Ecuația care prezice viitorul. Cum poți afla ce ți se va întâmpla, printr-un calcul matematic?

DE Florentina Enache | Actualizat: 14.10.2024 - 11:08
Ecuația care prezice viitorul. Cum poți afla ce ți se va întâmpla, printr-un calcul matematic? - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Ecuația care prezice viitorul. Cum poți afla ce ți se va întâmpla, printr-un calcul matematic? - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Ecuația care prezice viitorul. Cum poți afla ce ți se va întâmpla, printr-un calcul matematic? „Viața nu este un joc de șah, care poate fi <<rezolvat>>. Este poker, un joc în care încerci să iei cele mai bune decizii”, spune Tom Chivers.

SHARE

De la testele medicale la inteligența artificială, o regulă matematică ghidează o mare parte a lumii moderne - teorema lui Bayes.

Teorema lui Bayes este una din teoremele fundamentale ale teoriei probabilităților, care determină probabilitatea apartenenței evenimentelor și a obiectelor la o anumită grupă. A fost enunțată de matematicianul britanic Thomas Bayes.

Ecuația care prezice viitorul. Cum poți afla ce ți se va întâmpla, printr-un calcul matematic?

Până în prezent, ecuația aparent simplă, dezvoltată de un preot prezbiterian și matematician amator din secolul al XVIII-lea, este utilizată în modelare și prognoză pentru a ne ajuta să prezicem orice, de la evenimente meteorologice viitoare, fluctuații ale pieței bursiere până la câștigătorii evenimentelor sportive, scrie Live Science.

Teorema lui Bayes are următoarea formulă:

teorema lui Bayes

P(A) este probabilitatea evenimentului A. P(B) este probabilitatea evenimentului B. P(A|B) este probabilitatea evenimentului A când evenimentul B s-a întâmplat. P(B|A) este probabilitatea evenimentului B când evenimentul A s-a întâmplat.

Citește și: Un român, autor al unui algoritm ce prezice crimele și infracțiunile grave cu o săptămână înainte

Cartea „Everything is Predictable” (Totul este previzibil) a scriitorului de știință premiat Tom Chivers este un tur captivant al acestei teoreme curioase și al modului în care aceasta influențează viața modernă și a fost preselectată pentru prestigiosul premiu Trivedi Science Book Prize 2024 al Royal Society. Mai jos este prezentat un scurt extras din introducerea cărții, care explorează măsura în care putem prezice viitorul.

„Puteți prezice viitorul? Da, bineînțeles că se poate.

Știți sigur că în următoarele câteva secunde veți inspira și veți expira din nou. Inima ta va bate, undeva între una și trei ori pe secundă. Mâine dimineață, soarele va răsări, la o anumită oră care depinde de latitudine și de perioada anului, dar pe care totuși o puteți afla cu mare precizie. Toate aceste evenimente pot fi prezise cu încredere.

Citește și: Calculatorul care poate prezice cu precizie când vei muri. Ce mari companii le folosesc deja?

De asemenea, puteți prezice că trenul va ajunge la o anumită oră sau că prietena dumneavoastră va ajunge la timp la restaurantul la care ați stabilit să vă întâlniți. Cu toate că, în funcție de compania feroviară sau de prietena dumneavoastră, s-ar putea să aveți mai puțină încredere în asta.

Și puteți prezice că populația lumii va continua să crească până pe la mijlocul secolului, iar apoi va începe să scadă din nou. Puteți prezice că temperaturile medii globale la suprafață în anul 2030 vor fi mai ridicate decât în anul 1930.

Viitorul nu este opac. Puteți vedea în el. Unele părți sunt mai previzibile decât altele - dansul newtonian al planetelor, pe care îl putem prevedea timp de mii de ani; haosul Lorenzian al vremii, de fapt, doar câteva zile. Dar poți privi prin întuneric, după un anumit mod.

În mod normal, oamenii nu se referă la asta atunci când spun: <<Pot prezice viitorul>>. Ei se referă la ceva mistic, la o viziune psihică sau magică. Probabil că noi nu putem face asta. (Veți citi în această carte despre un om de știință care crede că putem, și veți citi, de asemenea, despre motivul pentru care este aproape sigur că se înșală). Dar nu avem nevoie să o facem.

Tot ceea ce facem, tot timpul, este să prezicem viitorul. Nu am putea funcționa dacă nu am putea. Facem predicții foarte elementare, precum <<aerul va continua să fie respirabil>>, implicit, cu fiecare respirație pe care o facem. Facem predicții mai complexe, precum <<magazinul din colț va avea cereale pentru micul dejun când voi ajunge acolo>>, de fiecare dată când luăm o decizie. Nu ne bazăm pe viziuni mistice, ci pe informații pe care le-am adunat în trecut.

Citește și: Vom trăi sau nu până la 150 de ani în viitor? Ce spun cercetătorii despre speranța de viață

Problema cu toate aceste predicții este că ele sunt incerte. Universul poate fi sau nu determinist; poate că dacă am avea o cunoaștere perfectă, asemenea lui Dumnezeu, a poziției, mișcării și calităților fiecărei particule din univers, am putea prezice perfect totul, căderea fiecărei vrăbii. Dar nu avem. În schimb, avem informații parțiale. Putem vedea bucăți din univers, imperfect, prin simțurile noastre imperfecte.

Avem cele mai bune presupuneri cu privire la modul în care se mișcă aceste bucăți - știm că bucățile de formă umană tind să caute mâncare și companie; știm că bucățile de formă stâncoasă tind să stea nemișcate. Putem face predicții murdare și imperfecte cu aceste informații.

Viața nu este un joc de șah, un joc cu informații perfecte, un joc care, în teorie, poate fi <<rezolvat>>. Este poker, un joc în care încerci să iei cele mai bune decizii folosind informațiile limitate pe care le ai. Această carte este despre ecuația care îți permite să faci asta”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te