața spaniolă Sara Montiel.

În anii ’60 în Liban, la Festivalul Internaţional de Muzică din Beirut, Ion Dichiseanu a pe Montiel - Maria Antonia Abad Fernandez, pe numele ei adevărat - cea pe care o consideră, în memoriile sale, „marea mea iubire”.

Sara sau Sarita, cum i se mai spunea, era o divă mondială la acea vreme, cu o popularitate comparabilă cu a lui Elisabeth Taylor sau Ava Gardner, fiind considerată o și o adevărată „bombă sexy”. 

Ea a fost prima artistă din Spania care a cucerit și Hollywood-ul, deschizând calea compatrioților săi către „Cetatea filmului” din SUA.

În plus, avusese relații cu personalități faimoase, precum actorul James Dean și cu marele scriitor Ernest Hemingway.

Citește și: Recunoașteți personajul? Ea, o divă mondială, vine în România. El divorțează pentru ea. Fug la Paris

Dichiseanu și-a spus povestea de dragoste cu Sara Montiel chiar în cartea sa, apărută în anul 2016, „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara”.

„Nu ştiam mai nimic despre ea personal, ca om. O văzusem, desigur, în filme. Îmi plăcuse enorm în Carmen de la Ronda, dar cui nu‑i plăcuse?!

Era una dintre cele mai populare actriţe, era extrem de frumoasă şi de talentată, deopotrivă ca actriţă şi cântăreaţă. Ar fi fost imposibil să nu‑ţi placă, era o Divă!

Când am văzut‑o însă în carne şi oase, efectul a fost devastator, iar prin mintea mea se perindau cu o repeziciune uimitoare secvenţe din filmele în care jucase”, mărturisea actorul în carte.

Și Sarita Montiel a fost îndrăgostită de actorul român, motiv pentru care a înfruntat un soţ şi o ambasadă, doar pentru a-i fi alături acestuia în timpul filmărilor de la „Tunelul”, în 1965.

Filmul regizat de Francisc Munteanu îi avea ca protagonişti pe Ion Dichiseanu şi Florin Piersic.

La aceea vreme, Montiel era căsătorită, din 1964, cu industriașul José Vicente Ramírez Olalla, al doilea soț din cei patru ai artistei.

Ea abia divorțase în 1963 de realizatorul american Anthony Mann, după o căsnicie de 6 ani.

Iubirea dintre cei doi a fost oprită, însă, de Securitate care nu i-a permis lui Dichiseanu să plece în Occident.

Nu se știe motivul, dar cam în aceeași perioadă, „rivalul” lui Dichiseanu, Cristea Avram, a primit aceptul de a opărăsi țara, pentru a o urma pe actrița franceză Marina Vlady, cu care începuse o poveste de iubire la filmările pentru coproducția „Steaua fără nume”.

Dichi, cum îi spuneau prietenii, a susţinut că a vrut să rămână cu Sarita, în Occident, însă nu a putut să o facă, pentru că nu i-a dat voie regimul comunist. Asta, în condițiile în care vedeta spaniolă îi găsise chiar şi un rol, într-un film.

Actriţa spaniolă Sara Montiel a murit la 8 aprilie 2013, la vârsta de 85 de ani, la reşedinţa ei din Madrid, având-o alături până în ultima clipă pe fiica sa, Thais.

Citește și: Câți „soți” a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea actriței

Aceasta era rodul unei pasiuni arzătoare trăită de Montiel, în Mexic, cu comunistul Ramon Mercader, nimeni altul decât asasinul lui Lev Troțki, unul dintre cei mai marcanți conducători ai Revoluției Ruse din noiembrie 1917, conform rador.ro.

Dichiseanu și singura femeie pe care a dus-o la altar, Simona Florescu - Foto: captură b1.tv

Multă vreme, artista a fost convinsă că a născut un copil mort, ea aflând de existența acesteia abia mulți ani mai târziu.

Ion Dichiseanu și-a continuat cariera, dar și viața de cuceritor până când a cunoscut-o pe cântăreața Simona Florescu.

Aceasta care avea doar 19 ani, cu 35 mai puțini decât actorul, avea să-i devină soție în 1986. Un an mai târziu a venit pe lume fiica lor, Ioana Georgiana.

“Eu n-am ştiut ce vârstă are Dichi până ne-am căsătorit. Nu l-am întrebat. La Starea Civilă am văzut câţi ani are! Eu l-am văzut pe el aşa cum este şi l-am iubit aşa. Vârsta nu trebuie să fie un impediment.

Aveam 19 ani când m-am căsătorit cu el și la 20 am născut-o pe Ioana. Îmi doream foarte mult familie, chiar dacă multe persoane au fost împotriva noastra pentru că el era bătrân”, spunea Simona Florescu la o emisiune de televiziune.

Cei doi au divorțat în anul 2008, dar au rămas în relații foarte bune, până la moartea artistului, ei devenind și bunicii unei fetiţe, Anastasia.

„Este normal să avem o relație, chiar dacă nu mai suntem căsătoriți. Secretul, așa cum îi spuneți voi, este educația, bunul simț, suntem doi oameni civilizați.

Avem o nepoțică pe care trebuie să o creștem frumos, suntem bunicii ei și are nevoie de repere frumoase, mai ales acum cât este copil.

Ne implicăm amândoi în educația ei, Simona o învață cântecele, eu poezioare. Trebuie să fie totul în armonie”, spunea Dichiseanu despre relația cu fosta soție.

Actorul a fost un mare fan al echipei Rapid, spunând adeseori că atunci când Rapidul are meci se face linişte în casă şi oricât ar fi de supărat, toate trec atunci când îi vede pe giuleşteni jucând.

Citește și: Cine e fosta iubită a lui Florin Piersic care nu vrea să-l mai vadă? „Era un diavol frumos”

În ultimii ani ai vieții, Dichiseanu a fost prezent pe afişul producţiilor „State de România” (2009), „Ultimul corupt din România” (2012), regia Sergiu Nicolaescu, „Mamaia” (2013) şi „Între chin și amin” (2019), regia Toma Enache, în rolul generalul Jibolschi. 

Are o apariție scurtă, intepretându-și propriul personaj, chiar cu puțină vreme înainte de a se îmbolnăvi grav, în „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021).

Pe 20 octombrie 2021, Ion Dichiseanu a murit la 87 de ani, în brațele fiicei lui. El avea grave probleme pulmonare și era internat de trei luni la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din București.

Din 2022 are loc, în Adjud, orașul natal al marelui actor, Festivalul „Ion Dichiseanu” de Teatru, Film și Muzică. Ediția din acest an, cea de-a treia, se va desfășura în perioada 26 - 28 mai.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te