Încălzirea globală, cauzată de 10% dintre cei mai bogați oameni ai lumii. Numai o zecime din super-miliardarii planetei este responsabilă, prin afacerile pe care le au - pentru două treimi - 66% - din încălzirea globală începând cu 1990, au descoperit cercetătorii care se ocupă de acest fenomen.
Încălzirea globală, cauzată de 10% dintre cei mai bogați oameni ai lumii. Care este motivul?
Modul în care cei superbogați consumă și investesc a crescut substanțial riscul de valuri de căldură și secetă mortale, au raportat cercetătorii în primul studiu care cuantifică impactul bogăției private concentrate asupra evenimentelor climatice extreme.
„Legăm amprentele de carbon ale celor mai bogați indivizi direct de impactul climatic din lumea reală.
Este o trecere de la contabilitatea carbonului la responsabilitatea climatică”, a declarat Sarah Schoengart, autor principal, cercetător la ETH Zurich, pentru pentru AFP, potrivit sciencealert.com.
Citește și: METEO Anul 2024 a fost cel mai călduros din istorie? Da. Dar, 2025 va fi și mai fierbinte
Comparativ cu media globală, de exemplu, cei mai bogați 1% au contribuit de 26 de ori mai mult la valurile de căldură care au loc o dată pe secol și de 17 ori mai mult la seceta din Amazon, potrivit rezultatelor, publicate în Nature Climate Change.
Emisiile celor 10% dintre cele mai bogate persoane din China și Statele Unite - care împreună sunt responsabile pentru aproape jumătate din poluarea globală cu carbon - au dus fiecare la o creștere de două până la trei ori a temperaturilor extreme.
Arderea combustibililor fosili și despădurirea au încălzit suprafața medie a Pământului cu 1,3 grade Celsius, în special în ultimii 30 de ani.
Schoengart și colegii săi au combinat date economice și simulări climatice pentru a urmări emisiile provenite de la diferite grupuri de venituri globale și pentru a evalua impactul acestora asupra unor tipuri specifice de fenomene meteorologice extreme favorizate de climă.
Citește și: Studiu alarmant: Încălzirea globală peste 1,5°C poate provoca efecte devastatoare pe termen lung
Cercetătorii au subliniat, de asemenea, rolul emisiilor încorporate în investițiile financiare și nu doar în stilul de viață și consumul personal.
Încălzirea globală, „la mâna” afacerilor super-miliardarilor
În opinia lui Schoengart, proprietarii de capital ar putea fi trași la răspundere pentru impactul asupra climei prin impozitarea progresivă a averii și a investițiilor mari consumatoare de carbon.
Cercetări anterioare au arătat că taxarea emisiilor legate de active este mai echitabilă decât taxele generale pe carbon, care tind să îi împovăreze pe cei cu venituri mai mici.
Inițiativele recente de creștere a impozitelor pentru cei foarte bogați și multinaționale au stagnat în mare parte.
Anul trecut, Brazilia - în calitate de gazdă a G20 - a făcut presiuni pentru introducerea unui impozit de două procente pe averea netă a persoanelor fizice cu active mai mari de 1 miliard de dolari.
Deși liderii G20 au convenit să „coopereze pentru a se asigura că persoanele fizice cu averi nete foarte mari sunt impozitate în mod eficient”, până în prezent nu a existat nicio urmare.
În 2021, aproape 140 de țări au convenit să depună eforturi în vederea instituirii unui impozit global pe profit pentru companiile multinaționale, aproape jumătate dintre acestea susținând o rată minimă de 15 %, dar și aceste discuții au intrat în impas.
Citește și: Ce tip de centrală pentru căldură va fi interzisă în casele românilor? De când se întâmplă?
Potrivit revistei Forbes, aproape o treime din miliardarii lumii provin din Statele Unite - mai mulți decât China, India și Germania la un loc.
Potrivit ONG-ului Oxfam care luptă împotriva sărăciei, cei mai bogați 1% au acumulat 42.000 de miliarde de dolari în noi averi în ultimul deceniu.
Organizația mai afirmă că cei mai bogați 1% au mai multă avere decât 95% din populație la un loc.